NAKON JUNAČKOG NASRTAJA NA „SRPSKI“ GOLF: „Možda nije daleko dan kada meta više neće biti vozila već ljudi“

I.F.

6. kolovoza 2017.

NAKON JUNAČKOG NASRTAJA NA „SRPSKI“ GOLF: „Možda nije daleko dan kada meta više neće biti vozila već ljudi“

Nepoznati vandali, noć uoči obljetnice „Oluje“, u Rijeci su junački nasrnuli na stari golf Mile Opačića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke i vijećnika u Gradskom vijeću. Bijeli golf išaran je prigodnim, svečarskim porukama poput „čedo majku mu“ i nezaobilaznog slova U. Na haubi, vozačkim vratima i vjetrobranskom staklu ispisana su i četiri slova S.

Opačić je za portal tjednika Novosti izjavio da je bio šokiran kada je ujutro vidio svoj automobil i da se osjeća loše.

„Kako da se osjeća čovjek koji nije ni mrava zgazio, koji već godinama predstavlja srpsku zajednicu u Rijeci i koji je uvijek spreman za dijalog i s onima koji imaju drugačije političke stavove“, rekao je Opačić, napominjući da mu se takvo što nije dogodilo još od početka devedesetih kada je slične poruke nalazio u svom poštanskom sandučiću i u ulazu svoje zgrade.

Povodom ovog vandalskog čina reagirao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, objašnjavajući kako, nažalost, nijedna zajednica, pa tako ni riječka nije imuna na ispade vandala te je najoštrije osudio njihove postupke izražavajući nadu da će ih policija ubrzo pronaći i primjereno ih kazniti.

Mile Opačić
Automobil Mile Opačića (FOTO: Novosti)

„Uvjeren sam da velika većina Riječana također osuđuje ovaj bezumni čin te da se radi o postupku nekolicine primitivaca koji vlastitu beznačajnost kompenziraju agresivnošću, a ohrabreni su, nažalost, rastućim trendom u našem društvu kojim određene skupine pokušavaju etablirati nešto što bi odavno trebalo biti iza nas - ustaške i nacionalističke vrednote. Tome svi zajedno moramo hitno stati na kraj jer možda nije daleko dan kada meta više neće biti vozila već ljudi“, poručio je Obersnel.

Svoju reakciju uputila je i Lista za Rijeku, također najoštrije osuđujući ovaj incident.

„Izražavamo svu našu solidarnost i podršku. Radi se o jednom od najistaknutijih predstavnika srpske zajednice u našem gradu koji tu ulogu godinama obavlja bez ikakvih konflikata, zalažući će za kulturu dijaloga i tolerancije. Ovakvi nacionalistički ispadi ne mogu biti tolerirani nigdje, a najmanje u Rijeci, gradu s nultom stopom tolerancije na šovinizam i govor mržnje. Tražimo od policije i organa pravosuđa da najozbiljnije shvate ovaj slučaj te što hitnije pronađu počinitelja“, poručili su iz Liste za Rijeku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novosti

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"