Kupanje na "krovu svijeta"

Slon

30. lipnja 2010.

Kupanje na "krovu svijeta"

Možda je ovih dana pored vas nezamijećeno prohujala vijest kako je tamo negdje, u nekom Singapuru gdje vaša noga možda nikad kročiti neće, otvoren neki hotel. Važna stvar, rekli biste ironično. Možda tako i jeste, ali fotografije hotela, a posebno njegovog otvorenog bazena i terase, koji se nalaze na 55 katu futurističkog zdanja, u nama su izazvale toliko oduševljenje da smo ga morali podijeliti s vama

Tamo gdje je veliki grijeh baciti papirić na ulici, ovoga je tjedna otvoren luksuzni hotel „Marina Bay Sands“ u koji je utučeno nevjerojatnih četiri milijarde eura, što je otprilike četiri puta više nego li iznosi godišnji proračun Grada Zagreba. Dobar dio tog iznosa utrošen je na svod koji spaja tri hotelska nebodera od 55 katova u kojima je smješteno dvije i pol tisuće soba. Na tih dvije stotine metara nad gradom pronašao se bazen dugačak, ili bolje rečeno, golem, impresivnih 150 metara.

Svod je građen u obliku broda i ukupne je površine 12.400 kvadratnih metara te je dugačak 380 metara. Osim bazena, na njemu se nalazi lounge bar, restoran, spa centar i botanički park s 250 vrsta drveća i 650 biljaka. Panoramska platforma bit će otvorena i za obične smrtnike, koji će za taj luksuz morati izdvojiti 20 dolara. Inače, platforma s koje se pruža fantastičan pogled na grad, istovremeno može podnijeti 900 osoba, dok ih cijeli svod može primiti 3.900. Cijeli projekt djelo je kanadskog arhitekta Moshe Safdiea, koji je već planeti podario na desetine vrlo impresivnih projekata, a o tome ćemo opširnije jednom drugom prilikom.