Novi sajam knjiga u Zagrebu

Božidar Alajbegović

17. lipnja 2004.

Novi sajam knjiga u Zagrebu

"Profil" je zagrebačka nakladnička kuća koja 17.06. u Bogovićevoj ulici otvara, kako sami kažu "najveću multimedijalnu knjižaru u ovom dijelu Europe". No, osim toga Profilovci u suradnji sa klubovima "Booksa" i "Gjuro II" organiziraju i novopokrenuti, vrlo zanimljiv zagrebački sajam knjiga, koji će se održati od 29.06. do 03.07. i o kojemu više možete saznati klikom na
Daklem, zateknete li se u Zagrebu od 29.06. do 03. 07., pružit će vam se prilika da posjetite novi zagrebački sajam knjiga koji dijeli koncepciju s Interliberom i Pulskim sajmom jer je naglasak stavljen na autore. Upravo zato novopokrenuti je sajam podnaslovljen sa Festival knjiga i autora koji će biti predstavljeni u 6 glavnih programa na tri lokacije u gradu - novoj Profilovoj knjižari (Bogovićeva 7) te klubovima Booksa i Gjuro II.

Na sajmu će biti predstavljeno oko sto hrvatskih izdavača i više od deset tisuća naslova, a glavna je tema "Novinari i pisci", koja će biti realizirana kroz dva programa: u onom nazvanom "Do posljednjeg slova" novinari koji su ujedno i pisci predstaviti će svoja beletristička izdanja dok će publicistička biti predstavljena kroz program "Banket s knjigom". U tim će programima sudjelovati brojni domaći pisci poput Slavenke Drakulić, Miljenka Jergovića, Ante Tomića, Jasne Babić, Josipa Mlakića, Borisa Dežulovića, Inoslava Beškera, Renata Baretića, Zvonimira Mrkonjića i Rade Šerbedžije (čiju će autobiografiju Profil neposredno uoči sajma objaviti).

Osim nabrojanih domaćih, na sajmu će gostovati i mnoštvo inozemnih književnika od kojih su najbrojniji oni litavski (Vytautas Bubnys, Jurga Ivanauskaite, Birute Jonuskaite, Danute Kalinauskaite) koji će nastupiti u sklopu programa Dana litavske književnosti koji će voditi Roman Simić. Na sajmu će također gostovati i Tibor Fisher (čiju je uspješnicu U tunelu usred mraka prošle godine objavila naklada OceanMore), kao i Aleksandar Hemon, književnik porijeklom iz BiH koji je u SAD-u prava literarna zvijezda, a čije će prvo hrvatsko izdanje uskoro objaviti zagrebački V.B.Z.

U klubu Gjuro II svakodnevno nakon 22 sata biti će upriličeni susreti s autorima i javna čitanja koja će voditi Kruno Lokotar. Selektori programa su Drago Glamuzina i Miljenka Puljević, a stručna savjetnica sajma je Magdalena Vodopija, direktorica Pulskog sajma knjige.