„MRAK“ STIGAO PO TODORIĆA: Spektakularni show koji neće sanirati štetu

Lupiga.Com/Hina

16. listopada 2017.

„MRAK“ STIGAO PO TODORIĆA: Spektakularni show koji neće sanirati štetu

Prvi uhićenici u slučaju Agrokor, poslijepodne bi trebali biti dovedeni na razgovor u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega bi tužiteljstvo trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu, javlja Hina. Hrvatski građani tako su dobili live dramu na svojim televizijskim ekranima, spektakl koji ničime neće nadoknaditi nastalu štetu koja se mjeri u milijardama kuna.

Prema do sada dostupnim podacima danas prijepodne uhićeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak i Mislav Galić. Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska izvanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova. 

Za razliku od njih, Ivica Todorić, nije dostupan hrvatskim vlastima, s obzirom da se ne nalazi u Hrvatskoj, te se nagađa da trenutno boravi u Londonu, odakle s pristojne razdaljine prati razvoj događaja i u televizijskim prijenosima policajce koji se još uvijek nalaze u njegovim Kulmerovim dvorima. Njegova odvjetnica, Jadranka Sloković, izjavila je u da su uhićenja bivših čelnika Agrokora početak političkog obračuna s Todorićem.

Jadranka Sloković
Odvjetnica Jadranka Sloković dolazi u Kulmerove dvore (FOTO: Hina)

„Moj klijent nije u bijegu, i to je sve što za sada mogu reći o ovom slučaju“, rekla je kratko Sloković okupljenim novinarima pred zagrebačkim Županijskim sudom. Nešto opširniji od svoje odvjetnice bio je sam Todorić koji je jutros na svom blogu reagirao na policijski akciju.

„Da su mi pronašli i jedan Euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Riječ je o političkom procesu. Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti“, tvrdi Todorić ne precizirajući na koja „mračna vremena“ misli, ona u kojima je stekao svoje poslovno carstvo i politički utjecaj ili na neki drugi „mrak“. Istaknuo je i kako privedeni ljudi zasigurno nisu krivi.

Ivica Todorić
"Riječ je o političkom procesu", tvrdi Todorić (FOTO: Lupiga.Com)

„Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi. To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava. Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnom povjerenstvu ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je vjerojatno dogovoreno na subotnjem sastanku u Vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina“, objašnjava Todorić, optužujući premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i potpredsjednicu vlade Martinu Dalić za „nezakonite i protuustavne radnje“.

Inače, jutros je prvi, nakon pretrage njegove kuće, uhićen Ivan Crnjac za kojega su mediji uskoro počeli nagađati da bi mogao biti svjedok pokajnik. No, njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za Hinu je odbacio takve tvrdnje rekavši da o tome nije bilo nikakvog razgovora.

Ivan Crnjac
Prvi je "pao" Ivan Crnjac (FOTO: Hina)

S uhićenjima bivših čelnika Agrokora koju su tu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava, policija je počela rano jutros, a prema podacima Državnog odvjetništva "izvidi i pretrage" traju kod 15 osoba, a navodno se pretražuje čak 60 lokacija. Kako se doznaje, nalog je izdan za Ivicu, Antu i Ivana Todorića, Alojzija Pandžića, Damira Kuštraka, Hrvoja Balenta, Ivicu Crnjca, Oliviu Discordia, Marijana Alagušića, Sanju Hrstić, Mislava Galića, Tomislava Lučića, Pirušku Canjugu, Ljerku Puljić i Ivicu Sertića. Policajci su se pri tom nagledali luksuznih vila, stanova i vikendica, ali i automobila, kako onih od osumnjičenika tako i od njihovih odvjetnika.

Canjuga
Policija kod Piruške Canjuge (FOTO: Hina)

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se kako se Todorića tereti zbog pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno, vjeruje se da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata, dok su mu pri tom bivši čelnici kompanije navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Fran Olujić
Odvjetnik Fran Olujić napušta Kulmerove dvore (FOTO: Hina)

Tek nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu istražitelji će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu, a odluče li se za njih zatražiti i istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. No, osumnjičeni, gotovo sigurno na sud neće biti dovedeni do utorka.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina