Knjige ga otjerale u zatvor

Božidar Alajbegović

29. lipnja 2004.

Knjige ga otjerale u zatvor

Odlikovani veteran Drugog svjetskog rata sudskom je presudom proglašen krivim za počinjeno teško krivično djelo. Sedamdeset i devetogodišnji starčić Raymond Barber je u periodu od tri godine posudio iz knjižnice ukupno 373 knjige. Što je on to s knjigama radio, a da ga je dovelo do zatvora, saznajte pomoću jednog malog klika na

Zaposlenici javne knjižnice Crandall u New Yorku bili su uvjereni kako je sedamdeset i devetogodišnji Raymond Barber strastveni čitač i zaljubljenik u dobro štivo. Javnosti je policija priopćila kako je on u periodu od tri godine posudio tri stotine sedamdeset i tri knjige.

To naravno ne bi bilo nimalo sporno, već dapače, pohvalno, da Barber,  bivši vozač kamiona, a već i pradjed, na svaku od oštećenih knjiga unutar korica nije napisao "Bog je dovoljan", te unutar knjige križao riječi koje su mu se činile nepristojnima i zamjenjivao ih religijskim frazama.

Barber je tako uspio napraviti više od devet tisuća dolara štete. Priveden je u zatvor, ali je u međuvremenu pušten.

Knjižničari su pozvali policiju nakon sve češćih pritužbi korisnika knjižnice o precrtanim stranicama. Direktorica knjižnice Christine McDonald nije htjela reći koje su knjige oštećene.

Barber nije imao komentara, ali zato je njegova žena podivljala kad su je novinari nazvali u njihov dom u Lake Georgeu.

"Zlo mi je od vas novinara. O ubojicama i silovateljima ne pišete ništa, a navalili ste tu na mog muža. Precrtao je par knjiga i sad ga razapinjete", rekla je prije no što je zalupila slušalicom.

(Izvor: www.knjiga.hr)