ANALIZA: Svi Englezi i Nijemci dalje, neuspjeh Španjola

Morski Rak

14. prosinca 2004.

ANALIZA: Svi Englezi i Nijemci dalje, neuspjeh Španjola

Završen je prvi dio natjecanja u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Nakon šest kola po skupinama, prve dvije momčadi nastavljaju natjecanje na proljeće kada je na rasporedu osmina finala. Trećeplasirani će se zadovoljiti igranjem u šesnaestini finala Kupa UEFA, a ovdje ćemo analizirati viđeno do sada kao i sumirati pridonos hrvatskih nogometaša, ali i pogledati predviđanja kladioničara o tome tko će odnijeti prestižni pehar

Među onima koji nastavljaju igrati u Ligi prvaka najbrojniji su klubovi iz Premier Lige. Četiri engleska kluba: Chelsea, Manchester United, Liverpool i Arsenal naći će se u bubnju 17. prosinca u Nyonu. Najveći gubitnici su Španjolci, ostali su samo na dva kluba (Real i Barcelona), prvi put u zadnje četiri godine da im se dogodilo takvo što. Po tri kluba imaju Talijani (Inter, Milan i Juventus) i Nijemci (Werder, Bayer i Bayern), dva kluba daje Francuska (Monaco i Lyon), a po jednog predstavnika Nizozemska (PSV) i Portugal (Porto).

Prvoplasirane momčadi su nositelji u ždrijebu, ali to i nije neka prednost kada vidimo koliko jakih klubova je među drugoplasiranima. U osmini finala ne mogu se susresti klubovi iz iste zemlje, kao ni klubovi koji su međusobno igrali u skupini. Prvoplasirani će biti domaćin u uzvratu. Prve utakmice su na rasporedu 22. i 23. veljače, a uzvrati su dva tjedna kasnije.
 
SKUPINA A (Monaco 12, Liverpool 10, Olympiacos 10, Deportivo 2)

Nakon ždrijebanja skupina, najmanje se šansi davalo Grcima, no oni su se pokazali kao izuzetno kvalitetni domaćini te nešto slabiji gosti. U posljednjim trenucima je Liverpool na Anfieldu postigao treći zgoditak i tako u direktnom obračunu, zbog boljeg međusobnog omjera, u posljednjem kolu izbacio Olympiacos. Prošlogodišnji finalist Monaco je zbog odlaska trojice ključnih igrača očekivano pokazao nižu razinu kvalitete, ali se ipak domogao prvog mjesta. Najneugodnije iznenađenje prvog kruga je, uz Romu, svakako Deportivo koji nije postigao niti zgoditka, što se po prvi put dogodilo nekom klubu otkad je Lige prvaka.

SKUPINA B (Leverkusen 11, Real 11, Dynamo 10, Roma 1)

Nitko nije očekivao ovako slabu Romu. Krenulo im je po zlu već na samom početku. Nakon što su u prvoj utakmici Kijevljani na Olimpicu poveli eurogolom Gavrančića, temperamentna publika se, iznervirana lošom igrom svojih pulena te suđenjem Friska, okomila na spomenutog švedskog suca. Rezultat je bio precizan pogodak tvrdim predmetom u njegovu glavu. Utakmicu su dobili Ukrajinci 3:0 za zelenim stolom, a Roma je ostala bez podrške gledatelja u preostale dvije domaće utakmice. S druge strane, Bayer i Dynamo su marljivo skupljali bodove, a u posljednjem kolu Nijemcima je trebala pobjeda protiv direktnih konkurenata iz Kijeva do koje su i stigli rezultatom 3:0. Superzvijezde iz Madrida osciliraju cijelu sezonu, no bile su na visini kada je to bilo najpotrebnije.

SKUPINA C (Juventus 16, Bayern 10, Ajax 4, Maccabi Tel Aviv 4)

Juve je već nakon trećeg kola i još jedne pobjede od 1:0 (nad Bayernom) bio relativno siguran za prolaz dalje, a samim tim je istakao i najozbiljniju kandidaturu za osvajanje titule europskog prvaka. Tipična Capellova strategija + Nedved i Ibrahimović formula su uspjeha "stare dame". Uz Talijane očekivano su prošli i Nijemci iz Münchena. Mlada Ajaxova momčad se ipak domogla Kupa UEFA iako su Izraelci najozbiljnije zaprijetili osvajanjem trećeg mjesta. Vodstvo Maccabija je, nedvojbeno, zadovoljno punjenjem klupske blagajne i solidnim nastupom u ovogodišnjem izdanju najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja.

