MAJKA PRIRODA & LJUDSKA RUKA: Zaboravite 'rupice' u Zagrebu, ovo su najveće rupe na zemlji

Vjeran Grković

7. ožujka 2013.

MAJKA PRIRODA & LJUDSKA RUKA: Zaboravite 'rupice' u Zagrebu, ovo su najveće rupe na zemlji

Ovih dana medijsku pozornost izazivaju rupe koje se otvaraju po cijeloj Hrvatskoj. Mnogima je to dokaz da kako nam se majka priroda osvećuje i da je to tek najava sudnjeg dana. Takve će reakcije izazvati čak i malena rupa od jedva metar i pol dubine koja se danas u zemlji otvorila u Zagrebu, a koja će u medijima senzacionalistički postati „velikom rupom“. To je tako samo zato što vjerojatno nisu vidjeli prave rupe u zemlji. Na ovom mjestu donosimo vam impresivne rupetine, koje su se, što zbog ljudskog djelovanja, a što zbog majke prirode, otvorile diljem svijeta

 


Otvorila se usred Guatemala Cityja 2007. godine. Fotografije ponora promjera gotovo 20 metara i dubine čak stotinu metara učas su šokirale svijet. (FOTO: amandabauer.blogspot.com)

 


U istočnom Sibiru kraj rudnika dijamanata izrastao je grad Mirny. Usred ovoga grada danas se nalazi uistinu golema rupa, u koju može stati skoro cijeli grad. Duboka je 525 metara, a promjer joj je impozantnih 1.200 metara. Iznad rupe je zabranjen let helikopterima, nakon što se dogodilo nekoliko nesreća u kojima je rupa jednostavno „usisala“ helikoptere.

 


Velika plava rupa, smještena uz obalu Belizea i najveći je podvodni ponor. (FOTO: ecophotoexplorers.com)

 


U američkom Utahu, nedaleko Salt Lake Cityja, nalazi se rudnik Bingham Canyon. Radi se o rupčagi dubokoj 1.200 metara i širokoj gotovo četiri kilometra. Najveći je iskop, uopće, napravljen ljudskom rukom. (FOTO: usmra.com)

 


 „Glory Hole“ u Kaliforniji služi kako bi se ispraznila voda iz akumulacije, kada je brana puna. Guta na stotinu kubičnih metara vode svake sekunde. (FOTO: acidcow.com)

 


Još jedan rudnik dijamanata golema je rupa. Radi se o rudniku Diavik u Kanadi, a njegova je lokacija nešto što nemamo priliku vidjeti svaki dan. (FOTO. mephet24.blogspot.com)

 


 „The Big Hole“ nalazi se nedaleko grada Kimberley u Južnoj Africi. Njen promjer iznosi otprilike 500 metara. Zapravo se radi o rudniku gdje se s kopanjem prestalo 1914. godine. (FOTO: fellowshipofminds.wordpress.com)


Lupiga.Com