Oscar 2004.

Božidar Alajbegović

1. ožujka 2004.

Oscar 2004.

Oscari, bar za mene, nemaju neku veću važnost niti kredibilitet, isto kao što i ta nagrada već dugo vremena nije jamac kvalitete. Ove je godine utrka za te pozlaćene kipiće bila krajnje predvidljiva, a budući da nisam toliki mazohist da dodjelu pratim izravno, u nastavku vam zato nemam puno toga za reći osim nabrojati dobitnike. Pa. ako još ne znate Oscare su ove godine dobili
Najveći je kuriozitet ovogodišnje dodjele Oscara, to što je (vjerojatno po prvi puta u povijesti te nagrade) film koji je imao najveći broj nominacija - pobrao ama baš svaki kipić za koji je bio nominiran! Naravno radi se o završnom dijelu trilogije Gospodar prstenova - povratak kralja, koji je odnio ukupno 11Oscara, i to osim za najbolji film, još i za najboljeg redatelja (Peter Jackson), adaptirani scenarij, originalnu glazbu, pjesmu (Annie Lennox), scenografiju, zvuk, kostimografiju, montažu, masku i vizualne efekte.

Najboljim su glavnim glumcima proglašeni Sean Penn (Mistična rijeka) i Charlize Theron (Čudovište), dok su najbolji "sporednjaci" Tim Robbins (tajođer Mistična rijeka) i Renee Zellweger (Studengora).

Oscar za najbolji originalni scenarij pripao je Soffiji Coppoli za Izgubljene u prijevodu, dok je najbolji film izvan engleskog govornog područja kanadski Barbarske invazije, a najbolji dugometražni animirani film je Potraga za Nemom.


Oscar za najbolju kameru (fotografiju) otišao je Gospodaru i ratniku, kao i onaj za najbolje zvučne efekte.

Najboljim dokumentarcem proglašen je The Fog of War, a Oscara za najbolji kratki film nije dobila ex Yu koprodukcija (A)torzija Stefana Andrijevića već Two Soldiers.

Najbolji kratkometražni animirani film je Harvie Krumpet, dok su počasne Oscare dobili Blake Edwards, Peter D. Parks, Digidesign i Bill Tondreau.

Eto, to bi bilo to ... ali ipak, za kraj, ja ne bih bio ja a da se malo ne pohvalim, pa ću zato reći kako sam u svojim predviđanjima laureata (vidi ovo) od 9 kategorija "promašio" samo 1 (glavna muška uloga - nije Murray, nego Penn). Bravo ja!!! Nema šta!!!