Belaj-vakuf by Boris Dežulović

Ivor Car

5. ožujka 2011.

Belaj-vakuf by Boris Dežulović

Ima tome tri tjedna kako Boris Dežulović piše za sarajevsko Oslobođenje. Tamo se smjestio odmah nakon što je nogiran iz Nezavisnih, navodno zbog kolumne "Mama, tata, pas i Srpska", u kojoj je klizećim uletio na Republiku Srpsku. Ovaj put, prebacivši se u Oslobođenje, klizećim je uletio na reis ul-ulemu, Mustafu efendiju Cerića, poglavara Islamske zajednice u BiH i Fahrudina Radončića, nekada novinara, a danas moćnog tajkuna s velikim političkim ambicijama, vlasnika Avaza te još koječega i, inače, velikog suparnika novog Dežulovićevog poslodavca – Muje Selimovića

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da mi ispriča vic. Ima Kožo taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, otkrio Mujo da ga Fata vara, pa otišao na sajt Rijaseta Islamske zajednice u BiH, otvorio rubriku "Pitanja i odgovori", i poslao kratku poruku: "Esselamu alejkum! Žena me vara, šta da radim?". Učenjaci iz Rijaseta uskoro mu poslali kratki odgovor: "Esselamu alejkum! Mužu je dozvoljeno da se razvede od žene, ako ga ona vara."

"Ali kako", uzvratio Mujo, "kad nisam isplatio mehr?" "Ako nisi isplatio mehr", odgovorio mu Rijaset.ba, "nemoj da se razvodiš." Mujo, međutim, i dalje dvoji: "A moram li isplatiti mehr ako nije dogovoren?" "Ako mehr nije dogovoren, onda se možeš razvesti", poručili mu učenjaci. "Ma bih ja", opet će Mujo, "ali još je volim." "Onda nemoj da se razvodiš", stigao uskoro odgovor. "Ali kako kad ne mogu da joj oprostim?" "Onda se razvedi." "Ali ne mogu zbog djece", i dalje će Mujo. "U tom slučaju", poručio mu najzad Rijaset IZ-a, "promijeni vjeru".

"Da promijenim vjeru?!", zbunio se Mujo. "Kako će mi to pomoći?"

"Neće tebi, nego nama", odgovorili mu učenjaci iz Rijaseta. "Pa zajebavaj malo Biskupsku konferenciju BiH."

Pred sličnom su teološkom dvojbom već duže vrijeme sarajevski učenjaci oko cijele ove barufe što se valja iza brda, onoga što se uputilo Muhamedu, kad već neće Muhamed njemu, kako se ono zove, da - Sinajsko. Zatalasao se iza Sinajskog brda cijeli arapski svijet, padaju predsjednici, diktatori i vlade poput krušaka, cijela sjeverna Afrika prekrivena kruškama, i islamski učenjaci u Bosni sad nisu načisto je li revolucija halal ili nije.

Reisu-l-ulemu Mustafu Cerića, recimo, teško je uvjeriti kako sve to nije organizirano samo da se minira njegov i Radončićev veličanstveni projekt nove upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Onaj mladić, eto, radije je prodavao te kruške u Tunisu na ulici, nego u Sarajevu, u BBI-ju, pa došla policija da ga otjera. On se u znak protesta zapalio, izbili neredi, policija pretukla ljude, dva dana trajale demonstracije, pa predsjednik podnio ostavku i pobjegao u Saudijsku Arabiju. Vidjeli to u Bahreinu, Jemenu, Džibutiju, izašao narod na ulice, vidjeli to na kraju u Egiptu, pa se mlatili s policijom danima, sve dok konačno nije i Mubarak pao. Vidjeli to i u Libiji, nisu ni oni manji muslimani, pa udarili i oni na Gadafija.

Vidio onda dr. Mustafa Cerić da je šejtan odnio šalu, pa požurio dok je na vrijeme u Tripoli, po one pare što mu je jaran Muamer Gadafi obećao za gradnju upravne zgrade Rijaseta.

Selamalejkum, alejkumselam, šta ima?, evo došo ja po pare, uf u zao si vakat došo, imam kod sebe samo milion. Veli reis, pa hajd dolje na ulicu do bankomata, a Muamer će: hajd ti! Vratio se tako reis u Sarajevo s milijun eura, a Gadafi mu obećao tri i pol. Već je izradio reisu-l-ulema lijepu kamenu ploču s natpisom "Vakuf Muamer Gadafi", a sad ne zna hoće li biti i para i Gadafija i zgrade i u zgradi njega.

Pozvao onda dr. Cerić članove Europskog vijeća za fetve i istraživanja, okupio se u Kulturnom centru "Kralj Fahd" časni skup od trideset i tri vrhunska autoriteta za tumačenje islama, i među njima bosanski reis, pa ovako upitao predsjednika Vijeća, šejha Jusufa al Qaradawija: "Esselamu alejkum! Meni je Muamer Gadafi obećo tri i pol miliona eura za izgradnju nove upravne zgrade Rijaseta. Da li je sada, nakon ove revolucije, halal da se zgrada zove Vakuf Muamer Gadafi?"

Došaptavali se učenjaci neko vrijeme, šejh Qaradawi ih mirno slušao, pa naposljetku prekinuo i obratio se reisu Ceriću: "Ako ti je dao pare, red je da ga nazoveš Vakuf Muamer Gadafi."

"Znam ja to", uzvratio dr. Mustafa Cerić. "Ali što ako Gadafija zbace s vlasti, što ako Libijom i cijelom Arabijom zavlada Muslimanska braća? Kako ću sutra bilo koga zvati u Sarajevo i ugostiti u Gadafijevu vakufu?"

"Dobro pitanje", zamislio se šejh Qaradawi, pa malo došaptavao sa učenjacima, i najzad ovako odgovorio: "Najbolje da onda vratiš pare Gadafiju, pa si miran." "Eh, znam ja i to", odgovorio je na to dr. Cerić, "ali pare su kod Fahre Radončića." Došaptavali se onda članovi časnog vijeća lijepih deset minuta, pa kratko odgovorili bosanskom reisu: "Onda gradi."

"Nije to problem", odmah se nadovezao dr. Mustafa Cerić, "ali kako kad mi fale dva i po miliona?!?" "Onda nemoj da gradiš", odgovorio mu Jusuf al Qaradawi, već bogami pomalo nervozan. "Kako kad mi je već poslao milion?", uzvratio reis protupitanjem. "Onda gradi", umorno će šejh.

"Dobro, a što ako Gadafi ne ostane na vlasti, pa zijanim dva i po miliona?"

"Onda nemoj da gradiš."

"Al šta ako ostane, a niđe njegova vakufa?"

"Onda gradi!"

"A što", odlučio konačno reis izbaciti što ga muči, "što ako i u Bosni bude revolucija, a ja u Vakufu Muamer Gadafi?"

"Onda promijeni naziv vakufa!", konačno će šejh Jusuf al Qadrawi, potpuno izgubivši živce.

"Čekaj, stani, zar ne ide sad ono "promijeni vjeru, pa idi zajebavaj malo papu"?", zbunio se reis Cerić. "Što naziv vakufa, kako će mi to pomoći?"

"Neće tebi, nego nama", odgovorio mu na to premudri šejh. "Idi pa zajebavaj malo Fahru."


Boris Dežulović
, Oslobođenje

FOTO: MojPortal