Najstrmije ulice svijeta

Ivor Car

6. prosinca 2007.

Najstrmije ulice svijeta

"Dobar je ovo motor", govori mi danas mehaničar, hvaleći svoju Gileru koja je prema njegovim riječima, uz najveće brdo na zagrebačkoj Kustošiji, bez ikakvih problema dovezla njega i prijatelja mu. "Nema strmine uz koju ona ne može" zaključuje hvalu, ni ne znajući da će već sutra na Lupigi osvanuti neke od najstrmijih svjetskih ulica te da ćemo posumnjati da njegova Gilera može svladati uspon Canton Avenue u američkom Pittsburghu, od čak 37 posto

 

Canton Avenue, Pittsburgh, Sjedinjene Američke Države

Ova je neslužbeno najstrmija ulica na svijetu pravi izazov za tamošnje trkače i bicikliste, a velika nevolja za sve one koji s ljubavlju paze na svoje limene ljubimce, kao i na potrošnju goriva, kočnica i guma. Srećom po ove potonje, ulica je vrlo kratka. Riječ je o usponu od 37 posto, što će reći da se nakon samo stotinu metara ceste nadmorska visina povećala za nevjerojatnih 37 metara.


Baldwin Street, Dunedin, Novi Zeland

Ova je ulica i službeno rekordna po usponu, koji se procjenjuje na 35 posto. Građevinari su prošli pravi pakao prilikom gradnje kuća uokolo te poprilično gusto naseljene prometnice, a glas o Dunedinu, koji je zbog Ulice Baldwin postao iznimno posjećenim turističkim mjestom, svijetom je prenijela ova legendarna fotografija.


Eldred Street, Los Angeles, Sjedinjene Američke Države

Na svu sreću po stanovnike Los Angelesa Eldred Street je slijepa ulica, a oni koji su se provozali njome kažu, da se od 33-postotne strmine želudac jednostavno popne u grlo. O toj strmini najbolje govori činjenica da su gradske vlasti morale naručiti posebno dizajnirane kamione kako bi se stanovnicima moglo odvesti smeće, a najgore je, kažu, ipak, poštaru, koji je odustao od razvoza pa stanari poštu primaju u zajedničkom sandučiću u podnožju.


Brubakken, Trondheim, Norveška

Iako po svome usponu ova norveška ulica ipak nije uz bok prethodnima, budući da ima uspon od samo 20 posto, ona je svjetsku slavu zaslužila činjenicom da u njoj postoji lift za bicikle. Lift je konstruiran prije 14 godine i za sada je jedini takav na kugli zemaljskoj.