NEKA JEDU KOLAČE: Kako Amerikanci vide europske štrajkove

Mladen Barbarić

2. prosinca 2013.

NEKA JEDU KOLAČE: Kako Amerikanci vide europske štrajkove

„Kada čuju da postoji netko učlanjen u sindikat, trebali bi ga odmah otpustiti“, „Sindikalisti moraju shvatiti da imaju pravo šutjeti“, „Ionako dobivaju više nego što zaslužuju. Otpustite ih sve“, „Ako se radnicima ne sviđaju plaće, pustite ih da umru od gladi“. Ne nisu to komentari s web stranica Jutarnjeg lista, iako neodoljivo podsjećaju na njih. Ovo su reakcije Amerikanaca na štrajk upozorenja koji su organizirali njemački sindikati želeći upozoriti Amazon.de na niska primanja. Količina ignorancije koja se nataložila u komentarima ozbiljno graniči s glupošću.

Nakon što je oko tisuću radnika Amazona, najveće svjetske online trgovine, nedavno štrajkom odlučila upozoriti poslodavca na niska primanja vijest se proširila internetom izazvavši različite reakcije. Iako se rijetko bavimo sličnim stvarima, odlučili smo znanstveno posve neutemeljeno, opipati bilo američke javnosti oko ove vijesti. Rezultati s jedne strane uopće ne začuđuju, dok su s druge zapanjujući. Količina ignorancije koja se nataložila u komentarima ozbiljno graniči s glupošću.

Prošli tjedan ste na ovom mjestu imali priliku pročitati rijetko odličan tekst o poslovanju Amazona. Gotovo istovremeno njemački sindikat uslužnih radnika Ver.di koji broji oko 2,2 milijuna članova, među kojima je i 5.300 radnika Amazona koji u Njemačkoj zapošljava 9.000 radnika održao je štrajk upozorenja. Oko tisuću radnika iz skladišta u Leipzigu i Bad Hersfeldu priključilo se štrajku kojim se traži kolektivni ugovor uz određenje nove božićnice.

Štrajk Amazon
Traže "nezamislivo" - kolektivni ugovor (FOTO: buchreport.de)

Sindikat je u međuvremenu najavio nove štrajkove koji bi se, ukoliko ne dođe do dogovora s Amazonom kojem je Njemačka, nakon SAD-a najveće tržište, trebali održati tijekom nadolazećih blagdana, što je period u godini kada Amazon bilježi uvjerljivo najveću količinu narudžbi. Inače, prema procjeni na svakih deset milijuna dolara Amazonovog prometa zatvore se 22 radna mjesta u sektoru, a tijekom 2012. godine, tako je samo u Sjedinjenim Državama ugašeno 42.000 radnih mjesta.

Prodaja njemačkog Amazona prošle je godine narasla za 21 posto i čini trećinu prihoda koje Amazon ostvaruje izvan SAD-a. Unatoč tome, radnici od toga vide tek mali dio, a skladištari zarađuju za ovu zemlju ispodprosječnih 9,3 eura na sat radeći iznimno brzo repetitivan posao od kojeg nerijetko psihički obolijevaju.

No, ukoliko i izuzmemo probleme s kojima se suočavaju radnici u skladištima njemačkog Amazona, zaprepašćujuće su reakcije njihovih američkih kolega na čije smo komentare naišli ispod vijesti na servisu vijesti Yahoo. Od 54 komentara tek su dva bila u prilog radnicima od kojih je jedan zbog loših ocjena komentatora čak skriven. Pa pogledajte društveni presjek koji neodoljivo podsjeća na komentare koje možemo pronaći na web stranicama Jutarnjeg lista


katarina
Neka otpuste trenutne radnike, osim onih koji su došli na posao i neka nađu druge. Ovakvi štrajkovi, upravo u sezoni kada tvrtka bilježi veću aktivnost, su upravo ono što Socijalisti rade kako bi poremetili stvari. Amazon bi trebao prestati razgovarati sa sindikatima. Kada čuju da postoji netko učlanjen u sindikat, a zaposlen je u Amazonu trebali bi ga odmah otpustiti. Brzo bi ostali shvatili. Sindikati su SAD-u napravili problem gdje god su stigli.

Henry B
Hoćeš više novaca? Učini nešto da vrijediš više novaca. Kraj priče.

John
Sindikalisti moraju shvatiti da nemaju pravo na posao. Imaju pravo šutjeti i imaju pravo započeti svoj biznis. Ako pokrenu svoj posao, ako bude uspješan, mogu zaraditi ogroman profit i zaposliti puno ljudi. koji se onda organiziraju u sindikate protiv njihovog posla i profita.

Emmanuelle
Ionako dobivaju više nego što zaslužuju. Otpustite ih sve.

Michael
Ja bih zatvorio skladište i premjestio ga u neku drugu zemlju ili jednostavno slao sve pošiljke iz SAD-a. Firme se moraju vratiti natrag, pobjeći od ovih socijalističkih sindikata.

LetsBeRealistic
Njemačka ekonomija pod jakom je kontrolom vlade koja određuje minimalnu satnicu i zabranjuje otpuštanja lijenih radnika. Te socijalističke budale nemaju znanja i vještina da pregovaraju pa se organiziraju u komunističke organizacije poput sindikata koje onda govore u njihovo ime. Amazon bi se trebao premjestiti nekamo gdje cijene posao.

Mark
Tvrtke i pojedinci ne štrajkaju već se trude biti najbolji u konkurenciji na tržištu. Ali važnije od svega, ti privatnici zapravo riskiraju vlastiti novac. Oni DOZVOLJAVAJU radnicima da dođu na njihovo zemljište dok god doprinose vrijednosti firme. Socijaliste samo zanima kako da iskamče nezarađeni novac od drugih jer se ne mogu natjecati. Ukratko, socijalisti/sindikati su siledžije koje se služe silom kako bi ukrale novac od drugih.

Paul
Ako se radnicima ne sviđaju plaće onda OTIĐITE iz tvrtke i pokrenite vlastitu, prestanite se žaliti i počnite raditi nešto. Žale se kako ih zla velika kompanija iskorištava ali prije deset godina nisu ni imali posla jer Amazon nije ni postojao dok KAPITALIST nije odlučio riskirati i uložiti SVOJ novac da bude uspješan.

spynet
Vrijeme je da se nešto poduzme u vezi sindikata. Ako se radnicima ne sviđaju plaće, pustite ih da umru od gladi.

WhoDat
Ako im se ne sviđaju plaće možda su trebali učiti više.

RichardB
Hoćete božičnicu? Uzmite 20 dolara svakog tjedna od plaće i stavite ih u kasicu. Tjedan dana prije Božića razbijte kasicu i - Ta DA!

Cromulent
Opet fašističko nasilje sindikata. Obavezno udruživanje u sindikate je fašizam.

Catch44
Molim vas, pa to su radnici u tvornici a ne kirurzi. Otpustite ih sve i zaposlite druge ljude. Siguran sam da ima onih koji žele raditi.

Commenter
Neka jedu kolače....

Lupiga.Com