Eto, baš to hoću!!!

Božidar Alajbegović

1. listopada 2003.

Eto, baš to hoću!!!

Da su zvijezde (a "zvjezdice" još i više) hirovite i razmažene, to nam je poznato, zar ne? Inozemne, naročito. A kako daleko njihova hirovitost nerijetko seže, pokazat ćemo vam u nastavku, gdje ćete saznati što neke od zvjezdanom prašinom posutih kreatura iz svijeta glazbe, od svojih tour managera tokom svojih turneja, zahtijevaju. I dobivaju, naravno...

Da zahtijevaju maksimum glede dizajna pozornice, kvalitete zvuka, pa čak i hrane i pića, riječi ne bi rekli, kaj ne?
No, poneki od njih idu tako daleko da poput Madonne primjerice, ne žele ući u hotelsku sobu dok se ona ne prefarba upravo u onu boju koja je njoj u tom trenutku, po volji.
Američki glazbeni novinar Julian Spears svjedoči također da je jedna (nažalost neimenovana) operna zvijezda išla tako daleko da je tražila da se sruši zid između njene sobe i susjedne, kako bi ona dobila na “životnom prostoru”, dok naširoko obljubljene rock zvijezde iz banda Red Hot Chilli Peppers izričito zahtijevaju posebne prostorije u hotelu u kojima bi mogli meditirati.
Poznati rock band Jane’s Addiction (koji su se, inače, nedavno reaktivirali) tokom jedne američke turneje zatražili su da im se u sobu, osim bilijarskog stola, donesu i veš mašine (ilitiga perilice), kao i to da im se zidovi sobe oblože crnom kožom.
Grupu Korn na turnejama obavezno mora pratiti liječnički tim (koji uključuje i zubara), ali i odvjetnik, upoznat sa svim aspektima rokerskog načina života i oboružan pravnim znanjem glede spomenute problematike.
Neke želje znaju biti nemalo bizarne, pa su tako momci iz alter-banda Mogwai znali tražiti da im se zidovi backstage-a oblijepe fotografijama princeze Leile iz filmskog Star wars serijala, dok manje poznata pop grupa Polyphonic Spree nakon svakog nastupa zahtijeva ni manje ni više nego – 200 boca obične pitke vode!
No, izgleda da je kvaliteta glazbe i umjetnički doseg obrnuto proporcionalan sa ekscentričnošću izvođačevih zahtjeva, pa se tako prohtjevi Mobyja zadržavaju na – paru čistih čarapa i čistom donjem vešu, dok je Beck zadovoljan pakovanjem keksa od riže, bocom vode i običnim jogurtom.