Klasa optimist

Božidar Alajbegović

1. srpnja 2004.

Klasa optimist

Kao što smo vas već i izvijestili, novopokrenuti Zagrebački sajam knjiga tematski je okrenut "novinarima koji su ujedno i pisci". Najpoznatiji predstavnik takvih "podijeljenih ličnosti" svakako je Ante Tomić, kojemu je upravo izašla nova knjiga naslovljena "Klasa optimist". Više o tom, siguran sam, još jednom Tomićevom bestseleru, saznajte u nastavku

S likom i dosadašnjim djelom Ante Tomića na ovom smo vas mjestu već upoznavali, zato pređimo odmah na stvar. Novi naslov kojim je taj splitski novinar i pisac oplemenio svoju bibliografiju zove se Klasa optimist. Upućeniji znaju da se tako zove i kolumna koju već godinama iz tjedna u tjedan Tomić ispisuje u Jutarnjem listu. Dakle, zbrojimo li dva-i-dva, skontat ćemo da je Klasa optimist ustvari ukoričeni  izbor iz poznatih Tomićevih kolumni.

Osobno (kao što već znate ako ste kojim slučajem pročitali moju recenziju posljednjeg Tomićevog romanesknog uratka Ništa nas ne smije iznenaditi, njegove kolumne draže su mi od njegove dosadašnje proze kratkog i "cjelovečernjeg" metra, a je li tako i u vašem slučaju, eto prilike da provjerite ovom knjigom.

A ako meni ne vjerujete, sram vas bilo, da vas bilo!!!, pročitajte onda što o Tomićevom kolumnističkom radu kažu neki upućeniji od meneka, kao npr. urednik izdanja Ervin Jahić:

"Klasa optimist, izbor iz kolumni koje pod istoimenim naslovom izlaze u Jutarnjem listu, lepršava je i precizna kritika provincijalne mašte koja je dominirala hrvatskom stvarnošću posljednjih godina, a njen autor jedan od najinventivnijih demontera njezinih manifestacija. Kao malotko u nas, Tomić je vlastitu maštu suprostavio strukturama domaće tmine koja je svoje utočište nalazila i nalazi u folklorno-nazadnjačkim mitologizacijama, lažno se predstavljajući jedinim ispravnim kursom hrvatske društvenosti. Propitujući, ali i izvrgavajući ruglu cijelu nisku besmislenih i trdokornih rituala političke močvare, autor nam osobitim šarmom i drskošću, razumljivo, nudi visoko privatiziranu ali nipošto nezanimljivu dijagnozu koja počesto polemizira sa svakom vrstom zadrtosti. Pritom, dakako, ne bježeći ni od toga da se suoči s vlastitom, Tomić će svoje inačice utipkati u ideološko-literarne čvorove češće lošije zbilje, pokušavajući i sebi i nama priuštiti kakvu-takvu utjehu. I unatoč tome što ćemo tu utjehu ponekad odčitati i kao neprimjeren luksuz ironiziranja tobože posvećenih sadržaja, autorov duhoviti odgovor na našu karnevaliziranu svakodnevicu, a unutar integralnog hrvatskog rukopisa, rijetko je odvažan, zazire od kompromisa i ne pita se što poslije orgija, zadržavajući si pravo na to da posumnja u njihov, navodno, vitalistički ishod. Bilo da piše o fantazmama domaće desnice, problemima političkih ili seksualnih manjina, fenomenu lova ili haaških optuženika, Tomić je zapanjujuće nesentimentalan i urnebesno zabavan kritičar kiča i njegove vječite nadmenosti. Gotovo profesionalni optimist u posve volonterskom vremenu, nažalost doista loše (ne)fikcije."

Za nevjerne tome većeg kalibra koje niti  Hena.com-in urednik Jahić nije uspio uvjeriti da je Klasa optimist knjiga koju svakako moraju pročitati, poslušajte onda još i Antinog urednika iz Jutarnjeg , Tomislava Wrussa:

"Klasa optimist, kolumna koju Ante Tomić ispisuje u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista, nije imala sretan početak. Protestirali su, povrijeđeni Tomićevim tekstovima, političari, liječnici, glumci, tajkuni, ratni heroji,estradne zvijezde. Ukratko, svi oni koji su postali protagonisti satiričnih tekstova na dvije i pol kartice. Četiri godine poslije stvari stoje sasvim drugačije. Malo je poziva i malo pisama u kojima se eksplicira "pravedni gnjev" povrijeđenih junaka. To, naravno, ne znači da je polemička oštrica Tomićevih tekstova otupljena. Tomić i dalje bezgranično uživa u gluposti, u kojoj vidi najvitalniji msupstrat ljudskosti. Tomić je i dalje isti - neumjeren, neobjektivan, mponekad politički nekorektan i apsolutno neodgovoran. Drugim riječima, sasvim u okvirima žanra koji si je zadao. Hoću reći, sve ono što je ostalim novinarima zabranjeno, Tomiću nije. Ali, ne radi se tu o nekoj arbitrarnoj odluci urednika. Riječ je o "prostoru neodgovornosti" koji je Ante Tomić znao osvojiti. Znao je uvjeriti svoje čitatelje, urednike, pa čak i "junake" svojih kolumni, da mu ta sloboda pripada. To je, čini mi se, najviše što možemo očekivati od jedne kolumne".

Inače, u subotu, 3.7. svi ste pozvani u Booksu, na promociju Klase optimist, gdje će u sklopu programa S autorom na ti, gostovati, dakako - sam autor.