Gatesova futuristička škola bez olovke i papira

Božidar Alajbegović

9. rujna 2003.

Gatesova futuristička škola bez olovke i papira

Bračni par Gates - Melinda i Bill, tokom godina investirali su već desetine milijuna dolara u unaprjeđenje američkog školstva i obrazovnog sustava. Njihov najnoviji, ujedno i dosad najambiciozniji projekt, predstavlja izgradnja futurističke srednje škole, a kako će ona izgledati saznajte pod

Bračni par Gates, u tu je svrhu angažirao arhitekte iz Philadelphije, koji su školsku zgradu projektirali i dizajnirali po uzoru na građevine iz popularne TV serije Star Trek. Rok završetka radova je kraj 2006. godine, a investicija će Gatesove olakšati za oko 46 milijuna dolara.

Nastava će u futurističkoj školi biti u potpunosti, a što drugo nego informatizirana, a učenicima neće biti potrebna klasična pomagala poput olovke i papira.
Školu će pohoditi oko 700 učenika koji će svi na raspolaganju imati mobitel,
laptop, ručno računalo i još mnoštvo tehničkih pomagala i stvarčica spojenih na interni školski sustav koji Microsoftovi programeri upravo izrađuju.

Profesori će elektroničkom poštom učenicima zadavati zadatke, a djeca će na ručnom računalu moći vidjeti svoje ocjene, raspored održavanja pojedinih predmeta i datume ispita. Također će moći i odabirati meni za ručak na digitalnom računalu.

Roditeljima će svakodnevno biti slane SMS poruke o uspjehu i ponašanju njihove djece u školi, a kako potpuna informatizacija nastave ne bi loše utjecala na razvoj osobnosti djeteta, učenici će jednom tjedno imati ležerniju nastavu u prirodi, a obavezno će morati i trenirati najmanje dva sporta.