Nogometom protiv homofobije!

Mladen Barbarić

16. veljače 2010.

Nogometom protiv homofobije!

Manjina često nailazi na otpor većine, a teror brojnijih star je jednako koliko i ljudska vrsta. Neki put se napadaju crnci, nekad komunisti, nekad Slovenci, nekad ovi, nekad oni ... Kad-tad, dođe vrijeme da i tebe napadnu. Teško je baš svakome objasniti da svi imamo mjesto na planeti i da ga nitko ne zavređuje više od bilo koga drugoga i dobro je, uvijek je dobro, da se diže prašina

Ovog petka The Justin Campaign u suradnji s FARE (Football Against Racism in Europe) organizacijom pokreću inicijativu Nogomet protiv homofobije. Cilj je podići svijest o ovoj nepravdi koja se proteže od amaterskog sporta preko vrhunskih klubova do reprezentacija. Ako se ne sjećate podsjetit ćemo vas na onu Shit of the Year izjavu (idi)Otta Barića kako nogometaši ne mogu biti pederi i kako ih u njegovoj svlačionici zasigurno nema.

Upravo takvim i sličnim idiottima namijenjena je ova kampanja koja ima namjeru ujediniti klubove, igrače i navijače diljem kontinenta i uz nogometne utakmice zbližiti naše male zajednice u borbi protiv mržnje i diskriminacije u najpopularnijem sportu.

- Jasno je da i među nogometašima ima pedera, ali jako malo njih će to priznati. Justin Fashanu bio je jedan od njih. Crnac i peder. Na žalost, nije mogao ispuniti sav svoj potencijal kao nogometaš i počinio je samoubojstvo bojeći se reakcija, strahujući od predrasuda. Zato je jako važno raditi na otklanjanju tog straha, otvoriti se, razbiti led i probiti tu tišinu, kaže Ulrike Lunacek dopredsjednica LGBT grupe u Europskom parlamentu.


Justin Fashanu, svojevremeno je igrao za Manchester City

Da bi se srušile predrasude potreban je zajednički napor svih uključenih u nogomet, od klubova, saveza do pojedinaca kako bi poruka stigla do homofoba i nasilnika. Sljedeći petak biti će prvi dan borbe protiv homofobije u nogometu, ali očekujte ga i dogodine. Biti će to dan kada ćemo se posebno potruditi da izbacimo zlo sa najdražeg stadiona, igrališta, svlačionica i svakodnevnog života.