GORAN ZA MLADE PJESNIKE: Još samo četiri dana za prijavu na natječaj

Lupiga.Com

28. prosinca 2023.

GORAN ZA MLADE PJESNIKE: Još samo četiri dana za prijavu na natječaj

Još su samo četiri dana ostala za prijavu na natječaj „Goran za mlade pjesnike“ koji je raspisalo Studentsko kulturno-umjetničkog društvo (SKUD) „Ivan Goran Kovačić“ u Zagrebu. Na natječaj svoje pjesme mogu prijaviti svi oni koji nisu stariji od 30 godina na dan zatvaranja natječaja, odnosno na nedjelja, 31. prosinca 2023. godine u ponoć, te koji do sada nisu objavili pjesničku zbirku.

„Goran za mlade pjesnike“ organizira se jednom godišnje u sklopu poznate hrvatske pjesničke manifestacije, „Goranovo proljeće“, koja datira još od davne 1963. godine. U sklopu manifestacije, tih četiri dana su posvećena jednom od eminentnijih pjesnika Hrvatske, partizanskom borcu i antifašisti – Ivanu Goranu Kovačiću.

Ivan Goran Kovačić
Nagrada koja se na "Goranovom proljeću" dodjeljuje za najbolju knjigu poezije (FOTO: SKUD Ivan Goran Kovačić Zagreb)

Kovačić je rođen 1913. godine u Lukovdolu, u Gorskom Kotaru, a ubili su ga četnici 1943. godine u blizini bosanskohercegovačkog grada Foča. Muzikom i književnim radom se bavi još od srednjoškolskih dana, a bio je urednik, kritičar i prevoditelj. Poetika kojom se bavio okarakterizirana je kao ona koja je na strani slabijih i potlačenih. Smrt je bila njegov glavni motiv pisanja vrlo očito zbog preranog gubitka oca i sestre, a i činjenice da je živio u periodu između dva svjetska rata. U Drugom svjetskom ratu se priključio na stranu otpora, partizanima, a neki njegovo stvaralaštvo čak nazivaju anti-ratnim. Najpoznatije i vjerojatno, najviše čitano Kovačićevo djelo, nosi naziv „Jama“. Ovom lirsko-epskom poemom Kovačić osuđuje ustaške zločine i opisuje mučenikovo doživljavanje bacanja u masovnu grobnicu i očaje ustaškog terora. 

Kao i svake godine, u želji da se potakne stvaralaštvo mladih pjesnika i pjesnikinja u Republici Hrvatskoj ovim natječajem mladima se daje prostor i vrijeme kako bi se čuo i njihov glas. Glas novih pjesničkih naraštaja. 

Na natječaj je potrebno poslati cjeloviti rukopis pjesničke zbirke koji ne smije sadržavati ime autora ili autorice ni u jednom dijelu dokumenta. Uz taj dokument na mail je potrebno poslati i biografiju te sve osobne podatke, odnosno ime i prezime, datum i godinu rođenja, broj telefona i adresu elektroničke pošte, te točnu adresu stanovanja.

Rukopise i biografiju s naznakom „Za nagradu Goran za mlade pjesnike“ u naslovu, isključivo elektronskim putem, možete poslati na e-mail: natjecaj@igk.hr.

Žiri koji odlučuje o najboljima sastavljen je od suvremenih hrvatskih književnica i književnika, te kritičarki i kritičara. Nagrađeni rukopis bit će objavljen u obliku knjige u ediciji Novi hrvatski pjesnici, u izdanju SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“. Materijalni dio nagrade autorima predstavlja besplatna objava knjige.

Inače, pobjednik prošlogodišnjeg natječaja bio je Vid Bešlić, pjesnik iz Petrinje, koji se inače bavi dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Od te godine 38 pristiglih rukopisa, odabrana je njegova knjiga poezije naslovljena „Ektoplazma“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: SKUD Ivan Goran Kovačić Zagreb