Sve za profit - do momčadi "Sačekuša"

Igor Došen

10. lipnja 2009.

Sve za profit - do momčadi "Sačekuša"

Okončana je još jedna sezona, koja je potvrdila da HNL spada u europsko nogometno dno. Sljedeća će, svakako, zbog „glomaznije“ lige biti još lošija, a kako je krenulo uskoro će i svako selo imati prvoligašku momčad. U taj je biznis i mafija pustila svoje pipke, a mnogi su uvjereni da se samo „zagrebe“ po površini uvidjelo bi se kakav se sve mulj nataložio. Vjerojatno bi onda razni mamići, štimci i ostale šoše (i šuše) završili u Lepoglavi, gdje bi imali priliku volonterski se baviti i nogometom i priključiti se zatvoreničkoj momčadi "Sačekuša"

Hrvatski nogometni klubovi su okončali još jednu sezonu, koja je potvrdila da HNL spada u europsko nogometno dno. Sljedeća prvoligaška sezona će, svakako, zbog „glomaznije“ lige (poput glomaznog otpada) - s 16 ekipa, biti još lošija. Igor Štimac je progurao (taj) svoj naum očito kako bi menadžerski profitirao jer će u brojnijoj ligi biti i više prvoligaških igrača za prodaju. Kako je krenulo ne treba čuditi ako za nekoliko godina i svako selo u Lijepoj našoj bude imalo prvoligašku momčad.

Bolesno ambicioznom Štimcu se, praktično, nema tko suprotstaviti jer su i ostali likovi koji se „petljaju“ oko hrvatskog nogometa (Zdravko Mamić, Vlatko Marković i kompanija) slični njemu. Nije njih briga za Hrvatsku nogometnu ligu već osobni probitak i liječenje kompleksa, a bahatost im je zajednička „odrednica“. Marković već godinama prepotentno „trubi“ kako će biti na čelu Hrvatskog nogometnog saveza koliko hoće, a Mamić doživljava Dinamo kao privatnu prćiju, svjestan da mu nitko ništa ne može. Tu su i ostali opskurni likovi poput Rene Sinovčića, Siniše Šoše i drugih „stručnjaka“.
 
U „prodaji“ igrača su mnogi uvidjeli odličnu priliku za laku i brzu zaradu pa nije ni čudo što je i mafija „pustila pipke“ u taj biznis, a o tom je problemu svojevremeno „progovorio“ i Josip Kuže. Nogometnim menadžerstvom su se, inače, počeli baviti i neki od optuženika u postupku protiv takozvane zločinačke organizacije (Nikica Jelavić i Velibor Momčilović). I Novica Petrač, sin poduzetnika Hrvoja koji trenutno robija zbog otmice sina Vladimira Zagorca, bio je medijski eksponiran u „transferima“ nekih nogometaša, a taj je podatak „dopro“ i do USKOK-a. On je, prema novinskim napisima, sudjelovao i u „prodaji“ Darija Srne, čiji je menadžer, inače, Damir Štimac, također jedan od opskurnih likova „zalutalih“ u nogomet, koji je po zanimanju, zapravo, potrčko svoga brata Igora Štimca, za kojega, prema navodima „dobrih poznavatelja prilika“, obavlja svakojake (pa i prljave) poslove. U notesu Hrvoja Petrača u kome su evidentirani njegovi prijatelji i poslovni partneri, a kojega je policija zaplijenila tijekom kriminalističke obrade vezane za spomenutu otmicu, nalaze se i imena osoba iz nogometnog miljea, pa je tako naveden i Igor Štimac. 

Hrvatska nogometna liga pored nekvalitete, obiluje i negativnostima poput (kako su to isticali i neki nogometni djelatnici) „namještanja“ utakmica, „kupovanja“ sudaca, prilagođavanja rezultata koeficijentima u kladionicama … Gledatelja je sve manje na stadionima, a hrvatske momčadi svake godine igraju epizodne uloge u europskim kup-natjecanjima. Taj i takav nogomet je, ipak, „političko mezimče“, klubovima su oprošteni brojni dugovi i nepodopštine u poslovanju. Shodno tome niti tijela kaznenog progona (sasvim sigurno opet pod utjecajem politike) ne poduzimaju ništa za raščišćavanje (procesuiranje) negativnosti. Mnogi su uvjereni da - kad bi se samo „zagreblo“ po površini uvidjelo bi se kakav se sve mulj nataložio u našem nogometu. Vjerojatno bi onda razni mamići, štimci i ostale šoše (i šuše) završili u Lepoglavi, gdje bi imali priliku volonterski se baviti i nogometom. Mogli bi se, na primjer, priključiti malonogometnoj momčadi „Sačekuša“, sastavljenoj i od osuđenika s kojima su neki od navedenih nogometnih djelatnika prilično bliski.