OPERATIVAC ZVANI VASO: Tko je Milijan Brkić i može li on postati šef HDZ-a?

Melisa Skender i Ivor Fuka

30. svibnja 2016.

OPERATIVAC ZVANI VASO: Tko je Milijan Brkić i može li on postati šef HDZ-a?

Milijan Brkić, poznat i kao Vaso, jedini kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, dobio je na Općem izbornom saboru stranke većinu glasova - 1.601. Iako prema funkciji drugi čovjek, Milijan Brkić trenutno je, a zahvaljujući nezavidnom položaju Tomislava Karamarka, zapravo najjača figura u stranci na vlasti. 

Brkića, rođenog u Klobuku, zaselku Brkići, nedaleko Ljubuškog, 1970. godine, rat je zatekao kao brucoša na kriminalistici. Kao dobrovoljac se priključio specijalnoj policijskoj postrojbi Alfe gdje je počeo kao vojnik, a postao zapovjednik. Smijenjen je s te funkcije 2001. godine kada je odbio sudjelovati u akciji privođenja Mirka Norca, osuđenog zbog ubojstva srpskih civila u slučajevima Gospić i Medački džep. Na koncu se Norac dobrovoljno predao, za što se zasluge pripisuju i Milijanu Brkiću koji ga je doveo u riječki pritvor. Njegovo odbijanje objašnjavalo se tada pogodovanju vojno-paraobavještajnoj ekipi koja je pokušavala izvršiti državni udar i eliminirati Stipu Mesića i Ivicu Račana s vlasti. Brkić je nakon ove epizode degradiran s mjesta zapovjednika i dvije godine kasnije, 2003. odlučio otići u mirovinu. Kako su mu bile tek 33 godine, dodatni je posao pronašao kod vlasnika oftalmološke klinike i osnivača stranke Nacionalni forum Nikice Gabrića kojemu je jedno vrijeme bio vozač i osobni čuvar. Ovaj bivši poslodavac, baš kao i ratni suborci Milijana Brkića, o njemu ima samo lijepe riječi; principijelan, častan, hrabar, u svakom pogledu osoba na koju se može osloniti.

Milijan Vaso Brkić
Milijan Vaso Brkić s 33 godine je otišao u mirovinu, da bi se preko posla vozača, obavještajca i funkcije glavnog tajnika HDZ-a, godinama kasnije prometnuo u najmoćniju osobu stranke (FOTO: Hina)

Kako je Brkić dobio nadimak Vaso, poprilično je misteriozno. Dok se u kuloarima spominjao ratni događaj u kojem je na točno neutvrđen način Brkić preuzeo nadimak neprijatelja, a neke njegove kolege napominju da ta priča nije za javnost, on sam će u jednom intervjuu reći kako se radi o kodnom ratnom imenu. Danas ne voli kad ga se zove Vasom.

No, nakon povratka HDZ-a na vlast Brkiću je pomogao Karamarko s kojim se zbližio sredinom devedesetih, i zaposlio ga 2005. godine u Središnjoj obavještajnoj agenciji (SOA) gdje je uskoro postao šef zagrebačkog centra. Nakon što je Ivo Sanader, poslije ubojstva Ivane Hodak, 2008. godine postavio Karamarka ministrom unutarnjih poslova, Brkić se vratio u policiju kao zamjenik ravnatelja Vladimira Fabera. Tu će se iskazati uhićenjem Sretka Kalinića Zveri, srpskog kriminalca koji je operirao na hrvatskom teritoriju, kao i akcijom uhićenja 90-godišnjeg Josipa Boljkovca. Podsjetiti treba i na prilično aljkavo vođenu istragu o ubojstvu Antonije Bilić iz lipnja 2011. godine u kojoj akcije, od isušivanja jezera do prelijetanja helikoptera, također nije nedostajalo, no tijelo djevojke pronađeno je tek u listopadu 2012. godine.

