TUMOR NA PLUĆIMA GRADA (FOTO): Rijeka smeća potekla obroncima Parka prirode

Ivor Fuka

16. prosinca 2014.

TUMOR NA PLUĆIMA GRADA (FOTO): Rijeka smeća potekla obroncima Parka prirode

Prema cjeniku Parka prirode Medvednica stručno vođenje za djecu školskog i vrtićkog uzrasta naplaćuje se 20 kuna, no ono što školska i vrtićka djeca tijekom obilaska „pluća Grada Zagreba“ vjerojatno neće vidjeti, a trebala bi, uočili su nedavno novinari Lupige. Dok se građani Zagreba privikavaju na odvajanje otpada, neki njihovi sugrađani, što ćete vidjeti na nekoliko sljedećih fotografija, pokazuju koliko je razvijena njihova svijet o očuvanju okoliša. Tone i tone raznog otpada, naime, potekle su obroncima Medvednice i formirale nepreglednu rijeku smeća koje tamo stoji već godinama i njegova se količina neprestano samo povećava.

Zovu je „gradskim plućima“, a šire područje Medvednice, koje se prostire na tri županije – Grad Zagreb, Zagrebačku županiju i Krapinsko-zagorsku županiju - još je 1981. godine proglašeno Parkom prirode. Danas njime upravlja javna ustanova u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode, dok djelatnost ustanove uključuje „zaštitu, održavanje i promicanje Parka prirode Medvednica u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanje neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, nadziranje provođenja uvjeta i mjera zaštite prirode na području kojim upravljaju te sudjelovanje u prikupljanju podataka u svrhu praćenja stanja očuvanosti prirode“.

Park prirode Medvednica
Rijeci smeća ne nazire se kraj (FOTO: Lupiga.Com)

No, zaštita i očuvanje ovog Parka prirode očito neke građane nimalo ne zanima, o čemu najbolje svjedoče fotografije koje je Lupiga nedavno snimila nedaleko jednog od ukupno 28 naseljenih mjesta na području Medvednice. Istrošene automobilske i traktorske gume, pokvareni frižideri, ambalaža motornih i inih ulja, rashodovane perilice rublja, dječje igračke, uredske stolice, branici automobila, građevinski otpad, prastari televizori i tone drugog smeća "ljubitelji prirode" jednostavno su survali niz padinu.

Već kratkim pogledom na ovu rijeku smeća koja se proteže duž stotinjak metara jasno je da se otpad ovdje baca već godinama, a strma padina je pogodna lokacija jer je skrivena od pogleda pa se mještanima vjerojatno čini kao i da nije tu. Upravo zbog strmine jednom kada i ovo divlje odlagalište dođe na red za čišćenje, otpad će biti izuzetno teško izvući. Inače, do padine vodi makadamski put kojim, sudeći prema tragovima guma, neodgovorni građani otpad dovoze traktorskim prikolicama i potom ga jednostavno puste da se surva niz padinu. Prve kuće od ovog mjesta nisu udaljene niti dvije stotine metara.

Park prirode Medvednica
Istrošene automobilske i traktorske gume, pokvareni frižideri, ambalaža motornih i inih ulja .... (FOTO: Lupiga.Com)

Iako iz parka Prirode već godinama upozoravaju građane da ne odlažu otpad na Medvednici i sami konstatiraju da se na šumskim proplancima, udolinama i vrtačama još uvijek zna naići na glomazni otpad, pa čak i odbačene životinjske strvine ili olupine automobila. No, čini se da je uzalud napominjati kako odbačeno smeće ne samo da narušava ljepotu prirode, nego neke vrste otpada prilikom razgradnje u okoliš ispuštaju razne štetne kemijske spojeve. Iz Parka prirode Medvednica tako će upozoriti da ovi procesi mogu poremetiti ciklus razmnožavanja životinjskih vrsta, naštetiti mikroorganizmima te zagaditi vodotoke i tako prouzročiti štetu na širem području.

Inače, Park se može pohvaliti bogatim i raznolikim biljnim svijetom. Na njegovom području egzistira čak 1.205 biljnih vrsta i podvrsta, od čega je 154 zaštićenih biljnih vrsta, a čak njih 91 su strogo zaštićene. Još 1963. godine na Medvednici je proglašeno osam posebnih rezervata šumske vegetacija, dok šuma čini više od 80 posto ukupne površine Parka koji se prostire na gotovo 18.000 hektara.

Park prirode Medvednica
Medij nekog drugog doba (FOTO: Lupiga.Com)

Iako se već godinama organiziraju ekološke akcije čišćenja Medvednice čini se da osviješteni građani i komunalna poduzeća ni izbliza ne stignu očistiti ono što nesavjesni uredno bacaju uokolo. Prije dvije godine organizirana je i akcija „Traži se posljednja auto olupina u Parku prirode Medvednica“ i tom je prilikom iz potoka Vrapčak izvađena karoserija starog plavog fiće. Ako ništa u ovoj crnoj ljudskoj rupi barem nema olupina automobila …

 

Pa
(FOTO: Lupiga.Com)

 

Park prirode Medvednica
(FOTO: Lupiga.Com)

 

Park prirode Medvednica
(FOTO: Lupiga.Com)

 

Park prirode Medvednica
(FOTO: Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com