OBJAVLJUJEMO KLJUČNE TOČKE OBRANE: Assangea bi se moglo osuditi na smrt ili utamničiti na Guantanamu

Mladen Barbarić

13. siječnja 2011.

OBJAVLJUJEMO KLJUČNE TOČKE OBRANE: Assangea bi se moglo osuditi na smrt ili utamničiti na Guantanamu

Postoji bojazan da bi osnivač WikiLeaksa i heroj modernog doba, Julian Assange, ukoliko bude izručen Švedskoj, mogao završiti u zloglasnom Guantanamu ili nekom drugom američkom zatvoru, a čak se strahuje i da bi ga se moglo osuditi na smrt. Teza je to Assangeovih odvjetnika koji su obranu svog klijenta sastavili na 35 stranica, a Lupiga vam na ovom mjestu donosi najvažnije točke obrane čovjeka koji je uzdrmao svijet i koji će svoju uvjetnu slobodu nastaviti s nošenjem elektronske narukvice kojom će mu se nadzirati kretanje

Julianu Assange, osnivaču WikiLeaksa, prijeti ozbiljna opasnost da bude osuđen na smrtnu kaznu ili zatvor u Guantanamu ako bude izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje, uvjeren je njegov odvjetnik ili barem na taj način, reakcijom javnosti, želi dodatno pritisnuti pravosudne organe koji odlučuju o sudbini njegovog klijenta.


Traži se živ ili mrtav

U nacrtu obrane Assangeovog odvjetničkog tima, kojim pokušavaju srušiti teze švedskog državnog tužitelja koje zahtjeva izručenje ovoga heroja modernog doba, tvrdi se kako postoji mogućnost da Sjedinjene Američke Države poduzmu sve pravne korake da se Assangea utamniči na Guantanamu ili u nekom drugom zatvoru.

- Uistinu, ukoliko Assangea predaju SAD-u, bez čvrstog obećanja zemlji iz koje se izručuje da neće izvršiti smrtnu kaznu, postoji realan rizik da bi u SAD-u mogao biti osuđen na smrt. Naime, poznata je činjenica kako su poznate i utjecajne osobe implicirale, ako ne i otvoreno izjavile, da Assangea treba ubiti, iz odvjetničkog tima Juliana Assangea izjavili su birtankom Guardianu.

Nacrt obrane sastavljen na 35 stranica objavio je Mark Stephens, Assangeov odvjetnik, nakon kratkog saslušanja održanog ovog tjedna na sudu u Belmarshu. Osnivač WikiLeaksa, koji na uvjetnoj slobodi čeka rješenje procesa o izručenju, pojavio se na 15 minuta dok su njegovi simpatizeri, među kojima Jemima Khan i Bianca Jagger, bili u publici. Kasnije je kratko došao pred brojne novinare kako bi dao svoju izjavu.

- Naš posao na WikiLeaksu nastavlja se jednakom žestinom. Nastavit ćemo objavljivati materijale vezane za Cablegate kao i ostale. Uskoro će biti dostupni preko naših partnera iz novina diljem svijeta – velikih i malih izdavača te organizacija za obranu ljudskih prava, rekao je tom prilikom Assange.


Assange je obećao da će WikiLeaks nastaviti jednakom žestinom

Nacrt obrane sadrži sedam točaka po kojima će Assangeovi odvjetnici pobijati izručenje koje je tražilo švedsko pravosuđe nakon optužbi dviju žena za seksualno uznemiravanje u dva odvojena slučaja koja su se navodno dogodila u kolovozu prošle godine. Jedna optužba, da je Assange imao seksualni odnos s jednom od žena dok je ova spavala, mogao bi se, prema švedskom zakonu, pretvoriti u silovanje ukoliko se optužbe pokažu istinite. Obje su žene, prije događaja za koje ga terete, s Assangeom imale seksualne odnose na koje su pristale bez prisile. Točke obrane uključuju sljedeće:

- Da je europski nalog za uhićenje ništavan, jer ured švedske tužiteljica Marianne Ny nije tijelo koje je ovlašteno za izdavanje takvog naloga te je tražen za neutemeljenu svrhu – „Samo kako bi ga ispitala bez da je donijela odluku o tome hoće li ga i procesuirati“. Odvjetnički tim Assangea tvrdi da je riječ o postupku koji je u suprotnosti s praksom „da se zahtjev za izručenje ne može temeljiti samo na sumnjama“.

- Da je „postupak nevažeći“ jer Assange nije dobio na uvid sve dokumente vezane uz slučaj, posebno se to odnosi na SMS poruke koje je jedna od žena poslala, a u kojima je navodno napisala da je bila u „polusnu“ (dakle nije spavala) kada je imala spolni odnos s Assangeom. Uz to, Assangeov tim nikada nije vidio prepiske između dviju žena u kojima navodno spominju osvetu.

- Da je način na koji su se ponijele švedske pravosudne vlasti nanio štetu postupku. Assangeov odvjetnik navodi činjenicu kako su optužbe za silovanje isprva odbačene te je postupak iznova otvoren kod drugog tužitelja, te kako je švedski tužitelj odbio Assangeovu ponudu za razgovor kao i da Assange nije dobio materijale na engleskom. Nadalje, odvjetnici tvrde kako je dio materijala koji je procurio u „The Guardianu“ narušio Assangeovu privatnost i pravo na pošteno sušenje.

- Da optužbe prema engleskim zakonima ne bi bile smatrane kriminalnim djelom zbog čega, tvrde odvjetnici, zahtjev za izručenje nije pravno valjan.

- Da je pokušaj izručenja politički motiviran te bi suđenje zbog njegovih političkih nazora i, kako tvrde odvjetnici, spola, moglo biti prejudicirano.


Sloboda kretanja "ograničit" će se elektronskom narukvicom

Assangeova obrana svoje će viđenje slučaja iznijeti pred sudom 7. i 8. veljače kada će se Assange vratiti na sud gdje će biti održano prvo saslušanje o izručenju. Raspravni sudac Nicholas Evans složio se na jučerašnjem preliminarnom saslušanju da olakša uvjete jamčevine, koji zahtijevaju da Assange nosi elektronsku narukvicu te se svakodnevno javlja u policijsku postaju u blizini privremenog doma. Assange je dobio odobrenje i da dan uoči saslušanja provede u Londonu.


Lupiga.com/The Guardian