Do tada je Brkić već obranio svoj diplomski rad i 2010. godine postao diplomirani kriminalist, a kasnije se utvrdilo da je navodno čak 26 diplomskih radova novopečenih kriminalista prepisano od iste osobe. Ne, od Brkića. Nekako istovremeno karlovački su istražitelji pokušavali dublje zagrepsti u poslovanje Karlovačke banke, ali prema pisanju medija koji su pratili akciju USKOK-a 2013. godine, uvijek kada bi se slučaj ponovo otvorio policiji u Karlovcu sugerirano je da s tim ne gube vrijeme jer da nije riječ o kriminalnom djelu već rizičnom plasiranju kredita. Istraga USKOK-a o malverzacijama s Karlovačkom bankom otkrila je 2013. godine nezakonito kreditiranje tvrtke Opatovina projekt gdje je supruga novog zamjenika predsjednika HDZ-a, Karmen Brkić, bila suvlasnica s udjelom nešto većim od sedam posto. Tvrtka je osnovana 2007. godine, a samo godinu dana kasnije Hypo Banka odobrava joj kredit u iznosu od 142,57 milijuna kuna za kupnju ogromnih parcela poljoprivrednog zemljišta na području Savske Opatovine. Ubrzo nakon odobravanja tog kredita Karmen Brkić i Marija Jurčević, supruga još jednog visoko pozicioniranog zaposlenika SOA-e, Josipa Jurčevića prodale su svoje udjele. Kad je to otkriveno Milijan Brkić novinarima je tvrdio kako je supruga samo kupila udjele za njegovog brata u Australiji.

Nikica Gabrić
Nekadašnji Brkićev poslodavac, Nikica Gabrić, o svom će bivšem radniku reći sve najbolje (FOTO: Lupiga.Com) 

Iste godine kada je njegova supruga ušla u sporan posao sa zemljištem, Karlovačka banka odobrila je supružnicima kredit u iznosu od 560.000 eura s kamatom od šest posto i rokom otplate od 25 godina, ali je otplaćen za manje od četiri godine, navodi se u tekstu koji je početkom godine objavljen u 24 sata. Novinari Marcela Bratović i Ivan Pandžić otkrivaju kako je Milijan Brkić u svojoj imovinskoj kartici 2011. godine naveo i dionice Karlovačke banke u vrijednosti 380.000 kuna. Sve to dok su godišnja primanja bračnog para, vidljivo je u poreznoj kartici, iznosila manje od 300.000 kuna. Karmen Brkić vlasnica je salona za uljepšavanje čija je dobit 2014. godine, prema financijskom izvještaju, iznosila 1.200 kuna, navodi se u tekstu.

Županijski sud u Zagrebu u travnju ove godine potvrdio je optužnicu protiv obitelji Šola koja je nezakonito plasirala više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke, među ostalima i tvrtki Opatovina projekt kojoj je većinski vlasnik bio Petar Šola, a za saniranje dugovanja po kreditu Hypo banke. No, ime gospođe Brkić s tim u vezi više se ne spominje.

U međuvremenu se Brkić profilirao u glavnog operativca HDZ-a, a njegove stranačke kolege, kažu kako u dušu poznaje kako diše stranačko članstvo u svakom kutu Hrvatske. Nove okolnosti u stranci, gdje se na vjetrometini pronašao predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, Brkića su lansirale u neke nove visine. Da je Milijan Brkić trenutno najmoćniji čovjek u HDZ-u, novinar i publicist, Ivica Đikić, nimalo ne sumnja.

„Koliko god HDZ danas djelovao nemoćno, a što dosta govori o toj stranci, mislim da je Brkić njihov najmoćniji čovjek. Pri tom ne mislim da on ima sposobnost dubljeg političkog razmišljanja. On je, prije svega, dobar operativac, vrlo pouzdan na terenu, ali nije sposoban osmišljavati politiku i nikako ga ne vidim kao predsjednika stranke“, kaže Đikić, objašnjavajući da bi toga morao biti svjestan i sam Brkić, te da će, u slučaju da Karamarko mora odstupiti, on tek ostati zamjenik i morati potražiti novog predsjednika stranke.

Ivica Đikić
"Brkić je, prije svega, dobar operativac, vrlo pouzdan na terenu, ali nije sposoban osmišljavati politiku i nikako ga ne vidim kao predsjednika stranke" - Ivica Đikić (FOTO: Novilist.hr)

„Ima li on ambiciju da postane prvi čovjek HDZ-a, to ne znam, ali je činjenica da on nije mogao ući ni u ovu vladu, čak niti na relativno nevažnu poziciju ministra branitelja, zbog afere oko diplomskog rada i drugih repova koje vuče iza sebe, dok bi kao predsjednik stranke on morao biti pretendent i na premijersko mjesto. Da se odluči na takvo što vjerojatno bi imao podršku članstva, jer on članstvo može modelirati prema vlastitim željama, povezan je s njim i zna načine kako da mu članstvo bude lojalno“, analizira Đikić, napominjući kako je subotnji sabor HDZ-a pokazao da je cilj stranke održati monolitnost.

