Književna 2004. u retrovizoru

Ivor Car

13. siječnja 2005.

Književna 2004. u retrovizoru

S 2004. godinom je gotovo. Kakva je u globalu bila procijenite sami, a u tekstu koji slijedi dragi naš Bozzo će vam reći kakvom se njemu čini domaća prozna produkcija 2004. odnosno po kojim će je romanima i zbirkama priča on osobno pamtiti. Što se pak Lupige tiče, na njoj je objavljeno točno 40 književnih recenzija i mali milijun novica koje su se bavile književnošću

Kao i prošle godine i ove godine Bozzo je sastavio zanimljiv tekst naslovljen "Književna 2004. u retrovizoru", pa pogledajte o čemu se tu radi ...

Za razliku od prethodne godine, domaća književna scena 2004. godine bila je puno mirnija. Poznate prošlogodišnje polemike posljedovale su samoukinućem FAK-a nakon čega su se tenzije stišale, a umjesto da se po novinama natežu i prepucavaju, pisci su smirili strasti i energiju usmjerili u kreaciju. To je, na radost svih knjigoljubaca, rezultiralo vrlo bogatom proznom produkcijom. Tako 2004. godine dobismo cijeli niz  dojmljivih romana, a za razliku od 2003.-e koja je bila izrazito deficitarna kratkometražnom prozom, netom iscurjela godinica pamtit će se također i po izdašnijem broju zbirki priča i pripovjedaka.

Od romana najprije svakako treba izdvojiti onaj najnagrađivaniji - roman "Osmi povjerenik" purgerinjosa na pečalbi u gradu podno Marjana, Renata Baretića, koji je za spomenuti svoj romaneskni prvijenac uknjižio čak 4 različite nagrade. Nimalo manje zanimljivima gorepotpisano piskaralo smatra i sljedeće romaneskne naslove (redoslijed je slučajan, a ne vrijednosni): "Christkind" Borisa Dežulovića, "Plesačica iz Blue bara" Ede Popovića, "Koljivo" Davora Špišića, "Labud" Lucije Stamać, "Priča o M." Milane Vuković-Runjić, "Šumski duh" Gorana Samardžića, "Crnac" Tatjane Gromače, "Ljeto u gradu" Zorana Lazića, "Dva" Igora Večerine.

Što se pak Lupige tiče, na njoj je objavljeno točno 40 književnih recenzija, od kojih je uvjerljivo najčitanija recenzija Dan Browna "Da Vincijev kod", a tu je, osim recenzija, i mali milijun novica koje su se tijekom 2004. godine bavile književnošću. Što nam još Bozzo ima reći o 2004. godini pročitajte na ovih sedam znakova - XOXOXOX.