Praznovjernih na bacanje!

Ivor Car

19. kolovoza 2003.

Praznovjernih na bacanje!

Koliko daleko može ići praznovjernost? Daleko, daleko! Sve od bezazlenog povratka tri koraka nazad i trostrukog pljuvanja u trenu kada vam crna mačka pređe preko puta pa sve do "izbacivanja" ugledne fotoreporterke iz aviona, jer ista kao pripadnica ljepšeg spola donosi golemu nesreću. Upravo ovo zadnje napravili su nogometni reprezentativci Rumunjske.

Rumunji, baš kao i Hrvati igraju kvalifikacije za nogometno prvenstvo 2004. i baš kao i Hrvati ovaj tjedan imaju pripremnu utakmicu. Hrvati u Engleskoj, a Rumunji u Ukrajini. Trebaju se plavo-žuto-crveni dobro pripremiti za predstojeće tekme s Luksemburgom i Danskom.
Avion s reprezentativcima taman je trebao poletjeti kada je izbila prava mala revolucija među igračima koji su pošto - poto htjeli ukloniti jedinu ženu u avionu, jerbo žena u avionu - to donosi nesreću golemu, a nesreća donosi tugu, jakako. Budući rumunjski loptaši ne vole biti tužni, nesretna žena je zamoljena da napusti avion, jer može bidne netko će u Ukrajini dati auto-gol.

Riječ je o jednoj od najboljih rumunjskih fotoreporterki, Gabrieli Aresenie koja radi za  najtiražniji rumunjski sportski list, Gazeta Sporturilor. Gabriela je 1999. godine nagrađena za najbolju sportsku fotografiju te godine. (imamo i mi jednog sličnog na Lupigi, ali ga slabo iskorištavamo)

I tako još uvijek u povijesti rumunjske nogometne reprezentacije niti jedna žena nije putovala s igračima u avionu. Zabilježene su još neke praznovjerice istih. Recimo, uvijek kada izlaze na teren igrači paze da na travnjak kroče s desnom nogom, potom s terena iščupaju komadić trave te je stave u džep, a noć prije susreta stave malo bazilike u kopačke.
Ima toga još. Autobus reprezentacije nikada ne smije ići unatrag dok su igrači u njemu, što ponekad u prometnom kaosu velegrada može predstavljati veliki problem (šta izlaze svi pri svakom kretanju u rikverc? /op. ur./). Također u autobusu nitko ne smije zviždati. Sve to im ipak nije pomoglo 1998. godine na svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, kada su izgubili od Hrvatske.
Za kraj bez razmišljanja možemo reći kako su Rumunji istakli svoju kandidaturu za osvajanje samog vrha svjetskog nogometa, zajedno sa Senegalom. U praznovjernosti, naravno.