DEDO BI BIO PONOSAN: Sinoć se u Tvornici svirao neki drugačiji sevdah

Olja Smibović

21. listopada 2012.

DEDO BI BIO PONOSAN: Sinoć se u Tvornici svirao neki drugačiji sevdah

Dedo bi bio ponosan! Sa svojim Sevdah Tahktom Damir Imamović, unuk legendarnog sevdalije Zaima Imamovića, više od dva sata držao je publiku u zagrebačkoj Tvornici bez daha. Damir na gitari, Ivan Mihajlović na električnom basu i Nenad Kovačić na perkusijama svirali su jučer neki drugačiji sevdah. Svaku pjesmu popratio je povijesnim događajem ili ljubavnom tragedijom, koja je do nje dovela, ali s pokojom duhovitom opaskom. Takva je bila i atmosfera, pozitivna, ali sjetna. Kada sljedeći put vidite da Imamović i Sevdah Takht gostuju u vašem gradu, nipošto ne propustite tu privilegiju


Damir Imamović sinoć u Tvornici (FOTO: Lupiga.Com)

Dedo bi bio ponosan! Sa svojim Sevdah Tahktom Damir Imamović, unuk legendarnog sevdalije Zaima Imamovića, više od dva sata držao je publiku u zagrebačkoj Tvornici bez daha. Damir na gitari, Ivan Mihajlović na električnom basu i Nenad Kovačić na perkusijama svirali su jučer neki drugačiji sevdah. Iako su bosansku tradiciju mladi glazbenici odlučili pomiješati s različitim žanrovima, efekt je isti. Melankoliju i ljubavnu bol Imamović je sjajno prenio solažama na gitari, ali i vrhunskim pjevanjem.


Sevdah Takht sinoć je svirao neki drugačiji sevdah (FOTO: Lupiga.Com)

Priznao je jednom Damir kako je “krao” tehniku od rockera, jazzera, iranskih, pakistanskih ili indijskih glazbenika, ali ne voli da se o njegovim izvedbama govori kao o obradama. U instrumentalnim pjesmama, bosanski glazbenik igra se improvizacijama, od kojih se na kraju, jednako kao i od njegova glasa, publika može samo naježiti.


Na kraju koncerta trojac je podignuo prepunu Tvornicu na noge (FOTO: Lupiga.Com)

Iako je velika većina posjetitelja sjedila, a koncert je zamišljen baš u “takht” atmosferi, s mirnom publikom koncentriranom na pozornicu, malo tko se nije krenuo odsutno izvijati u laganim ritmovima. Uz red priče, red svirke, Imamović je predstavio i svoju autorsku pjesmu "Lady Godiva", kojoj je za osnovu poslužio tekst Muse Ćazima Ćatića.


Za vrijeme izvedbi u dvorani je vladao muk (FOTO: Lupiga.Com)

Potrudio se Imamović i oko priče. Svaku pjesmu popratio je povijesnim događajem ili ljubavnom tragedijom, koja je do nje dovela, ali s pokojom duhovitom opaskom. Takva je bila i atmosfera, pozitivna, ali sjetna. Upravo na to Imamović voli upozoriti, kako sevdah nije samo tužna pjesma, već da ona može biti i duhovita i lascivna.


Posebno je impresionirao perkusionist Nenad Kovačić (FOTO: Lupiga.Com)

Širokim repertoarom i koketiranjem s jazzom te neuobičajenim udaraljkaškim ritmovima s mirisom Afrike, ipak baziranom na tradiciji, Sevdah Takht okupio je široku paletu posjetitelja. Neki su došli iz nostalgije, neki oduševljeni glazbenim istraživanjima mladog Sarajlije i njegove sjajne ekipe.


Predstavio je Imamović i autorsku pjesmu "Lady Godiva" (FOTO: Lupiga.Com)

Imamović, inače profesor filozofije, glazbom se ozbiljno počeo baviti prije šest godina, a iza sebe ima svoje solo uratke, uratke koje je napravio sa svojim triom, kao i gostovanja na albumima poznatih glazbenika. Novi CD sa Sevdah Takhtom predstavio je prije nekoliko dana u Booksi, kao “izložbu CD-a”, odnosno fotografija i videa za pjesmu “Razbolje se lijepa Hajrija“ autora Amera Kapetanovića.


Poigrali su se improvizacijama, od kojih se publika mogla samo naježiti (FOTO: Lupiga.Com)

Svestrani glazbenik ne želi stati samo na interpretacijama, već sa svojim projektom „SevdahLab“ ljudima pokušava približiti povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. Kada sljedeći put vidite da Imamović i Sevdah Takht gostuju u vašem gradu, nipošto ne propustite tu privilegiju.


Ako vidite da dolaze i u vaš grad - ne propustite ih (FOTO: Lupiga.Com)

Lupiga.Com