Bolesnih ima i u Rumunjskoj

Ivor Car

16. prosinca 2003.

Bolesnih ima i u Rumunjskoj

Fotografiju koju vidite dobio sam putem maila. Kako nam tehničke mogućnosti ne dopuštaju postavljanje veće fotografije na naslovnicu, tako ćete svi vi koje zanima o čemu se na fotki radi, morati kliknuti na opširnije. Neću filozofirati i izvlačiti nikakve oštroumne zaključke, jer tvrdim kako bolesnih ima svugdje, pa tako i u Rumunjskoj
Dakle, sada kada imate priliku vidjeti uvećanu fotografiju, jasno ste došli do zaključka o čemu je tu riječ. Riječ je o, kako bi otac mog školskog rekao, vršenju velike, a možda i male nužde. Fotografija je snimljena 20-og studenog ove godine u glavnom rumunjskom gradu, Bukureštu, jelte. Točno je zapisan i sat kada se "vršenje velike nužde" dogodilo - 16:39, a mjesto radnje je prometna ulica u centru dvomilijunske metropole, Strada Academiei.

Subject maila u kojem sam dobio ovu fotografiju bio je poprilično podcjenjivački nastrojen i glasio je "I oni će u Europsku Uniju prije nas". Nije mjesto, a darkvudskih mi bubnjeva ni vrijeme da sada ovdje otvaramo debatu, zašto uopće netko misli da smo "mi" po nečemu vrjedniji od Rumunja. Jedini zaključak koji ću iz svega ovoga izvući je - bolesnih ljudi ima svugdje, vjerovali ili ne, čak i kod "nas".