MALA SCENA: Ovo je politički dirigirana odmazda! Žele nas ugasiti!

Ivor Car

9. svibnja 2013.

MALA SCENA: Ovo je politički dirigirana odmazda! Žele nas ugasiti!

„Željeli bismo Vas obavijestiti da je kazalište Mala scena, nakon 25 godina postojanja, pod prijetnjom zatvaranja“, stoji u dramatičnom otvorenom pismo koje potpisuju Vitomira Lončar i Ivica Šimić, osnivači kazališta za najmlađe, Mala scena. Dvojac tvrdi da gradske vlasti rade sve kako bi ugasili ovo kazalište, služeći se čak „krivotvorenom dokumentacijom“, a uvjereni su da se u ovom slučaju nesumnjivo radi o političko dirigiranoj odmazdi prema Vitomiri Lončar koja je u više navrata javno upozorila na nepravilnosti i korupciju u kulturnim institucijama i gradskom Uredu za kulturu

Otvoreno pismo jasno pokazuje u kojem je stadiju kazalište Mala scena. Naime, jasno je da odašiljanje ovako intoniranog javnog pisma znači hvatanje za zadnju slamku spasa, koju osnivači kazališta, ne nalazeći drugu mogućnost, očito vide u zadobivanju javne potpore. A evo što sve Vitomira Lončar i Ivica Šimić navode u otvorenom pismo koje je prije nekoliko trenutaka stiglo u naš poštanski sandučić …


"Željeli bismo Vas obavijestiti da je kazalište Mala scena, nakon 25 godina postojanja, pod prijetnjom zatvaranja.

Apeliramo s toga na zajednicu kazališta i kazališnih umjetnika iz cijelog svijeta, ali i na domaću javnost, da daju svoju podršku protiv ovog čina, u nadi da će glas javnosti pomoći osigurati opstanak kazališta te kontinuitet njegovog rada.

Kazalište Mala scena najstarije je privatno kazalište za mladu publiku u Hrvatskoj i jedino s dvoranom opremljenom isključivo sredstvima osnivača. Mala scena vodeće je kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj prema svim kriterijima i standardima kvalitete i kvantitete. Svake godine kazalište stvara najmanje tri nove predstave za djecu svih uzrasta, ima između 400 i 500 izvedaba godišnje te je jedino hrvatsko kazalište koje je obišlo sve kontinente i bilo pozvano nastupiti na svjetskim scenama uključujući Sydney Opera House, Kennedy Center u Washingtonu, SAD, Barbican Center u Londonu, Velika Britanija ili Koen-ji kazalište u Tokiju. Osim toga, Mala scena je producirala i vodila nekoliko multikulturalnih i interkulturalnih međunarodnih projekata te i dalje aktivno sudjeluje u međunarodnoj razmjeni.

Bez obzira na sve navedeno, Grad Zagreb i gradonačelnik, putem Ureda za kulturu, rade sve ne bi li obustavili rad kazališta i praktično ga zatvorili. Već više od godinu dana lokalni moćnici objavljuju krivotvorene dokumente o poslovanju Male scene, ne odgovaraju na dopise i zahtjeve koji su im upućeni, a na koje su prema pozitivnim zakonima RH dužni odgovarati, daju neistinite informacije o radu kazališta, te, premda je kazalište izvršilo sve svoje obveze prema Ugovorima koje je potpisalo za sredstva koja su dodijeljena na natječajima Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, ista ne isplaćuju.

Izvan svake je sumnje da se u ovom slučaju radi o politički dirigiranoj odmazdi prema osnivačici kazališta Vitomiri Lončar koja u svojem blogu “Slamka spasa” već tri godine otvoreno piše o nepravlnostima i korupciji u kulturnim institucijama i u Uredu za kulturu Grada Zagreba. Blog je zbog svoje otvorenosti i iznošenju podataka o onome što “svi znaju, a nitko se ne usudi govoriti” stekao iznimnu popularnost. Vitomira Lončar time je ugrozila dugo godina stvarani koruptivni sustav moći i prekinula šutnju koja obilježava i opterećuje naše kulturno i kazališno okruženje već desetljećima.

U svibnju 2012., predsjednik Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba, objavio je falsificirano izvješće o poslovanju Male scene u lokalnom tjedniku i tako pokrenuo kampanju zastrašivanja. Gradski je ured za kulturu odlučio opozvati suglasnost na izvješća o poslovanju Male scene u zadnjih tri godine i zatražio svu dokumentaciju od 2009. do 2011. Premda Grad nije imao primjedaba na bilo koje od izvješća u vrijeme njihovog podnošenja i premda je Mala Scena udovoljila svim zahtjevima i podnijela apsolutno svu raspoloživu dokumentaciju, Grad ju je odbio prihvatiti želeći pod svaku cijenu dokazati nepravilnosti u korištenju subvencija i oduzeti Maloj sceni sufinanciranje što bi neizbježno prisililo kazalište na zatvaranje. Uz to, u kazalište su poslane sve inspekcije, od Državnog inspektorata, Porezne i policijske inpekcije, inspekcije za poslovni prostor koje nakon, mjeseci istrage i ispitivanja, nisu naše niti jednu nepravilnost.

Bez obzira na činjenicu da je kazalište Mala scena ostvarilo sve zadatke i ispunilo program ugovoren u 2012. bez ijedne promjene od ugovorenih stavki i bez obzira na činjenicu da inspekcije svih vrsta nisu pronašle nikakve anomalije, Ured za kulturu odbija isplatiti preostalu trećinu ugovorenih sredstava za 2012. Uz to, Ured za kulturu smanjio je kazalištu iznos financiranja za 2013. godinu na razinu koja Maloj sceni onemogućava daljnji rad i prijeti zatvaranjem kazališta.

Nakon što nismo dobili zaštitu pravnog sustava (Pučkog pravobranitelja), nako što smo se u više navrata obratili Kontrolnom uredu i Gradonačelniku Milanu Bandiću, zadnju šansu za spas kazališta i potvrdu svih godina rada i kontinuiteta vidimo jedino u javnoj potpori Vas, kolega i prijatelja i publike koja prati naš rad u zadnjih 25 godina.

Stoga vas molimo da, ako smatrate da je naš rad javna potreba u kulturi, podržite kazalište Mala scena u borbi za opstanak, podržite pravo pojedinca da otkriva patologiju kulturne politike u Hrvatskoj, da podržite proces demokratizacije, jačanje civilnog društva te slobodu govora u Hrvatskoj.

Bili bismo vam izuzetno zahvalni ako biste nam svoju potporu u pisanom obliku poslali na adresu we-support@mala-scena.hr. Vaše će pismo biti proslijeđeno gradonačelniku grada Zagreba i na Ured za kulturu grada Zagreba, a bit će objavljeno i na internetskim stranicama Male scene

Tiskovna konferencija na kojoj ćemo predočiti svu dokumentaciju održat će se u kazalištu Mala scena u ponedjeljak 13. svibnja u podne. Bilo bi nam drago da nas podržite i svojim dolaskom."

Vitomira Lončar i Ivica Šimić

Lupiga.Com