Američki vojni Božić

Ivor Car

27. prosinca 2002.

Američki vojni Božić

U Hrvatskoj javnosti proteklih tjedan dana mnogo se govori, a i piše, o odlasku hrvatskih snaga u Afganistan. Dok nam jedni govore kako je to dobar pomak Hrvatske ka euro-atlanskim integracijama, drugi govore kako je to opasno i loše. Sudeći po uvijek-zabave-željnim američkim vojnicima, točnije će biti ono prvo.
Svi koji su očekivali kako će se pod opširnije u ovoj vijesti politizirati, spominjući, Željku Antunović, Petra Stipetića, Janka Bobetka i ostale hrvatske velikane, pogriješili su i mogu odmah napustiti ovu novicu, klikom na onaj znakić x, onaj gore, u ćošku. Novica je namijenjenima onima koji žele vidjeti još jednu sferu američkog načina života, prožetog svepoznatom frazom "The Show Must Go On".
Dakle, kao što znamo, mnogim Amerima zabava dolazi na prvo mjesto, pa čak i kada je njihova dužnost sasvim ozbiljna, kao što je ozbiljan i razlog zbog kojeg su tamo. To sve, kao i još štošta drugoga nije ni bitno, što nam zorno pokazuje ova fotografija. Na fotografiji možete vidjeti trojicu američkih vojnika smještenih u zračnoj bazi nedaleko od glavnog afganistanskog grada, Kabula. Na vrhu krova su trojica kostimiranih, ali još uvijek dobro nauružanih vojnika, pripremili malu zabavicu kojom su proslavili Isusovo rođenje. Dvojica kao Djed Mraz, a jedan kao sob!