Krušvar: "Presedan u hrvatskoj književnosti"

Ivor Car

15. ožujka 2009.

Krušvar: "Presedan u hrvatskoj književnosti"

Riječki pisac Zoran Krušvar, o kojem smo na Lupigi već pisali u nekoliko navrata, u četvrtak će u zagrebačkom „Profile Megastoreu“ predstaviti svoj dječji roman „Zvijeri plišane“, koji se, pazi sad, afirmativno bavi osobama istospolne seksualne orijentacije. Roman nismo pročitali, a sam nam je autor izrekao maloprijašnju opasku, ustvrdivši da je to „prvi hrvatski roman za djecu koji se bavi spomenutom tematikom“

Budući, kao što već rekosmo, Krušvarov roman nismo pročitali, evo što o njemu kažu na webu Kontre, nevladine udruge koja promovira lezbijska ljudska prava …

Vjerojatno nema osobe koja kao mala (ili možda malo starija) nije obožavala i brinula o svojim mekanim i šarenim plišancima svih dimenzija i duljina dlake. Sjetite se samo svog omiljenog plišanca, nije li vam milo oko srca... Pa nastavimo u tom tonu... Prije par mjeseci svijetlo dana ugledala je knjiga Zorana Krušvara Zvijeri plišane. Radi se o knjizi za djecu koja kroz živote i odnose između plišanaca zagovara pravo na različitost i prihvaćanje iste, i sve to kroz jednostavne i djeci razumljive primjere. Knjiga koja odskače od poplave bajki i priča temeljenih na tradicionalnim rodnim ulogama i ukalupljenih u heteronormativne okvire. 

Doris više nije dijete, ona će odseliti u novi stan. Da. Djeca to često rade kad prestanu biti djeca. Tamo će ona živjeti s tom drugom djevojkom koja se zove Ivana. Njih dvije će jednom postati mama i mama.

Medo Grga, Zec Mrkvoje, Vjeverica Verica, Majmun Maki, Uško Uhić, Sivka Uhić i Kornjača Kornelija likovi su od kojih svaki ima svoju osobnost i specifičnost, no uspjevaju (a možda baš i zato) djelovati kao veseo tim optimističnog duha, čak i kada situacije nisu takve, koji u borbi za za dobro zna kako dobiti bitku. Nakon pročitane knjige poželite da smo sve/i mi u plišanom svijetu.

Neobični ali s humorom napisani dijalozi prikazuju svakodnevne situacije ali i norme koje ih određuju a koje najčešće ne propitujemo, već prolaze pored nas neopaženo. Je li kinder jaje jaje ili čokolada i je li se kornjača može identificirati kao vjeverica ako to želi? Vrijeme je da primite knjigu u ruke.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Novi roman Zorana Krušvara,“Zvijeri plišane”, namijenjen je prvenstveno djeci, iako će se zacijelo svidjeti i mnogim odraslima. Govori o skupini plišanih životinja, koje igrom prilika mijenjaju vlasnika te se moraju snaći u za njih sasvim novoj i potencijalno opasnoj situaciji. Dok se životinje bore za opstanak i svoja prava, promatramo i učimo o humanim vrednotama kao što su tolerancija, prihvaćanje i pravo na različitost. U skladu s tim, u knjizi postoje i likovi homoseksualne orijentacije, što je pozdravila riječka lezbijska udruga LORI koja na svom forumu piše:

"(...) iz tiska je upravo izasla nova knjiga za djecu riječkog autora Zorana Krušvara u kojoj se mogu pronaći likovi koji pripadaju seksualnim i rodnim manjinama. Ovo je prva takva knjiga za djecu u Hrvatskoj i kao takva predstavlja bitan korak u prihvaćanju seksualnih i rodnih manjina u društvu..."

Ova se knjiga obraća djeci s namjerom širenja njihove perspektive svijeta koji ih okružuje, kako bi reducirala ksenofobiju i neprihvaćanje jedinki čiji osobni identitet odudara od standarda nametnutog okolinom. Roman “Zvijeri plišane” služi se jednostavnim jezikom i dinamičnom radnjom pa će čitatelji rado prihvatiti knjigu, a kroz nju će steći i pozitivne društvene vrijednosti.

„Ovo je izvrsno napisan roman, ne bismo ga objavili da nije, a posebno mi se, kao čitatelju, a ne samo kao uredniku, sviđaju detalji kojima Krušvar maštovito gradi svoje svijetove. U „Zvjerima plišanim“ to je kornjača koja si je umislila da je vjeverica, te se tako i ponaša. Meni to nikad ne bi palo na pamet, i zato mi je veliki gušt čitati o tom liku, a sasvim sam siguran da će, jednako kao i mene, i taj lik i ovaj roman oduševiti i djecu,“ izjavio je urednik, Darko Macan.

"Zvijeri plišane" već su predstavljene publici u Zaprešiću, Zagrebu i Rijeci, a roman se može naći na prodajnim mjestima superknjižare, ili preko interneta na superknjizara.hr

Knjigu prati i multimedijski materijal (pjesme i spotovi) koje možete naći na:
http://nosf.net/zvijeri/

Roman "Zvijeri plišane" izdala je "Knjiga u centru" iz Zagreba.