FRKA U SRBIJI (VIDEO): Ministar u laganom bijegu od prosvjednika!

Lupiga.Com

17. ožujka 2015.

FRKA U SRBIJI (VIDEO): Ministar u laganom bijegu od prosvjednika!

U Srbiji se odvija najdulji prosvjed u prosvjeti u njihovoj povijesti. Na ulicama Beograda okupilo se oko deset tisuća ljudi sa zahtjevom da ministar obrazovanja podnese ostavku, zbog gušenja štrajka kresanjem plaća pobunjenim učiteljima i profesorima. Kamere Mašine uhvatili su moment u kojemu je prozvani Srđan Verbić, okružen osiguranjem pobjegao natrag u zgradu ministarstva, što su demonstracije popratile glasnim zvižducima pa i povicima koji "pozdravlja" njegovu hrabrost: "Nakon provokacije i odbijanja da se obrati okupljenima Verbić je ispraćen nazad u zgradu uz jako obezbeđenje", piše u objašnjenju videa.

Prosvjetari u Srbiji, predvođeni Sindikatom radnika u prosveti Srbije i Unijom sindikata prosvetnih radnika, prosvjeduju već četiri mjeseca. Zadnji njihov sastanak s ministrom održan je prije tjedan dana, nakon čega je potpredsjednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, Miodrag Sokić, kazao kako zbog odluke Vlade, da se povećaju plaće učiteljima, svaki đak s danom 17. ožujka gubi 104 školska sata.

 

U štrajku je više od 500 škola, odnosno skoro trećina ukupnog broja škola. I sam je ministar kazao da su plaće "sramotno male", ali da se njihovom povećanju treba pristupiti sistemski. Štrajkašima će rušiti plaće između 15 i 20 posto.

"Ako Ministarstvo prosvete želi da štrajk bude još žešći nek' nam slobodno odbije od plate, i to bar 50 posto", rekao je Sokić u utorak Beta TV-u.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Mašina