NK Zagreb stopirao akciju protiv diskriminacije na nogometnim terenima

Mladen Barbarić

15. listopada 2010.

NK Zagreb stopirao akciju protiv diskriminacije na nogometnim terenima

Dok se Srbi blamiraju po bijelom svijetu, dok je hrvatska nogometna liga jedna od najslabije gledanih među najslabije gledanim ligama u Europi, nije teško pogoditi kako ima onih kojima sve to odgovara. Evo je predsjednik najmanje gledanog nogometnog kluba u Prvoj HNL, gotovo pa negledljivog NK Zagreb, Dražen Medić, odlučio stopirati akciju navijača kojom bi se ukazalo na problem diskriminacije u društvu. Što mu to treba? Valjda se čovjek zalaže za diskriminaciju

Što jednom nogometnom klubu u Hrvatskoj znače civilizacijske vrijednosti pokazao je predsjednik osrednjeg prvoligaša, Dražen Medić iz NK Zagreba. Ako se oni mali ponašaju tako, možemo samo pretpostaviti kako se ponašaju oni najveći.

Dok se cijela Europa zgražava nad divljanjem srpskih navijača u Genovi, izgleda da je nekima u Hrvatskoj krivo što takvo što nisu stigli napraviti i hrvatski huligani pa se bilo kakva borba za društvene vrijednosti stopira. Iz straha, gluposti ili neznanja. Svejedno, za osudu.

Napomenimo kako su Bijeli anđeli, iako malobrojni, valjda jedina navijačka skupina angažirana oko nenasilja i promicanja tolerancije na hrvatskim stadionima te je prošle sezone aktivno sudjelovala u europskom tjednu borbe protiv homofobije.

U cijelosti prenosimo reagiranje Bijelih anđela na sramotnu odluku NK Zagreb


Poštovani,

S velikim žaljenjem moramo Vas obavijestiti o ponašanju uprave NK Zagreb koja je, pravdajući se kako „ne žele biti pametniji od svih“, odbila sudjelovati u međunarodnom Tjednu borbe protiv diskriminacije u organizaciji Football Against Racism in Europe i UEFE.

Udruga navijača NK Zaagreb, Bijeli anđeli, u akciju pod pokroviteljstvom FARE uključila se namjeravajući, u suradnji s klubom, navijačima na stadionu podijeliti crvene letke koji upozoravaju na problem diskriminacije različitih društvenih skupina. Klub je zamoljen i da igračima dozvoli unošenje osam metara dugog transparenta s natpisom „Pokažimo crveni karton rasizmu“ nakon čega bi gledatelji reagirali simbolično pokazujući crvene letke.

O akciji je klub obaviješten još u utorak ujutro nakon čega se četiri dana izbjegava odgovor da bi nakon svakodnevnih poziva u klub i obećanja o odgovoru tek danas, u petak 15. kolovoza, tehnički direktor kluba Igor Šestić, odlučio na razgovor.

„Mi smo podržali akciju protiv homofobije prošle sezone, i bili smo jedini klub koji se u to uključio. Zaključili smo, ipak, da ne želimo uvijek biti najpametniji“, rekao je Šestić dodajući kako se može shvatiti da akcija od strane kluba nije odobrena.

Članovi Udruge navijača NK Zagreb, Bijeli anđeli, zgranuti su takvom odlukom kluba obzirom da je posve nejasno na koji način zalaganje kluba za borbu protiv diskriminacije može naštetiti klubu, posebno u situaciji kada je navijačko divljanje trenutno najaktualnija tema za razgovor dijelm Europe.

Ovakav postupak Uprave doživljavamo ne samo kao opstrukciju borbe za mirnije i gledateljima ugodnije stadione te pozitivne društvene vrijednosti, već i izravno protivljenje takvom ugođaju na našim stadionima. Posebno je žalosno što je riječ o klubu koji,  uvjerenja smo, dijelom upravo i zbog ovakvog istupa, ima najmanju posjećenost ujednoj od  najmanje posjećenih nogometnih liga u Europi.

Dodajemo kako je FARE akcijski tjedan podržan diljem kontinenta tijekom kvalifikacijskih utakmica za EURO 2012, a UEFA će borbu protiv diskriminacije izravno poduprijeti tijekom sljedećeg kola Lige prvaka te Europa lige. Na žalost, u ovu hvale vrijednu akciju NK Zagreb se nije uključio, no Udruga navijača Bijeli anđeli neće odustati od akcije te Vas sve pozivamo da danas na stadionu u Kranjčevićevoj u 18 sati „Pokažemo crveni karton rasizmu“.

S poštovanjem, Udruga navijača NK Zagreb Bijeli anđeli