Kako vam vaš mobitel može spasiti život, otključati auto... i još ponešto

Božidar Alajbegović

5. rujna 2006.

Kako vam vaš mobitel može spasiti život, otključati auto... i još ponešto

Godinama vas već filamo važnim i provjerenim informacijama, a da pri tome još nikada nismo omanuli. Tako ćete nam vjerovati na riječ i kada vam kažemo da vam vaš mobitel može spasiti život. Na koji način on to može učiniti saznat ćete iz teksta koji slijedi, a koji će vam osim toga otkriti i kako pomoću mobitela možete otključati vaš auto iako ste ključ izgubili, kao i još ponešto. U pitanju je pravo čudo

KAKO VAM VAŠ MOBITEL MOŽE POMOĆI U VANREDNIM SITUACIJAMA


Mada zvuči nevjerojatno, vaš mobilni telefon vam može spasiti život, ili barem živce, u nekim situacijama. Isprintajte i sačuvajte ovu stranicu, nikad se ne zna ...


KAKO BILO GDJE U SVIJETU POZVATI HITNU, POLICIJU ...


Jedinstveni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gdje u svijetu je 112. Ukoliko se nađete izvan signala vaše mreže, a u pitanju je izvanredna situacija, pozovite 112 i vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mjestu gdje se nalazite. Potom ćete na displeju vidjeti brojeve hitnih službi za područje u kojem ste. Interesantno, broj 112 možete birati čak i kada je tipkovnica na vašem telefonu zaključana.


KLJUČEVI ZA DALJINSKO OTVARANJE AUTA OSTALI ZAKLJUČANI


Ovaj će vam trik jednom možda zatrebati. Ako zaključate ključ od auta u vozilu, a rezervni ključ imate kod kuće, uradite sljedeće: nekoga tko je u kući sa vašeg mobitela pozovite na mobitel. Vaš mobitel držite 30-ak centimetara od vrata vašeg auta. Osoba u vašoj kući treba držati u ruci ključ vašeg auta blizu mobitela i da pritisne gumb za otključavanje. Vaš automobil će se otvoriti. Razdaljina uopće nije bitna, važno je samo da na mobitel pozovete osobu koja ima pristup rezervnom daljinskom ključu za otvaranje.


SKRIVENA REZERVA U BATERIJI VAŠEG MOBITELA


Zamislite da je baterija vašeg mobitela pri kraju, hitno vam je potreban telefon, a punjač nije kod vas. Nokia telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije. Da biste je aktivirali, ukucajte * 3 3 7 0 # i vaš telefon će imati 50 posto dopunjenu bateriju. Telefon će ovu rezervu nadoknaditi tokom slijedećeg punjenja baterije.


KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠTENJE VAŠEG MOBITELA AKO GA NEtKO UKRADE


Prvo morate znati serijski broj vašeg mobitela. Da biste saznali koji je to broj, ukucajte * # 0 6 # i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za vaš aparat. Zapišite taj broj i čuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, nazovite vašeg operatera, izdiktirajte serijski broj, i operater će moći blokirati vaš telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promijeni SIM karticu. Iako vjerojatno nećete dobiti nazad vaš telefon, barem ćete znati da kradljivac od njega nema ništa. Kada bi svi ovako postupali, krađe mobitela ne bi imale svrhe.