Proplakao Kip slobode

Ivor Car

27. ožujka 2003.

Proplakao Kip slobode

U ovoj novici predočit ćemo vam dvije odlične, ali ne samo odlične već i više nego znakovite fotografije, a saznat ćete i zašto je Kip slobode proplakao krvave suze, te što američki predsjednik George W. Bush s puškom u rukama radi na krovu jednoga od mnogobrojnih fast food restorana iz lanca McDonaldsa. Sve to pod ...
Krenimo s prvom fotografijom. Riječ je o replici Kipa slobode koji se nalazi u francuskom gradu Bordeauxu, a koji je iz svojih očiju preko noći pustio krvave suze. Kako američki mediji prenose, to je maslo nepoznatog vandala ili pak grupe nepoznatih vandala, te je cijeli događaj u Sjedinjenim Američkim Državama primljen kao šokantan, nemoralan i krajnje uvrjedljiv. Naime, niste ni mislili da je "Sloboda" proplakala sama od sebe! Prava istina je da ga je na to natjerao netko uz pomoć crvenog autolaka kojeg je nesretnom kipu pošpricao ispod desnog oka, i to pod okriljem noći s utorka na srijedu. No, nije ni to sve, jer su vandali ili vandal odlučili kipu i malo potpaliti okrunjenu glavu, što je rezultiralo "sitnom" promjenom boje glave. Inače ova dva i pol metra visoka statua postavljena je 2000. godine, a ne znam treba li naglasiti kako su Ameri ovu nepodobštinu pripisali rastućim tenzijama između Francuske i SAD-a od kada je Francuska odbila podržati SAD u Iračkom ratu. Dakle, čini se kako misle da nije riječ o izoliranom činu i kako to nema neke pretjerane veze s logikom!

Druga fotografija snimljena je u Južnoj Koreji, točnije u Seulu, gdje su antiratni prosvjednici održali pravu kostimiranu predstavu u kojoj su sudjelovale dvije maskirane osobe. Jedna od tih osoba bila je maskirana u američkog predsjednika Georgea W. Busha koji nosi automatsku pušku uperenu u drugog "glumca", odnosno u bespomoćnu iračku ženu na koju pada bomba s natpisom USA. Sve to zanimljivije je jer se događalo na krovu jednog od korejskih McDonaldsa. Ti najpoznatiji fast food restorani u svijetu, bili su meta prosvjeda i u nekim drugim dijelovima planete. Studentski antiratni prosvjed nedaleko od američkog veleposlanstva u glavnom ekvadorskom gradu Quito-u, policija je morala zafajruntiti suzavcem, a na McDonaldsu je ostao visiti transparent s natpisom "You can get the best McCombos at McDonalds". U Buenos Airesu, argentinskoj prijestolnici prosvjednici protiv američkog napada na Irak, zapriječili su ulaz u McDonalds i to svojim tijelima koja su bila posuta crvenom farbom kako bi podsjećala na krv, a time i na žrtve koje je do sada odnio i koje će tek odnijeti ovaj nepotrebni rat. Najviše naselja McDonalds je osjetio u Barceloni, gdje su pacifistički raspoloženi studenti porazbijali izloge i nešto od samog inventara u jednom od restorana. Dakle, prošao je još jedan buran dan, a vidjet ćemo što nas čeka sutra!