„Njihova je kalkulacija da stanu iza Karamarka, što god se dogodilo i da na taj način čuvaju stranku, a je li to najpametnije rješenje tek ćemo vidjeti, pogotovo što ne znamo hoće li u narednom periodu izaći još što o Karamarku. Time su svoju političku sudbinu, vezali uz Karamarkovu, a, po svemu sudeći, njegova je priča završena, bez obzira što će se dogoditi s opozivom i saborskim glasanjem“, zaključuje uz tvrdnju kako HDZ s Karamarkom na eventualnim prijevremenim izborima nema nikakvih šansi.

Milijan Brkić, kao sposobni operativac s već razrađenim metodama mobiliziranja članstva tako je postao neizostavni igrač svakog budućeg potencijalnog kandidata za predsjednika stranke, ako do takvih izbora dođe. Ugledna novinarka i publicistkinja Jasna Babić misli da trenutno ne postoji mogućnost da Brkić zasjedne na čelo HDZ-a, ali stoga što je upravo pozadinska pozicija njegov izbor.

„Kada je politika u pitanju mislim da je nepotrebno moralizirati, jer je cijela politika upravo potpuni nemoral. Gledam tko je uspješan i efektivan u svome poslu, a Brkić je svakako i uspješniji i efektivniji od Karamarka“, kaže Jasna Babić. Iskusna novinarka ocjenjuje kako HDZ ima teško rješiv problem, s obzirom da se ne uspijevaju profilirati kao prava politička stranka.

Jasna Babić
"Brkić je svakako i uspješniji i efektivniji od Karamarka" - Jasna Babić (FOTO: Lupiga.Com)

„HDZ je nastao kao pokret protiv Slobodana Miloševića, heterogeni front koji je imao cilj da zaustavi Miloševića i spasi hrvatsku ustavnu poziciju i zato HDZ-u uvijek treba neki neprijatelj. Stoga ne treba čuditi što ćemo uvijek imati neke fiktivne neprijatelje. I to nije samo HDZ-ov problem, to je hrvatski nacionalni problem“, zaključuje Jasna Babić, napominjući da u tom smislu Brkić ima bistriji pogled na svoje članstvo.

„Osim toga Brkić ima i čišću osobnu situaciju od Karamarka, koji je svoje stavove mijenjao stotinu puta i nikada nije bio slabiji nego što je danas, kada potpuno ovisi o Brkiću“, smatra Babić.

Dražen Ciglenečki, novinar Novog lista, više je od decenije novinarski pratio rad HDZ-a, sve dok prošle godine neobičnom odlukom glavnog urednika nije „sklonjen“ iz tog sektora, što se vremenski poklopilo s tiskovnom konferencijom HDZ-a na kojoj je Ciglenečki Karamarku postavio neugodno pitanje te ga, kako su mediji tada izvještavali, poprilično „naljutio“. Ciglenečki će se prisjetiti Brkićeve afere s diplomskim radom, kada se, kako kaže, činilo da je njegova politička sudbina završena.

„Kad je prije skoro četiri godine otkriveno da je Brkić doslovno kopirao tuđi diplomski rad, logično je bilo zaključiti da je njegova iznimno kratka politička karijera okončana. Ali, u HDZ-u je politička logika često sasvim izvrnuta pa je tako njemu s tom aferom rejting u stranci samo porastao, jer se u ovakvim slučajevima HDZ-ovcima sugerira da je riječ o podmetanjima udbaša, komunista i Jugoslavena i to onda za posljedicu ima još veću podršku čovjeku koji se nađe na udaru tih 'mračnih sila'. To se, primjerice, sada događa Zlatku Hasanbegoviću“, primjećuje Ciglenečki, navodeći kako su Brkićev položaj dodatno učvrstili rezultati stranke na nekoliko izbora, europskih i lokalnih. U javnosti je, kaže, gotovo općeprihvaćen stav da se HDZ politički oporavio najviše zahvaljujući upravo Brkićevim organizatorskim sposobnostima. Tako se glavni tajnik HDZ-a nametnuo kao skoro važniji za stranku nego što je to predsjednik Karamarko.

