MORBIDNA  PRIJETNJA: Novinaru poslali pogrebni vijenac, novinari ga "vraćaju" premijeru Gruevskom!

Ana Benačić i Ivan Kegelj

22. travnja 2015.

MORBIDNA PRIJETNJA: Novinaru poslali pogrebni vijenac, novinari ga "vraćaju" premijeru Gruevskom!

Makedonskom novinaru Borjanu Jovanovskom nepoznat netko na kućnu adresu donio je vijenac s natpisom – „posljednji pozdrav“. Pošiljku je primila supruga, koja se u tom trenutku s djecom nalazila u kući. Osoba joj je rekla da suprugu prenese pozdrav od Todora Aleksandrova, povijesne figure iz bugarsko-makedonske povijesti, vođe VMRO-a u 19. stoljeću. Slučaj je prijavljen policiji, a makedonski novinari organizirali su se i namjeravaju vijenac "vratiti" premijeru Nikoli Gruevskom, kojeg smatraju "inspiratorom" ove prijetnje. Borjan Jovanovski jedan je od kritički angažiranih makedonskih novinara, a trenutačno izvještava za web portal i televiziju Nova TV.

"Nosimo ga sutra nazad Gruevskom. Vraćamo mu ga", kazala nam je nakon završetka plenuma novinara makedonska novinarka i sindikalistica Tamara Chausidis. Pogrebni vijenac novinari će, zajedno s kolegom Borjanom Jovanovskim, Gruevskom ostaviti u podne pred zgradom Vlade.

Valja znati da vladajuća partija VMRO DPMNE Nikole Gruevskog sebe smatra nasljednikom povijesne VMRO, ali to u svakom slučaju nije jedini razlog zbog kojeg makedonski novinari i novinarke inspiratorom prijetnje smatraju svog premijera. Za morbidnu prijeteću poruku kažu da je dostojna sicilijanske mafije te ističu strahovanje da se njome "određuje sljedeća žrtvu".

Novinari i novinarke u Makedoniji već godinama trpe različite pritiske od strane konzervativne vlade, koja se nalazi pred zidom, pritisnuta dokazima što upućuju na visoku korumpiranost njezinih najistaknutijih članova. Nakon formiranja nezavisnog sindikata - koji i danas ima brojne tajne članove, zbog mogućih pritisaka kojima bi u slučaju javnog sindikalnog djelovanja bili izloženi u provladinim medijima - novinari su odlučili organizirati i svoj plenum, koji je hitno sazvan nakon grozomorne poruke upućene Jovanovskom. Odazvalo se oko 40 novinara i novinarki, koji su odaslali priopćenje za javnost ovog sadržaja:

Borjan Jovanovski prijetnje primao i zbog stava da su Makedonci Slaveni. (SCREENSHOT: Al Jazeera)

"Novinarski plenum s gnušanjem je primio vijest da je našem kolegi Borjanu Jovanovskom, uredniku NOVE TV, na domaću adresu isporučen pogrebni vijenac s natpisom 'Posljednji pozdrav' od izvjesnog pošiljatelja pod kodnim imenom Todor Aleksandrov.

Ovaj umobolni čin koji je duboko potresao porodicu našeg kolege i sve članove Novinarskog planuma shvaćamo kao mafijašku poruku Familije koja vlada Makedonijom, upućenu kritičkim medijima i novinarima – šta nas sve po redu očekuje ako se suprotstavimo vlasti! Mediji pod kontrolom režima Gruevskog danima objavljuju propagandne pamflete pune mržnje i poziva na linč protiv naših kolega, novinara – članova Novinarskog plenuma i autora kritičkih tekstova, zbog čega smatramo da nose direktnu odgovornost za ovakve grozomorne prijetnje.

Tražimo od ministarke za unutrašnje poslove Gordane Jankulovske u roku od 24 časa da pronađe pošiljaoce pogrebnog vijenca, a od lidera VMRO DPMNE i premijera da osudi ovaj morbidni čin i da pozove svoje medijske i partijske dželate da prekinu hajke protiv novinara i da stanu na kraj ovoj neviđenoj političkoj nekrofiliji! "

Novinar Borjan Jovanovski, na kojeg je pogrebni vijenac adresiran, u makedonskim medijima radi od 1992. godine, a do sad je izvještavao za desetak različitih. Također, surađivao je s nizom inozemnih medija, a njegov rad podržan je od strane brojnih veleposlanstava i međunarodnih misija u Makedoniji.

Od ranih '90-ih Jovanovski makedonsku javnost informira o Europskoj Uniji i njenim principima, izvještava o makedonskoj EU integraciji, ali i o unutrašnjoj politici. Važi za kritički nastrojenog novinara, koji godinama pokazuje profesionalni i individualni integritet. Osim toga, Jovanovski je glasni zastupnik za LGBT prava, zagovornik dostojanstvenog i zajedničkog života Makedonaca i Albanaca te učesnik brojnih građanskih inicijativa, javnih debata i edukativnih programa.

Borjan Jovanovski slovi za protivnika politike vlade VMRO DPMNE, zbog čega je kroz minulih devet godina nerijetko bio meta provladinih medija. Na meti nacionalističkih napada nalazio se, između ostalog, zbog braka s albansko-makedonskom glumicom Amernis Noksiqi, zbog stavova o slavenskom porijeklu Makedonaca i sklonosti multi-kulturalizmu. Nerijetko su ga verbalno napadali i visoki vladini dužnosnici.

Poziv na linč novinara na provladinom mediju (SCREENSHOT: infomax.mk)

Kakvim su hajkama novinari i novinarke u Makedoniji izloženi, nerijetko i od strane kolega i kolegica iz provladinih medija, najbolje govori tekst provladinog novinara Milenka Nedelovskog, koji nema problema s dobivanjem intervjua od premijera Gruevskog. Kolumna je objavljena na portalu Infomax.mk, a proziva novinare koji su prokazali navodni teroristički napad koji se dogodio u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Naime, u makedonsko selo Gošince poslana su oklopna vozila zbog, kako je priopćio makedonski MUP, upada 40 naoružanih maskiranih osoba, "najvjerojatnije pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova", koji su navodno zaprijetili smrću premijeru Gruevskom. Medijima, uključujući i TV Novoj, zapriječen je ulaz u selo iz sigurnosnih razloga. Kosovska policija demantirala je informacije makedonske policije, a bivši član Oslobodilačke narodne armije (ONA) Abedin Zimberi, koji živi na tom području, kazao je makedonskoj podružnici Radija Slobodna Evropa da ondje nema nikakve vojske.

"Ja sam odatle i gledam ljude kako normalno žive, nema nikakvih incidenata... Ovaj incident o kome izvještavaju mediji nalikuje na nekakav scenarij vlade Gruevskog, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova", izjavio je Zimberi, zaključujući da vlada na ovaj način nastoji odvratiti pažnju sa stvarnih problema u Makedoniji.

Provladin novinar Nedelovski na to je pozvao na linč kolega koji su izvijestili da incidenta nije bilo. U svom tekstu "Obrana Makedonije!" on se obrušava na "bandite i plaćenike, koji rade na pritisak gumba stranih sila i ambasada, prije svega financijera međunarodne nevladine fondacije Open Society, Georga Sorosa". Osim prozivanja "Soroševih medija, nevladinih organizacija i partija", prije svega partije opozicijskog lidera Zorana Zaeva, on nudi i rješenje: "Ako je potrebno mobilizirati narod, uhvatit ćemo oružje. Mi, makedonski narod, moramo se odmah i zauvijek mobilizirati da bismo okončali s domaćim izdajnicima (soroševcima)".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter.com