FOTO: Prvo 'gay vjenčanje' u Kazahstanu

Ante Radić

3. svibnja 2013.

FOTO: Prvo 'gay vjenčanje' u Kazahstanu

Dugo vremena neka vijest nije izazvala toliko žučne polemike, kao ona koja je ovih dana objavljena na kazahstanskoj web stranici Voxpopuli.kz o vjenčanju dvije djevojke, što je navodno prvo gay vjenčanje u ovoj zemlji. Društvene mreže zatrpane su komentarima. I dok jedni već spremno kreću u pohod protiv zla i demografske propasti, drugi djevojkama žele svu sreću. Mladenci, Karolina i Kristina, što se može vidjeti na fotografijama objavljenim na Voxpopuli.kz, potrudile su se da vjenčanje uglavnom bude preslika uobičajenih modernih vjenčanja u Kazahstanu

Nije ovo nikakav performans, ovo je prvo „ona i ona“ vjenčanje u gradu Karaganda, piše English Russia. Karaganda je drugi po veličini grad u Kazahstanu, a prema zadnjem popisu broji nešto manje od pola milijuna stanovnika i nalazi se u istočnom Kazahstanu, koju stotinu kilometara od granice s Kinom.


Karolina i Kristina (FOTO: Voxpopulli.kz)

Vjenčanje s brojnim uzvanicima organizirali su Karolina i Kristina kako bi izrekli svoje bračne zavjete. Posjetili su sva uobičajena mjesta kao i ostali parovi koji se vjenčavaju u ovom gradu te su čak unajmili i limuzinu te odabrali djeveruše. „A što sa zakonom“ pitaju se na English Russia i odmah daju odgovor – „ljubav ne slijedi zakone, zato se vjenčanje i dogodilo“. Naime, u Kazahstanu nisu dozvoljeni istospolni brakovi, tako da vjenčanje ove dvije djevojke ipak nije i službeno registrirano.


(FOTO: Voxpopulli.kz)

Ne treba ni spominjati da je njihovo izgovaranje zavjeta u konzervativnom Kazahstanu uglavnom prihvaćeno s negodovanjem, a za cijeli događaj se saznalo tek nakon što je kazahstanska web stranica Voxpopuli.kz objavila fotografije s vjenčanja. Mnogi ovakvo vjenčanje nazivaju degeneričnim i smatraju ga prijetnjom demografiji kazahstanskog naroda, u kojem je većinska religija islam.


(FOTO: Voxpopulli.kz)

Mladenke su pak za Voxpopulli.kz rekle kako se nadaju da će se u njihovoj zemlji podignuti razina svijesti o pravima homoseksualnih osoba i da će i takve osobe dobiti mogućnost da iskuse sreću vjenčanja. Inače, Vladimir Kornakovskiy iz lokalne udruge za zaštitu prava homoseksualnih osoba procjenjuje da u Karagandi ima oko 15.000 homoseksualaca.

 


(FOTO: Voxpopulli.kz)

 


(FOTO: Voxpopulli.kz)

 


(FOTO: Voxpopulli.kz)

 


(FOTO: Voxpopulli.kz)

 


(FOTO: Voxpopulli.kz)

 

Lupiga.Com