MUZIKA U SLUŽBI NASILJA: Playlista poniženja i zlostavljanja žena

I.F.

22. veljače 2022.

MUZIKA U SLUŽBI NASILJA: Playlista poniženja i zlostavljanja žena

Trideset i šest pjesama glazbenica i glazbenika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, složila je Ana Ninković, studentica beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti, u jedan video koji je nastao kao njen ispitni rad. U pjesmama je analizirala motive ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru, odnosno muškog nasilja nad ženama u obiteljsko-partnerskom kontekstu. 

„Projekat je osmišljen kao montažna sekvenca domaćih, odnosno regionalnih (ex-yu) pesama koje u sebi sadrže motive fizičkog, seksualnog i/ili psihološkog nasilja nad ženama u partnerskim odnosima. Film je podeljen na dve logičke celine: na žensku i mušku perspektivu“, objašnjava Ana Ninković u tekstu eksplikacije svog rada te zaključuje kako se u korištenim pjesmama nasilje koje može biti psihološko, fizičko ili seksualno, relativizira, romantizira, a nerijetko i promovira

„Možeš da me miluješ, možeš da me siluješ, možeš da me ubiješ, svejedno je“; „Od modrica tvojih plava sam ja, plava k'o oči u gusara. Otvori mi srce, karte na sto“; „Samo gazi, gazi, gazi me tu pred svima, jer gde ima krvi, tu i ljubavi ima“; „Svuci me, po svakoj suzi tuci me. K'o dete kazni me, k'o ženu spasi me“; „Robinja sam tvoja, ubij me. Robinja sam tvoja, volim te“; „Ja bih opet bila tepih po kome ti gaziš“; „Udari me jako da me zaboli“; „Zato uzimaj me protiv moje volje“ – samo su neki od odabranih stihova, uglavnom turbo folk zvijezda, ali su u rad uvrštene i neke pjesme Daleke obale, Zdravka Čolića, Olivera Mandića, Partibrejkersa koji pjevaju „kupio sam prsten, kupio sam pušku, jedno od ta dva baciću u reku“, Magnifica sa stihovima „i ako treba, ja, ja, ubiću te ja, ubiću te dušo neka celo selo zna“, Đorđa Balaševića koji je pjevao „pa te sačekam za ćoškom i opaučim“, Osmog putnika („Budi dobra ženit ću te, ne varaj me prebit ću te“), Riblje Čorbe („Tvoje oko sad je modro, od batina sam te odro …. Veruj mi strašno sam patio, sve dok sam tebe mlatio“ i „kupio sam pištolj od švercera na crno, na tebe ću rado da potrošim zrno“), Sunshine („ma, idi kurvo u pizdu materinu, sada ću ti poslati metak u vaginu“) …

Video s 36 pjesama Ninković je podijelila na dva dijela, žensku i mušku perspektivu. Najstarija analizirana pjesma objavljena je 1981. godine, a najnovija 2020. godine. Pjesme je prikupila uz pomoć članica Facebook grupe Ženska posla, koje su dale više od stotinu prijedloga. 

„Kako je ideja od početka pretpostavljala spajanje pesama u jednu sekvencu koja će na gledaoca ostaviti jak utisak, utisak šoka, jasno je bilo da bi sto pesama takav utisak razvodnilo. Tako je došlo do sužavanja tematsko-motivske ravni sa pesama koje uključuju bilo kakvu vrstu nasilja nad ženama i ponižavanja žena, na pesme u kojima je nasilje u kontekstu porodično-partnerskih odnosa, a poniženje predstavlja ultimativni dokaz ženske ljubavi. Međutim, količina pesama je i dalje bila prevelika, tako da je treća i finalna faza selekcije svela spisak na trideset i šest pesama“, objašnjava Ninković.

Na samom početku projekta citiran je tekst organizacije Ženska solidarnost: „Svako fizičko nasilje praćeno je psihičkim, kada se žena ubeđuje da je zaslužila, izazvala; nasilnik radi na tome da žena postane zavisna od njega i da se njeno samopouzdanje uništi”.

Nakon dovršetka ispitnog rada autorica donosi zaključak kako u „ženskim“ pjesmama, onima u kojima je lirski subjekt ženskog spola, dominira motiv bezuvjetne ljubavi prema partneru čak i po cijenu trpljenja poniženja, zlostavljanja i nasilja. Većina „ženskih“ pjesama spada u žanr turbo folka, njih 14, a samo tri su pop pjesme. Istovremeno, „muške“ uglavnom tematiziraju „prevaspitavanje“ neposlušne žene fizičkim nasiljem ili osvetu iživljavanjem nad „nevjernom“ ženom. Što se tiče žanrova, tu su stvari bitno raznolikije, pa ima rocka, popa, rapa, folk rocka …

„Treba spomenuti i kontrast u vidu muzičke podloge: naime, pesme u kojima ženski lirski subjekat trpi poniženje najčešće prate baladični tonovi, muzika i glas nalik na lelek, dok u pesmama iz muške perspektive neretko nailazimo i na vesele muzičke podloge koje nagone na ples“, zaključuje Ana Ninković.

Inače, u Srbiji je u 2021. godini zabilježeno 20 ubojstava žena u obiteljsko-partnerskom kontekstu, dok je u Hrvatskoj u istom periodu ubijeno 11 žena, a ubojice su blie njima bliske osobe. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube