NOĆ HRVATSKOG FILMA: Samo večeras u 11 gradova besplatne projekcije filmova

S.K.

7. listopada 2016.

NOĆ HRVATSKOG FILMA: Samo večeras u 11 gradova besplatne projekcije filmova

Večeras ste pozvani na Noć hrvatskog filma, jedinu večer u godini rezerviranu samo i jedino za najbolje hrvatske filmove od početaka domaće kinematografije pa sve do danas. Osim u zagrebačkom kinu Europa, Noć hrvatskog filma održat će se istovremeno u još deset gradova; Sisku, Vodicama, Sinju, Pakracu, Hrvatskoj Kostajnici, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Stuttgartu, Mainzu i Aucklandu na Novom Zelandu. 

Program traje od 18 sati do duboko u noć, ulaz je besplatan. Zagrebačku verziju u kinu Europa otvorit će koncert "Putovanje filmskom glazbom" na kojem će pjevački zbor Cappella Odak uz soliste Zagrebačkih dječaka i instrumentalnu pratnju pjevati poznate hitove iz filmova poput "Vlak u snijegu", "Tko pjeva zlo ne misli"… a projekcije počinju u 21:30 sati. Kako samo ime manifestacije govori, održava se samo večeras, a kompletan program u svih 11 gradova potražite na linku

Noc hrvatskog filmaNoć hrvatskog filma, samo večeras u 11 gradova (FOTO: Noć hrvatskog filma plakat)

Uoči otvaranja, onima koji još nisu sigurni gdje će provesti petak večer, donosimo kratkometražni film "Moj stan" Zvonimira Berkovića, filmskog klasika koji je hrvatskoj kinematografiji ostavio četiri dugometražna filma; "Rondo" (1966.), dobitnik šest Zlatnih Arena u Puli i "Kontesa Dora" (1993.) koja je dobitnik Zlatne Arene za najbolji film, "Putovanje na mjesto nesreće" (1971.), a njegov je film "Ljubavna pisma s predumišljajem" (1985.) ocijenjen jednim od najznačajnijih hrvatskih filmova osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Autor je nekoliko dokumentaraca i scenarija, pisao je glazbenu i kazališnu kritiku, predavao na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti koja se tada zvala Akademija za kazalište, film i televiziju. Objavljivao je i publicistiku, a posljednja njegova knjiga "Vladko Maček" sastoji se od tri razgovora u formi dramoleta Mačeka s knezom Pavlom, Miroslavom Krležom i Alojzijem Stepincem.

Pet godina prije smrti 2009. godine, Zvonimir Berković je u intervjuu za Nacional izjavio kako se pisanja ostavio nakon što je vidio rulju kako na Thompsonov "za dom" odvraća "spremni!" jer tada je shvatio da ustaštvo nije umrlo u Hrvatskoj. Isti intervju otkriva i kako je Berković kad mu je bilo 15 godina svirao violinu pred nadbiskupom Stepincem, a kao jedan od urednika Hrvatskog tjednika 1971. godine bio obilježen kao hrvatski nacionalist.

Zvonimir BerkovicZvonimir Berković (FOTO: Naslovnica knjige "Pisma iz Diletatntije") 

"Moj stan" je 1963. godine osvojio prvu nagradu za kratki film na festivalu u Cannesu. Glavni lik je djevojčica koja piše sastavak o svom novom stanu.

"Napokon su nam dali novi stan. Naš novi stan je u budućem centru grada. To je lijepa zona, samo što su dućani tako daleko da mama mora izgubiti cijelo jutro ako želi nešto kupiti za ručak. Ali tata kaže da će za 20 godina ovdje biti puno lijepih kuća i velika Nama. Moj tata vidi daleko naprijed. Moj tata je prosvjetni radnik", stoji u najavi.

Na odjavnoj špici primijetit ćete kako je asistent redatelju bio Tonči Vrdoljak.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: kadar iz filma "Moj Stan" Zvonimira Berkovića