Siromah koji je iza sebe ostavio bogatstvo

Ivan Kegelj

10. lipnja 2008.

Siromah koji je iza sebe ostavio bogatstvo

Dobri moji Lupeži, prije dva dana svijet je ostao siromašniji za Šabana Bajramovića. Kralja barbuta i ciganske muzike izdalo je srce. Oni koji su imali priliku uživati u njegovom glasu znaju kakav poraz smo zabilježili. Veliki Šaban, na čijoj muzici i pjesmama su mnogi plagijatori izgradili svoje karijere, umro je u siromaštvu, ali iza sebe je ostavio bogatstvo. Neka mu je laka niška zemlja

Šaban Bajramović (1936 - 2008) 

 

 

Wikipedia: Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegovi obožavaoci ga opisuju kao izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta i „pevača iz srca i duše“. Njegova izvedba pesme „Đelem, Đelem“ je izabrana za himnu svih Roma Sveta.
U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku. Pevanjem se počeo baviti za vreme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. Tada za snimanje svoje muzike u Srbiji ne uspeva da nađe izdavačku kuću i zbog toga svoja dela izdaje u Sloveniji.

 

 

Njegov muzički sastav se zove Crna Mamba. Sa njima je nastupao više od 20 godina. Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike. Takođe je nastupao i u mostarskom bendu Mostar sevdah reunion. I pored teške bolesti, nastupao je na Međunarodnom džez festivalu u Nišu 2005 godine.



 

Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog od 10 najvećih blues pevača na svetu. Voleo je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga. Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i imao četiri ćerke. Nedelju dana pred smrt, Bajramović se požalio na slabo zdravlje i težak život. Požalio se da, nakon 40 godina pevanja, nema poseta niti prijatelja, i priznao da se muči. Preminuo je u svojoj 73. godini u niškom kliničkom centru od posledica infarkta.