Guinness u prolazu

iksx@lupiga.com

29. kolovoza 2003.

Guinness u prolazu

Prije šest mjeseci iz Malezije u Protonu oblijepljenom reklama na put je krenuo Shamsurrijal Abdul Jamil. Umjesto u obiteljski dom, Abdul se uputio u susjednu državu, čovjeku se to svidjelo i nastavio je tako. Šest mjeseci nakon što je po prvi put ubacio u prvu brzinu, Abdul Jamil se obreo u Zagrebu. O čemu se radi?

Abdul Jamila u vožnji uvijek naprijed ne vodi crv u guzici, nego Guinness u mislima. Nasmiješeni, ali stvarno stalno, Malezijac je odlučio postaviti novi i oboriti stari Guinnessov rekord o, pazi sad, najviše prijeđenih država u kontinuiranoj vožnji osobnim vozilom.
Trenutni vlasnici tog rekorda su neka dva Amera koja su se pune tri godine vozili Mercedesom uspjevši pritom proći kroz točno 111 država. Abdul Jamil namjerava u samo godinu i pol proći kroz, kako kaže, barem 118 država. I to vozeći malezijski Proton! To, samo po sebi, bilo bi dovoljno za pohvale i divljenje, ali motiv koji leži u pozadini (ideje, ne njega) još je zaslužniji divljenja.
Dakle, Abdul Jamil kaže kako time želi još i na neki način širiti mirotvorstvo. A to objašnjava (ako tko shvati, meni je malo pobjeglo) na način da time pokazuje zajedništvo ljudi u duhu jer su svi slični (ili isti) bar po duhu, ako ne po boji kože i nešto tomu slično...
Simpatični i stvarno stalno nasmiješeni Abdul Jamil do sada je prošao kroz 33 države, a brojač kilometara u Protonu se za sada zaustavio na 44 tisuće kilometara, što će reći da je dnevno prolazio prosječno oko 250 kilometara
U lovu na rekord Abdul Jamil namjerava proći kroz još 85 država, a kaže kako će, ako stigne, proći kroz još koju, ali o tom po tom. Kontrolne točke u njegovom slučaju se sastoje od toga da u svakoj državi mora skupiti poštanski pečat te države. Čovjek spava gdje stigne, jedino se pomalo zaustavi kao kod nas u Zagrebu na protokolarnim obavezama. Tu je vrijedno i spomenuti domoljubnu izjavu koju je ispalio malezijski, isto tako simpatično nasmiješeni, veleposlanik:
- Malezijci su bili na Sjevernom i Južnom polu, na Mt. Everestu, a pretpostavljam i u Marjanskom jarku. I poduhvat Abdul Jamila u malezijskom automobilu dokazuje naš moto izražen riječima "Malezija može", istaknuo je ponosni veleposlanik.
Troškove putovanja, koje uz sponzore uglavnom ipak snosi malezijska vlada, Abdul Jamil je procijenio na 150 tisuća dolara, a iz Zagreba je jučer put nastavio preko Bosne i Hercegovine gdje će se zaustaviti u Sarajevu.
Govoreći o dosadašnjem tijeku putovanja, Abdul Jamil je s osmijehom kazao kako je prošao i ne tako gostoljubivim ili sigurnim dijelovima zemaljske kugle poput Afganistana, Irana, Sahare, država nastalih raspadom Sovjetskog saveza, ali da nije imao niti najmanjih neugodnosti. Za upravljačem "protona" je prošao himalajske prijelaze na visini od tri tisuće metara, depresiju Mrtvog mora na minus 300 metara, ali s ponosom malezijske autoindustrije nije, kako je s osmijehom rekao, imao nikakvih bitnijih poteškoća.