O OCU EVOLUCIJE: Nikada nije kasno za prave heroje

Mladen Barbarić

15. veljače 2013.

O OCU EVOLUCIJE: Nikada nije kasno za prave heroje

Vodeći se naslovom kao izgovorom za poslovično kašnjenje, danas se, u maniri HŽ-a, s tri dana zakašnjenja, prisjećamo jednog od najvećih sinova Zemlje. Ono što je on napravio, nije ništa manje nego potpuno objašnjenje kompleksnosti i raznolikosti svog života, a ipak to je bila jedna od najjednostavnijih ideja koja je ikada ikome pala na pamet. Postavio je izvrsnu teoriju koja se kroz stoljeće i pol potvrdila brojnim dokazima i eksperimentima koji su neke njene dijelove i opovrgnuli, a danas brucoši već na prvom predavanju nauče više nego što je on ikada znao o tome

Dakako, riječ je o Charlesu Robertu Darwinu i 204. obljetnici njegova rođenja 12. veljače.


(FOTO: Wikinut.com)

Kao i svaki pošteni genijalac, ni Darwin nije pretjerano ljubio školovanje. Naime, trebao je krenuti očevim stopama te je upisao Medicinski fakultet u Edinburghu, no predavanja je smatrao dosadnima, a satovi kirurgije naprosto su mu se gadili te se posvetio lovu zanemarivši studije.

To ga je umalo koštalo života u celibatu. Naime, stari Darwin toliko se razbjesnio zbog razuzdanog sina da ga je poslao na Kristov koledž u Cambridgeu s namjerom da ga zaredi. No, tamo je mladi Charles upoznao ljude koji su na znanstveni rad gledali kao na religioznu, prirodnu teologiju. Upoznao se s Paleyovom Naturalnom teologijom, radom koji proučava božja djela kroz prirodne zakone.


(ILUSTRACIJA: treeenlightenment.blogspot.com)

Jedno je dovelo do drugoga, a Darwinova ljubav prema prirodi i želja za proučavanjem na kraju je posve pobila teorije koje su ga toliko zaokupile i navele na proučavanje. No, premda danas svi znamo zašto i kako funkcionira prirodna selekcija, sam Darwin u trenutku kada je napisao Postanak vrsta, nije znao baš sve. Postavio je izvrsnu teoriju koja se kroz stoljeće i pol od objavljivanja potvrdila brojnim dokazima i eksperimentima koji su neke njene dijelove i opovrgnuli.

Uglavnom, u ovom videu pogledajte neke stvari koje vjerojatno ne znate o ocu Evolucije.

 

 

Za one koji žele znati više, lekcija za brucoše s Harvarda koji su već na prvom predavanju o evoluciji naučili više nego što je Darwin ikada znao o tome.

 

 

Lupiga.Com