Kraljica s gas maskom

Ivor Car

5. lipnja 2003.

Kraljica s gas maskom

Na fotografiji koju vidite sa strane, ne nalazi se obična poštanska markica, već poster radi kojeg će netko biti tužen i možda morati platiti grdne novce. Da li zbog autorskih prava ili blaćenja lika i djela kraljice, pitanje je! Poster je iz serije "Stamp of Mass Destruction", a njegov autor je James Cauty, nekadašnji član popularnog benda KLF.
Čini mi se kako sam po prvi puta uspio sve reći u uvodu ove novice, pa mi se njen dio "opširnije" čini besmislenim, ali svejedno ću reda radi ponoviti o čemu je riječ i probati sve to obogatiti kojim nespomenutim detaljem.

Dakle, fotografija koju vidite je u stvari poster, i to jedan od tri koja su napravljena pod zajedničkim imenom "Stamp of Mass Destruction", a prikazuje Kraljicu Elizabetu II sa gas maskom.
Možda problema i najava sudskih tužbi i ne bi bilo, da posteri nisu rađeni kao poštanska markica, a copyright na poštanske markice ima The Royal Mail, koji se sada našao uvrijeđen i ozbiljno prijeti galeriji "The Artrepublic" koja je smještena u Brightonu.

Poster je veličine 56 cm x 61 cm i napravljen je kao neobičan odgovor na britansku agresiju na Irak. Zanimljivo je kako je autor spornog djela James Jimi Cauty, kojeg nešto stariji čitatelji pamte kao frontmena nekada vrlo popularnog benda KLF

E sad vi sami zaključite, je li riječ o copyrightu ili o uvrijedi kraljičinog djela i lika?