NADLJUDSKIM NAPORIMA DO LJUDSKOG CILJA: Biciklom oko Hrvatske za djecu leptire

Ivor Car

22. rujna 2012.

NADLJUDSKIM NAPORIMA DO LJUDSKOG CILJA: Biciklom oko Hrvatske za djecu leptire

Punih 2.800 kilometara biciklom, u samo tjedan dana. Zvuči nemoguće? Upravo to pokušat će mladi Samoborac, Filip Turk, višestruki prvak Hrvatske u brdskom biciklizmu, a njegova akcija, zapravo humanitarni pothvat, simbolično je nazvan „Biciklom oko Hrvatske za djecu leptire“. Naime, to je tek dio akcije koju provodi Debra, udruga oboljelih od bulozne epidermolize, teške genetske bolesti, čije bolesnike se naziva i djecom leptirima, jer je njihova koža osjetljiva poput leptirovih krila. A evo što točno Filip namjerava napraviti i što Debra organizira

Već smo na ovom mjestu pisali o mladom Filipu Turku. Bilo je to prošle godine kada je uz nadljudske napore okončao maraton za Morena Gollnera, Samoborca s dijagnosticiranim tumorom na mozgu, kojem su bili potrebni vrlo skupi lijekovi. Tada je Filip trčao od Samobora do Osijeka, a potom od Osijeka vozio bicikl do Dubrovnika. Sve to u šest dana. Inače, ovaj 22-godišnjak je višestruki prvak Hrvatske u cross countryju, odnosno brdskom biciklizmu te, naravno, dugogodišnji reprezentativac Hrvatske. Prije dvije godine vozio je bicikl 24 sata bez stajanja, tijekom kojih je uspio preći 350 kilometara s čak 7.900 metara visinske razlike. Gotovo odmah nakon tog iznimno zahtjevnog pothvata, otišao je s prijateljima na Velebit i četiri dana pješačio.


Filip Turk (FOTO: Arhiva)

Ovaj put Filip namjerava napraviti do sada neviđen pothvat. Zamisao je da prođe cijelu Hrvatsku, odnosno da se vozi po unutrašnjim državnim granicama, što manje dana.

POMICANJE GRANICA: U šest dana trčeći i vozeći bicikl namjerava prevaliti 1.200 kilometara, ne bi li pomogao prijatelju

„Trasa ima nekih 2.800 kilometara i plan je da to prijeđem za šest do devet dana. Sve ovisi o vremenu, umoru i ostalim čimbenicima koji idu uz ovakav ekstremniji pothvat“, kaže Filip koji će tijekom ovog ultramaratona voziti i po 500 kilometara dnevno. Planirani datum polaska je 12. listopad, ali će se u slučaju loših vremenskih prilika prolongirati na nekoliko dana, a u svakom će slučaju krenuti iz Samobora. Prvi dan Filip bi trebao stići do Poreča, drugi dan do Zadra, treći do Dubrovnika, četvrti do Knina, peti do Slavonskog Broda, šesti do Donjeg Miholjca, sedmi do Čakovca, dok bi se osmi dan trebao vratiti u svoj Samobor.


Turk tijekom prošlogoišnjeg pothvata (FOTO: Arhiva)

Namjera je da se pomogne udruzi Debra i osvijesti javnost o buloznoj epidermolizi, rijetkoj i vrlo teškoj genetskoj bolesti, koja se javlja od rođenja. Već nakon nekoliko godina života većina oboljelih su teški invalidi. Koža u osoba s buloznom epidermolizom je vrlo osjetljiva i ranjiva, kažu poput leptirovih krila, zbog čega ih se nerijetko naziva i djecom leptirima. Običan dodir kod njih stvara veliku bol i uzrokuje teške rane. „Svakodnevnica oboljelih je obilježena začuđenim pogledima, previjanjima, kirurškim zahvatima te ovisnošću o pomoći,njezi i pratnji drugih osoba“, kažu u Debri, udruzi koja je osnovana s ciljem međusobnog povezivanja i organiziranja pomoći i podrške oboljelima od rijetkih bolesti i njihovim obiteljima.


(ILUSTRACIJA: Debra)

Tijekom humanitarne akcije održat će se niz radionica u osnovnim školama, gdje će se izrađivati predmeti na temu oblika te će se na koncu organizirati i dobrotvorna prodaja izrađenih predmeta. Održat će se, 6. listopada, i humanitarna biciklijada, rutom Samobor - Bregana – Otok – Gradna – Celine – Savrščak – Farkaševec – Samobor.


Plakat za Filipov pothvat

Istog dana na lokaciji samoborske vojarne organiziran je koncert na kojem će nastupiti Radio Luksemburg, Loco i Glasna tišina, te DJ Jurki i DJ Base. Ukoliko možete i želite pomoći oboljelima, uplatite donaciju na žiro račun udruge DEBRA:

   - 2481000-1120011104, Kreditna banka Zagreb
   - 2360000-1101956800, Zagrebačka banka
   - 2340009-1110289705, Privredna banka Zagreb

Lupiga.Com