JAZZ ČAROLIJA U LISINSKOM: Ne propustite glazbenu instituciju - Duke Ellington Orchestra

Olja Smibović

1. listopada 2012.

JAZZ ČAROLIJA U LISINSKOM: Ne propustite glazbenu instituciju - Duke Ellington Orchestra

"Ponašam se kao uzavreli teenager od kada sam dobio poziv da spojim svoj glas s orkestrom Dukea Ellingtona. Bilo je smiješno kada su me pitali 'koji su moji uvjeti?'. Ja nemam uvjeta. Ja živim za takve situacije", objasnio je Massimo kako se osjećao kada je dobio ponudu da nastupa s glazbenom institucijom koja ovoga četvrtka donosi jazz čaroliju u zagrebački Lisinski. Tamo će, naime, u sklopu Večeri američkog jazza nastupiti Duke Ellington Orchestra, institucija koju je iza sebe ostavio legendarni kompozitor i pijanist Edward “Duke” Ellingtona, a danas je vodi njegov unuk

U Zagreb ovog četvrtka stiže svjetska jazz senzacija. U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski tog će dana u 20 sati nastupiti Duke Ellington Orchestra. U sklopu Večeri američkog jazza, dolazi sastav, koji je okupio unuk legendarnog američkog kompozitora i pijanista prošlog stoljeća Edwarda “Dukea” Ellingtona. Amerikancima će se pridružiti i domaće snage, Massimo te Lela Kaplowitz.


Duke Ellington Orchestra (FOTO: bluesasiannetwork)

Ellington, vrsii skladatelj I inovator, napisao je više od tisuću skladbi, od kojih su široj javnosti najpoznatiji "Take the A-Train", "Mood Indigo", "It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)" te "In a Sentimental Mood. U razdoblju od 1919. godine pa sve do njegove smrti 1974. godine, Ellington je u jazz glazbu uveo novitete poput škripanja cijevi ili korištenja ljudskog glasa umjesto instrumenata. Među kolegama, Ellington je bio poznat po tome, što glazbu nije prilagođavao pojedinom instrumentu, već osobnosti glazbenika s kojima je surađivao. Komponirao je i filmsku te scensku glazbu, a u svojim aranžmanima i kompozicijama razvio je nešto što je danas poznato kao „Ellington sound“.

Dobitnik Grammyja za životno djelo i Pulitzera, koji mu je dodijeljen posthumno, umro je od raka pluća u New Yorku 1974. godine. Nakon njegove smrti, upravljanje bendom preuzeo je njegov sin jedinac, Mercer Ellington, koji je bio menadžer benda i trubač. Kad je preminuo, Dukeov unuk, Paul Ellington preuzeo je vodeću ulogu u orkestru i vodi ga sve do danas.


Massimo - "Živim za ovakve situacije" (FOTO: Novi list)

"Ponašam se kao uzavreli teenager od kada sam dobio poziv da spojim svoj glas s orkestrom Dukea Ellingtona. Bilo je smiješno kada su me pitali 'koji su moji uvjeti?'. Ja nemam uvjeta. Ja živim za takve situacije", objasnio je Massimo kako se osjećao kada je dobio ponudu da nastupa s ovom glazbenom institucijom. Slično je reagirala Lela Kaplowitz objasnivši da će biti posebno počašćena zbog suradnje s orkestrom ovakvog kalibra.

Ulaznice za koncert u prodaji su na blagajni dvorane Lisinski te putem sustava ulaznice.hr po cijeni od 190, 240, 290 i 340 kuna. U Zagrebu se mogu kupiti i na adresama Integral Zagreb, Profil Mozaik, Kompas Zagreb, a detaljan popis svih ovlaštenih lokacija potražite na web stranici www.ulaznice.hr.

Lupiga.Com