"(NE)VIDLJIVE ŽENE": Kako umjetnice doživljavaju vlastitu (ne)vidljivost

L.T.

26. listopada 2023.

"(NE)VIDLJIVE ŽENE": Kako umjetnice doživljavaju vlastitu (ne)vidljivost

Izložbenim programom jedanaest umjetnica i umjetnika ovog tjedna je u zagrebačkoj Galeriji Događanja otvoren 21. Festival prvih koji se bavi temom „(Ne)vidljive žene“. Do subote će se u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru u Zagrebu besplatno moći vidjeti kako umjetnice doživljavaju vlastitu (ne)vidljivost te se educirati o feminizmu kroz koncerte, filmove i predavanja.

Čast da otvori Festival pripala je ravnateljici centra KNAP Anji Planinčić te producentici Festivala Ani Janjatović-Zorica. Obje su naglasile povijest festivala i tradiciju promicanja alternativnih umjetničkih izričaja te rad mladih umjetnika. Prvoga dana imali smo priliku upoznati umjetnice i umjetnike koji su predstavili svoje radove te životna iskustva umjetnika koji su ih nagnali da interpretiraju žensko pitanje u video formi, AI grafici, intervencijama, fotografiji i skulpturi.

Festival prvih
Festival se zatvara u subotu (FOTO: Edita Sentić)

Prvi dan Festivala obilježio je i koncert multiinstrumentalistice Ane Paške koja je predstavila poetsko glazbeni performans „Improvizije/Koncart“. 

Povjesničarka umjetnosti Josipa Bubaš u centru KNAP razgovarala je s učesnicama i učesnicima festivala na temu samoprezentacije ženskog tijela i povijesti ženskog poduzetništva dok je sociologinja Branka Galić održala predavanje "Uvod u feminističke teorije i pokrete".

Feministička škola nastavila u Knjižnici S.S. Krnjačevića gdje je održano predavanje "(Ne)znane junakinje Marije Jurić Zagorke" tijekom kojega su povjesničarke Đurđica Vitković i Ana Zbiljski donijele priče o kulturnim junakinjama Zagorkinih romana koje prkose društvenim normama. U foajeu Kazališta KNAP predstavljen je i kratki dokumentarni film "Projekt Carmen" autora Željka Zorice koji prati žensku dramsku grupu „Vedra lica“ te govori o tome kako se žene nose sa starenjem. Umjetnica Marlen Ban tematizirala je pak društveni pritisak povezan sa stereotipnim idejama na radionici vezenja "No more I'm sorry".

Ane Paško
Nastup Ane Paško (FOTO: Edita Sentić)

Iz programa koji, zaključno sa subotom, možete posjetiti izdvajamo predavanje Suzane Marjanić pod nazivom "Što je feministički performans? I feminizam i aktivizam" koji će predstaviti feministički performans na domaćoj sceni u kontekstu globalnih kretanja. Predavanje se održava u foajeu kazališta KNAP u četvrtak u 19 sati. Odmah u 20 sati na istom mjestu slijedi performans Marele Kovačević Đukez "Odavanje" kojim umjetnica istražuje ono vanjsko i ono unutarnje.

Petak je rezerviran za izložbu "Drugih" koja će se u 18.30 sati održati u Galeriji KIC-a. Na izložbi sudjeluje deset umjetnica koje će se predstaviti slikama, fotografijom, slikovnicom, tekstom i videom.

Peti dan Festivala završava kinematičkim predavanjem-performansom „RE:VIZIJA #4“ u Dokukinu KIC-a u 19 sati. Performans se bavi Jugoslavenskim socijalizmom i ženskim pitanjem na filmu koje ukazuje na napuštanje ideje ženske emancipacije te sveprisutniju retradicionalizaciju društva. Nakon toga slijedi projekcija filma „Factum“ Jagode Kaloper i panel raspravom "Iza ogledala: prikazi žena na filmu jučer i danas" koja će se baviti pozicijom žena u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu.

Festival prvih
Jedan od izloženih radova (FOTO: Edita Sentić)

Posljednjeg dana Festivala u 10 sati u KNAP-u možete posjetiti radionicu osnaživanja žena gdje će instruktorice Krav Maga vještine podijeliti savjete za izbjegavanje sukoba, deeskalaciju i samoobranu. Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se možete na e-mail festivalprvih@gmail.com.

Festival se zatvara u KIC-u u 17 sati izborom ženskog eksperimentalnog stvaralaštva Kino kluba Zagreb. Nakon projekcije održat će se razgovor s autoricama koje će odgovoriti čemu nas uči povijest domaćeg eksperimentalnog filma.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Edita Sentić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"