Dražen Ciglenečki
"Jedno je ustrojiti stranku kao lojalnu vojsku koja bez pitanja izvršava naređenja, a sasvim je nešto drugo nastupati u političkoj areni" - Dražen Ciglenečki (FOTO: Novilist.hr)

„Toga je Karamarko postao svjestan, pa je počeo razmišljati o eliminaciji Brkića. I da je koalicija koju je HDZ formirao s Mostom dobro funkcionirala, a da se Karamarko nije našao usred slučaja koji opasno prijeti njegovoj političkoj karijeri, Brkić bi vjerojatno doista bio odstranjen iz vodstva stranke. Međutim, u sadašnjoj je situaciji Karamarku svatko potreban, pa je Brkić doživio novi uzlet u HDZ-u, izabran je za zamjenika predsjednika“, kaže novinar Novog lista. Objašnjava kako se, s obzirom na Karamarkovu jako ranjivu poziciju, ponovno spekulira da je Brkić najjača figura u HDZ-u. I to je, kaže, možda zaista tako, ali da je, međutim, izvan HDZ-a i desničarskog političkog miljea kojem pripada ta stranka, Brkić potpuno neupotrebljiv.

„On je i dalje samo prepisivač diplomskog rada i političar vrlo ograničenog kapaciteta. Jedno je ustrojiti stranku kao lojalnu vojsku koja bez pitanja izvršava naređenja, a sasvim je nešto drugo nastupati u političkoj areni. U ovom potonjem Brkić je još hendikepiraniji nego Karamarko. Dakle, njegovo napredovanje u stranačkoj hijerarhiji irelevantno je za hrvatsku političku scenu. Čak i kad bi Karamarko dragovoljno ili pod prisilom odstupio s dužnosti predsjednika HDZ-a, brzo bi se pokazalo da Brkić jednostavno ne može voditi stranku. Naravno, činjenica da su danas dvojica glavnih ljudi HDZ-a bivši djelatnici policijsko-obavještajnog aparata pogubna je za sliku te stranke, ali, članovi HDZ-a to tako ne shvaćaju“, zaključuje Ciglenečki.

Brkić se može pohvaliti i dobrim odnosima sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Kad je zagrebački HDZ na čelu s tadašnjim predsjednikom Antom Zvonimirom Golemom sazvao tiskovnu konferenciju na kojoj su prozvali zagrebačku gradsku upravu zbog nepravomoćne presude u tužbi Gradske plinare teškoj 41 milijun kuna, Golem je ubrzo izgubio povjerenje članstva HDZ-a. Na mjestu privremenog šefa zagrebačkog HDZ-a do sljedeće izborne skupštine zamijenio ga je Milijan Brkić.

Tomislav Karamarko Milijan Brkić
 Karamarko je pokušao marginalizirati Brkića, no situaciju je dramatično preokrenula afera „Konzultantica“ (FOTO: Hina)

Te 2012. godine kada Tomislav Karamarko postaje predsjednik, Brkić je postao glavni tajnik HDZ-a. Prijateljstvo je prvi put poljuljano rezultatima parlamentarnih izbora na kojima HDZ nije osigurao očekivanu apsolutnu većinu. Brkić je bio šef izbornog stožera, a Karamarko do dan danas najomraženiji hrvatski političar te su jedan drugome imali što predbacivati. Karamarko je u međuvremenu pokušao marginalizirati Brkića, no situaciju je dramatično preokrenula afera „Konzultantica“ i mogućnost da je prvi potpredsjednik Vlade svoje poslovne interese stavio ispred nacionalnih.

Operativac Milijan Brkić tako preuzima ključnu poziciju u stranci čija se Vlada raspada, a i sam nosi teret koji bi stranku mogao dodatno diskvalificirati. Visoka policijska škola najavila je žalbu na rješenje Upravnog suda i da neće odustati od osporavanja diplome Milijana Brkića, dok s druge strane i obiteljski poslovni pothvati s „pometenom“ Karlovačkom bankom na uzoran lik vodećeg HDZ-ovca bacaju prijeteću sjenu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina