KOMENTAR IVE ANIĆA: Od oca Jove i majke Boje

Ivo Anić

2. srpnja 2018.

KOMENTAR IVE ANIĆA: Od oca Jove i majke Boje

Problem s alkoholom imaju mnogi ljudi. Alkohol je u mnogim društvima, zajednicama i zemljama svrstan uz prehrambene proizvode i industrije. Posebno su tu priča pivovare koje agresivno promoviraju alkohol kao nešto prihvatljivo, tek suptilno sugerirajući da ga se konzumira odgovorno. Hrvatska na europskoj ljestvici po broju konzumenata alkoholnih pića, čvrsto zauzima svoju značajnu poziciju. Naši vinari i pivovare tradicionalno su najbolji, alkohol je sveprisutan, kako u domaćinstvima tako i u širokoj upotrebi. Hrvatska je zemlja za odmor, za opuštanje, a u ljetnim mjesecima mjesto je s visokim stupnjem tolerancije na alkoholna pića. Alkohol je, da skratimo, društveno prihvatljiv u Hrvata.

Alkohol je, ako niste znali, poprilično opasan. Naravno, nikada vam alkoholičari to priznati neće, kao ni televizijske kuće koje vas preko ekrana zalijevaju pivom, kao ni vinari koji pred vama kušaju vino, degustiraju ili dekantiraju isto, koktel majstori koji vam nude idealno ljetno osvježenje uz mojito, caipirinhu ili aperol spritz. Alkohol je opasan i podmukao opijat jer je društveno prihvatljiv, jer ga tradicionalno koristimo od stoljeća sedmog, jer ga naši očevi, djedovi konzumiraju, prave, peku ili jednostavno piju do iznemoglosti. 

Statistike govore da sve više mladih konzumira alkohol, a subotom djelatnici hitne pomoći ne stižu sve te mlade ljude otpremiti do bolnice, pa nije rijetkost da uz frekventna mjesta naših gradova i njihove omiljene klubove i kafiće, možemo vidjeti mlade ljude kako doslovno leže u sitne sate. Alkohol kada zahvati sve društvene slojeve postaje bolest, bolest koju se teško i dugotrajno liječi, no alkohol je i idealno sredstvo ako želite pokrasti nekog, obmanuti ga, napraviti ga budalom i izvanredno se okoristiti na njegov račun. To zna bilo koji iskusni konobar.

Alkohol
Alkohol je idealno sredstvo ako želite s nekim manipulirati (FOTO: Pixabay)

Kada jedna nacija kolektivno zapadne u trans koji je sličan onom alkoholnom, tada je ljudima koji su pod djelovanjem opijata lako manipulirati. Hrvatska se već neko vrijeme, od kada su naši dobili Argentinu nalazi u stanju opijenosti, stanju alkoholne euforije. Ta opijenost, vjerujem, nije promakla ljudima koji vode ovu zemlju. Opijenost nogometom iskoristili su tako da na brzinu provedu u djelo i neke „zgodne“ zamisli. Dok Hrvati kolektivno luduju, naši odličnici su istim tim Hrvatima „oteli“ životne ušteđevine famoznom reformom mirovinskog sustava. Ako ne vjerujete poslušajte što hrvatski premijer Andrej Plenković kaže za navedenu reformu. Mi to moramo uraditi, njegove su jučerašnje riječi. 

No, na tom se nije stalo. Hrvate opijene nogometom lako je prevesti žedne preko Žuje, pa su im usput „uvalili“ i još gotovo deset tisuća novih, svježih, ratnih invalida. Sva je prilika da će alkoholiziranim Hrvatima, ako dobijemo Ruse, dakako, „uvaliti“ i još štošta.

Da se opijenost Hrvata koristi sve u šesnaest govori nam i podatak da se u oporbi, koja bi to kao trebala pratiti, svi bave isključivo sami sobom i ratuju sami protiv sebe. Pitajte slobodno bilo koga u SDP-u čime se bavi, ako i on nije ogrnut kockicama i pijan kao majka, kazat će vam ili kako ruši Beru, ili kako ga nastoji ostaviti u sedlu. Idealna situacija za „konobare“ koji rade svoj račun bez ikakvog nadzora i zbrajaju koliko će i od koga naplatiti. 

Ministar obrane nam je u Izraelu i provlači karticu kao ostavljena supruga koja nastoji napakostiti bivšem mužu, a pronašla mu je „American“ u džepu sakoa. Dva aviona? Ma daj tri. Što da se patimo kad kartica prolazi. Dok prolazi, naravno.

Navijači
 Sjetite se da upravo njima danas kličete kao herojima dok ste pijani i sve dok se ne otrijeznite (FOTO: Hina/Denis Cerić)

No ono najgore što se događa, a dogodit će se uskoro, skandalozan je referendum koji se planira i za koji je, čini se, 400.000 Hrvata dalo svoje potpise. Matičnim brojem, OIB-om, ulicom i mjestom stanovanja. Dok će Hrvati još uvijek biti opijeni uspjehom svoje nogometne reprezentacije, manjinama u Hrvatskoj mogla bi se uskratiti prava zagarantirana Ustavom.

PROBLEM PRIJEDLOGA REFERENDUMSKIH PITANJA: Kad' ni onaj 'ko te vodi ne zna puta da pogodi…

Kada se svi kolektivno otrijeznimo, a to svaki pravi alkoholičar zna i tog trenutka se najviše boji pa bjesomučno pije, tada ćemo svi zajedno shvatiti da su nam ukrali životne ušteđevine, da ćemo raditi do svoje smrti za njih i za najnovijih skoro deset tisuća novih na svojoj grbači i da će nam, naravno, manjine ostati bez određenih prava, što ionako nije nikoga briga. Jer što su zapravo manjine? To su u percepciji nekih Hrvata najgore pijavice. Gore od bilo koje „naše“ pijavice. Od manjina gori su jedino „domaći izdajnici“. U percepciji takvih možeš biti notorni lopov, možeš opljačkati svoju zemlju i svoje sugrađane, možeš ih doslovno ostaviti bez ičega, pa i djece koja će im otići, ali ti si rado viđen na stadionu. Ali ako si „izdajnik“, ako nisi kao oni, onda si gori čak i od manjina.

No, sjetite se zapravo tko su i što su manjine. Sjetite se da upravo njima danas kličete kao herojima dok ste pijani i sve dok se ne otrijeznite. Kada se otrijeznite shvatit ćete da se upravo takvim vašim junacima krše osnovna ljudska prava i da su građani drugog reda u vašoj Hrvatskoj. Ne vjerujete mi? Upravo ste "suzu pustili" zbog jednog takvog heroja. Od oca Jove i majke Boje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Damir Senčar

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"