SKUPINA D (Lyon 13, Manchester Utd. 11, Fenerbahce 9, Sparta 1)

Nakon ždrijeba je sve bilo jasno: Francuzi i Englezi nastavit će natjecanje. Jedina nedoumica bila je tko će u Kup UEFA te može li turski prvak nekome oteti važne bodove. Manchester i Lyon su prije posljednjeg kola osigurali prolaz, pa je Ferguson u Istanbul poveo rezervnu momčad. Rezultat toga je prvo mjesto Lyona. Turci su se pokazali znatno jačima od Čeha što su dokazali u oba međusobna susreta izborivši Kup UEFA. Manchester je nakon lošeg otvaranja sezone polako ušao u formu te jasno pokazao konkurentima da ih se ne smije zanemariti kada je u pitanju utrka za naslov.

SKUPINA E (Arsenal 10, PSV 10, Panathinaikos 9, Rosenborg 2)

Obrnuto od zemljaka iz Manchestera, "topnici" su nakon odličnog otvaranja sezone počeli padati. To ih je skoro koštalo ispadanja iz daljnjeg natjecanja, no na kraju protiv Rosenborga nisu podbacili. PSV se pokazao boljim od Panathinaikosa koji se ponašao baš kao i njegov najveći rival Olympiacios: doma odlično, vani slabo, a to nije dovoljno za jedno od dva prva mjesta u skupini. Iako je "petardom" u posljednjem kolu ispratio Nizozemce, Pao-u je nedostajao bod za daljnji plasman. Možda ga je trebao izboriti u Norveškoj. Ipak, vodstvo "zelenih" je zasigurno zadovoljno nastupom i u Kupu UEFA. PSV je još jednom ugodno iznenadio i potvrdio da igra značajnu ulogu na europskoj klupskoj sceni.

SKUPINA F (Milan 13, Barcelona 10, Šahtar 6, Celtic 5)

Slično kao u skupini D, favoriti su bez većih teškoća opravdali očekivanja. Milan i Barca su za klasu bolje momčadi od Šahtara i Celtica koji su, mora se priznati, dali svoj maksimum. Nakon prva četiri kola i osiguranog prolaska favorita, situacija se na kraju rasplela tako što su Španjolci u Donjecku nastupili u pričuvnom sastavu. Šahtar je to iskoristio i u posljednjem kolu bio bolji od takve Barcelone, dok Celtic nije uspio doći do bod(ova) u Milanu što je za njih značilo završetak europske sezone. Ukrajinci su dokazali da nogomet s istoka nije nimalo loš i da se ulaganja lokalnih tajkuna itekako isplate. Klubovi iz "SSSR-a", ruku na srce, nikad nisu ni bili kante za napucavanje.

SKUPINA G (Inter 14, Werder 13, Valencia 7, Anderlecht 0)

Anderlecht je potvrdio predviđanja da će biti najslabija momčad prvog kruga, pa je dva sudionika osmine finala trebalo tražiti među tri podjednaka kluba. Inter je ubrzo odmakao i pokazao da igra u Seriji A nema veze s igrom u Ligi prvaka. Opušteno su, gledajući cijelo vrijeme s vrha, iščekivali rasplet u svojoj skupini. A on je stigao u posljednjem kolu. Valenciji je protiv Werdera na Mestalli trebala pobjeda od 1:0 ili bilo koja pobjeda s dva gola razlike. Na kraju su ih Nijemci deklasirali. Dugo su disciplinirano držali nulu, da bi u završnici ušutkali stadion s dva pogotka. Temperamentni Španjolci nisu sportski mogli podnijeti poraz. Ispsovali su suca i završili s devetoricom igrača na terenu. Valenciju čeka nastup u Kupu UEFA gdje brani naslov.

