RASPLESANO ČUDO: Pogledajte kako pleše Fontana Dubaija otkad je postala i službeno najviša fontana na planeti

Mladen Barbarić

30. prosinca 2010.

RASPLESANO ČUDO: Pogledajte kako pleše Fontana Dubaija otkad je postala i službeno najviša fontana na planeti

Dugo godina su zavidni Arapi odlazili u Las Vegas trošiti „teškom mukom“ zarađene pare. Nerijetko su odsjedali u Hotelu Bellagio gdje ih je svaku večer uveseljavala fontana koja je plesala po taktovima neke zapadnjačke muzike. Očarani njenom veličanstvenošću odlučili su odrješiti kesu i u svom pustinjačkom dvorištu napraviti novo svjetsko čudo. Tako danas u Dubaiju postoji najveća, najljepša i najskuplja fontana na svijetu koja uvelike nadmašuje svoj uzor iz pustinje u dalekoj i siromašnoj Nevadi

Očarani fontanom u Las Vegasu Arapi su se kući vratili izgubivši nešto sitno novca u lokalnim kasinima, ali s čvrstom voljom da u svom dvorištu naprave čudo neviđeno. Još s puta su zvali WET Design, firmu odgovornu za prekrasnu fontanu koja im nije izlazila iz glave dok su s prozora predsjedničkog apartmana u Bellagio Hotelu promatrali predstavu u dvorištu. No, ozbiljno su im zaprijetili kako će ih ostaviti da trunu u pustinji ukoliko ne naprave ljepšu i veću fontanu nego što je ona u Las Vegasu.


U doba gradnje golemog projekta

Ovi su se malo štrecnuli, napokon, nije lijepo trunuti u pustinji, ali im je pred očima zabljesnulo 218 milijuna dolara koje su Arapi pred njih bacili te su se dali na posao. U podnožju najvišeg svjetskog nebodera, Burj Khalifa u Dubaiju projektirali su fontanu osvijetljenu s 6.600 lampica, 25 projektora u boji te ju oboružali pumpama koje pljucaju morsku vodu 150 metara u visinu.

Dugo su Arapi razmišljali i razbijali glavu kako da nazovu svoje čudo i na kraju odluku prepustili narodu. Ovi su pak među svim imenima na planeti izabrali valjda najnemaštovitije rješenje. Fontana Dubaija.


Impresivan pogled na fontanu, kao što je impresivno gotovo sve u Dubaiju

Iako bijednog imena, fontana je valjda jedna od najmaštovitijih ljudskih poduhvata, a proizvođači su je programirali da pleše, skače i svira na radost zadovoljnih domaćina. Pothvat je dovršen još sredinom prošle godine, ali plašljivi Arapi su se zabrinuli da bi netko u bliskoj budućnosti mogao napraviti nešto slično te su izvođaču naredili da njene štrcalice pojačaju superplazma ganovima pa je sada fontana sposobna ispaliti vodu na visinu od 275 metara, no domaćinima je draže to očitavati u stopama. Naime, 902,2 stope zvuči kudikamo grandioznije od jadnih 275 metara.


Rasplesano čudo od fontane

Dakako, tvrtka iz Kallifornije brže bolje im je izišla u susret i za nagradu se okoristila s još kojim milijunom dolara te je od početka ove godine Fontana Dubaija i službeno najviša na svijetu. Ako se slučajno zateknete u ovom gradu, između šest i deset uvečer pođite do fontane i uživajte u programu. Ovdje vam donosimo tek izvedbu pjesme „Baba Yetu“, molitve Bogu na swahiliju koja je dio soundtracka za predzadnje izdanje legendarne Sid Meierove Civilizacije.



FOTO: D. Chronicle