Čistoća je pola zdravlja

iksx@lupiga.com

29. listopada 2002.

Čistoća je pola zdravlja

O hrvatskoj mentalnoj čistoći sve je rečeno, a tko ne zna kakva je neka obiđe najposjećenije koncertne prostore ili luksuzne, rezidencijalne četvrti iznad Britanskog trga. Od Doma sportova, koncertne dvorane Lisinski pa do ulica iznad džentlmenskog Trga, hrvatskim prostorom dominira vizualni kubizam i intelektualni eskapizam. A kakva nam je tjelesna higijena?

Pregled noktiju, ušiju, podpazušja, te mjerenje razine genitalne svrbeži pokazali su kako u tom pogledu Hrvati definitivno pripadaju europskom kulturnom ili, bolje rečeno, higijenskom krugu.
Činjenica je donekle začuđujuća jer higijena ovisi o razvijenoj vodopskrbi, higijeni pripreme hrane i odvodnom sustavu, kao i kvalitetnom zdravstvenom nadzoru, a znajući kako je u Hrvatskoj 10 posto stanova bez klozeta, 11 posto bez kade, te 6 posto bez vodovoda i izmetoodvodnje, nikom nije jasno kako nam je to pošlo za rukom, a da se nismo zaprljali.

Što se tiče trbušnog tifusa, posljednja epidemija s 42 osobe zabilježena je ratne '92. godine, dok je neratnih godina, u vrijeme "crvenog" mira, prije pola stoljeća znalo biti i tisuću srdoboljnih Hrvata. Dok je od nekakve bacilarne dizenterije još 80-ih znalo biti i po 3.000 oboljelih, danas se jedva nađe 30 ljudi godišnje koji bi patili od intenzivnog i krtakotrajnokroničnog poremećaja probave, koji se očituje u intenzivnom proljevu.
Ne perući ruke, zaraznom žuticom se zarazilo 280 klinaca, dok je šporkih 60-ih godina, u vrijeme dok nije bilo Palmolivea, bilo i po 15.000 slučajeva.
Kamovljevskog iskašljavanja krvi i komadića pluća poradi TBC-a ima deset puta manje nego li 50-ih, svega 1.500 godišnje.
Dodajmo tomu da SIDE jedva i da ima, a gonorejičara i sifiličara svega 60-ak u 365 dana i noći dugoj godini.
A 5.000 zaraženih salmonelom je, vjerovali ili ne, dobar podatak jer svjedoči kako živimo europskim stilom života koji sa sobom nosi i pojačano konzumiranje fast-food hrane. A još kada nam poraste broj terorističkih akcija, odmah će nas primiti u EU.
Sve u svemu, ispada kako postoje loše, tradicionalne i dobre, suvremene, bolesti. Pa birajte.