SKUPINA H (Chelsea 13, Porto 8, CSKA 7, PSG 5)

U ovoj su skupini Englezi već nakon dva kola jasno pokazali da će na kraju biti prvi, a na ruku im je išlo i to što su se preostale tri momčadi neprestano međusobno "klale". Sumnje u Abramovičev sukob interesa (većinski vlasnik Chelsea i najveći sponzor CSKA) pokazale su se neopravdanima jer je sve odigrano fer i korektno, barem je tako izgledalo. Znatno oslabljen branitelj naslova Porto, prevrtljivi PSG i tvrdi Rusi iz Moskve ponudili su zanimljivu utrku do posljednjeg kola. Na kraju su najviše sreće imali Portugalci, uspjeli su na Dragau protiv Chelsea okrenuti 0:1, slaviti 2:1 i upisati tri ključna boda za nastavak natjecanja. No, teško će obraniti naslov. Olićev CSKA je neočekivano lako slavio na Parku prinčeva te se tako domogao Kupa UEFA.

STRIJELCI, ASISTENTI ...

Ševčenko i Ronaldinho, iako nisu među najboljim strijelcima i asistentima, svojim su bravurama i ključnim pogocima osvojili srca ljubitelja nogometa. Uostalom, Ukrajinac je osvojio Zlatnu loptu kao i titulu najboljeg nogometaša u ovoj godini u anketi prestižnog France Footballa. Brojke idu u prilog Ruudu van Nistelrooyu koji još uvijek uspješno kažnjava svaku grešku protivničke obrane. Nizozemac u dresu Manchestera predvodi listu strijelaca s osam postignutih pogodaka. Slijede ga Makaay (Bayern - 7) te naš Klasnić u dresu Werdera i Tuncay u dresu Fenerbahcea s pet postignutih golova.

Najbolji asistent je Luis Figo (5), dok Micoud (Werder) i Wiltord (Lyon) imaju po četiri upisane asistencije.

HRVATI U LIGI PRVAKA

Hrvatski nogometaši dali su značajan doprinos ovogodišnjoj Ligi prvaka. Prvo je ime svakako Ivan Klasnić. Postigao je pet golova, ubilježio tri asistencije. Sve to u šest nastupa, a ukupno je na terenu proveo 367 minuta. Iza njega je Marko Babić (Leverkusen). On je postigao jedan gol, a jednom je i asistirao. Za to mu je trebalo pet nastupa (302 minute). Jednu asistenciju ubilježio je i Robert Kovač (Bayern). Naš reprezentativni branič nije imao konstantu nastupanja u prvih jedanaest, no čini se da trener Magath polako shvaća o kakvoj se kvaliteti radi. Igor Bišćan je tri puta nastupio za Liverpool. Ukupno je igrao 183 minute opravdavši očekivanja. Trener Benitez je shvatio da mu najbolje odgovara pozicija u veznom redu, a Bišćan mu je uzvratio odličnim partijama. U sjećanju nam je Igorov maestralan sprint preko pola Riazora i najveća zasluga za jedini pogodak i pobjedu "redsa" u La Coruni.

Bez značajnijeg učinka, prosječnom kvalitetom i nepotpunom minutažom, što zbog ozljeda što zbog nemilosti trenera nastupali su: Leko i Sablić (Dynamo), Olić (CSKA), Srna (Šahtar), Galinović, Mitu, Andrić i Marić (Panathinaikos). Tudor je odigrao samo 90 minuta za Juventus, a Šimić (Milan) i Režić (Olympiacos) često nisu bili niti na klupi. Pletikosa koji je član Šahtara, podsjetimo, nije ni bio prijavljen za Ligu prvaka.
 
PREDVIĐANJA

Svi ljubitelji nogometa označit će Chelsea, Milan, Barcelonu, Juventus i Arsenal kao glavne favorite za osvajanje trofeja. Ali, kup-sustav je nepredvidiv, u dvije utakmice sve je moguće. Sjetimo se samo prošle sezone i najmanje očekivanog finala Monaco-Porto. Najegzaktnija predviđanja daju "bookmakeri". Pogledajmo koliku zaradu na uloženu funtu nudi William Hill: Chelsea (5.50), Barcelona i Milan (6.50), Arsenal (8.00), Juventus (8.50), Man. Utd. (10.00), Real (12.00), Inter (15.00), Lyon, Bayern (21.00), Werder, Monaco (26.00), Liverpool, Leverkusen (29.00), PSV (51.00), Porto (67.00).

Spektakl se nastavlja krajem veljače, a ovisnicima o nogometu i klađenju preporučujemo ponajbolja nacionalna prvenstva koja, za razliku od našeg, nemaju zimsku stanku.