OSTAVITE GA NA MIRU: „Tesla pripada svima nama i ne smemo ga dati“

Ivor Fuka

10. ožujka 2014.

OSTAVITE GA NA MIRU: „Tesla pripada svima nama i ne smemo ga dati“

„Lično smatram da je Tesli mesto pored njegovih eksperimenata i rukopisa - u muzeju. Verujem da bi to bila i njegova želja“, u razgovoru za Lupigu kaže Milovan Šuvakov s beogradskog Instituta za fiziku te predstavnik pokreta „Spasimo nauku“, komentirajući „slučaj Tesla“. Naime, u Beogradu je nedavno potpisan sporazum prema kojem bi se urna s pepelom Nikole Tesle iz muzeja premjestila u Hram Svetog Save, što je naišlo na oštro protivljenje dijela javnosti. Ubrzo je pokrenuta inicijativa „Ostavite Teslu na miru“, a rezultat je zamrzavanje odluke o premještanju. Sa Šuvakovom smo razgovarali nakon subotnjeg protesta protiv izmještanja posmrtnih ostataka svjetskog genija.

Razgovarao: Ivor Fuka

Milovan Šuvakov
Milovan Šuvakov (FOTO: Maja Medić)

Što se to događa s Nikolom Teslom?

- Predstavnica Vlade Republike Srbije u tehničkom mandatu i predstavnik privremenog organa vlasti grada Beograda su sa Srpskom pravoslavnom crkvom potpisali sporazum o prenosu urne Nikole Tesle iz muzeja u Hram Svetog Save. To je bila prva objava. Problem je što javnost nije imala uvid u sporazum te su se tumačenja koja su se pojavljivala u javnosti menjala. Posle je rečeno da se ne radi o hramu, već o porti, dvorištu, vrtu hrama, a zatim da to čak nije ni porta već zabačeni deo parka ispred crkve u neposrednoj blizini biblioteke. U poslednjoj varijanti se postavlja pitanje koja je onda uopšte uloga crkve u tome.

Tko se uopće dosjetio ideje prenošenja urne pod crkveni krov?

- To se još uvijek ne zna precizno. Kada se javnost počela buniti, pojavljivalo se mnogo različitih informacija. Političari su tvrdili da ideja potiče od Crkve, a Crkva da dolazi od političara. Posle je izašla informacija da je ideja krenula od nekih udruženja iz dijaspore. U svakom slučaju ideja nije nova. Pominjalo se još 2006. godine nešto slično. Znači radi se o reciklaži jedne već propale ideje.

Imaju li oni koji su potpisali odluku o premještanju legitimitet da to i učine?

- Nemaju. Radi se o privremenim organima vlasti Grada i Vlade u ostavci. Oni imaju legitimitet da donose samo one odluke koje su hitne i neodložne. Ovde to nije slučaj. Njihov motiv je očigledan, a to je pokušaj da na predstojećim izborima dođu do kojeg glasa više.

Protest za Teslu
"Njihov motiv je očigledan, a to je pokušaj da na predstojećim izborima dođu do kojeg glasa više" (FOTO: @komsijadusan)

Kako se može spriječiti realizacija te ideje?

- Stav javnosti je pretežno protiv ove ishitrene oduke, verujem da to i oni koji su potpisali sada znaju, ali ne žele u toku izborne trke da priznaju svoju grešku. Pored toga mislimo da je moguće pravno osporiti ovaj sporazum. Prvi problem koji imamo u tom smeru jeste da tekst sporazuma još uvek nije javno dostupan. Radimo na tome. Takođe, vršimo pritisak da se još u toku kampanje sporazum raskine. To je i jedini zahtev protesta koji smo imali u subotu. Tesla pripada svima nama i ne smemo ga dati.

Koji su Vaši argumenti zašto to ne bi trebalo učiniti?

- Lično smatram da je Tesli mesto pored njegovih eksperimenata i rukopisa, odnosno  u muzeju. Verujem da bi to bila i njegova želja. Razumem da postoje i drugačija mišljenja, ali ovde je najveći problem u načinu na koji je to urađeno. Ishitreno, tajno, u kampanji, od strane potpisnika koji su nelegitimni.

Kakav su stav o svemu zauzeli u Muzeju Nikole Tesle?

- Upravni odbor Muzeja je izašao sa saopštenjem u kome se kaže da se protive ovom sporazumu i u kojem iznose argumente zašto Tesla treba da ostane u muzeju. Saopštili su i da su u kontaktu sa zakonskim naslednicima koji dele to mišljenje i najavljuju da će se za to pravno boriti.

Crkva Tesla
"Teslino mesto je pored njegovih eksperimenata i rukopisa, u muzeju" (FOTO: @komsijadusan)

Je li netko pitao Tesline nasljednike ili rodbinu slažu li se premještanjem?

- Od svih aspekata, najgori je taj što oni ne samo da nisu pitali zakonske naslednike i Muzej za saglasnost, već ih o tome nisu ni obavestili. Oni su za sve saznali tek iz medija, a neki najavljuju da će da tuže državu zbog uznemiravanja.

Teslu se neprestano pokušava svojatati, jedni govore da se radi o najpoznatijem Hrvatu svih vremena, a drugi inzistiraju da je Tesla ipak najpoznatiji Srbin. Je li ova ideja možda i u službi dokazivanja Teslinog srpstva i „pravovjerstva“?

- Sigurno je da ima tih elemenata. Čak je jedan od zagovornika ove ideje, smenjeni ministar kulture, za medije izjavio da bi se time okončale sve priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena. Izgleda da nekima pomračenje uma iz devedesetih još nije prošlo.

Koliko je politika umiješana u cijelu priču i u kojoj je mjeri Nikola Tesla danas politička priča?

- Kao što sam rekao, motiv političara je jasan. Oni su ovim potezom pokušali da prigrabe koji glas na predstojećim izborima. Moje mišljenje je da su ovim prvenstveno prešli granicu pristojnosti. Premeštati mrtve u predizborne svrhe je nešto što se jednostavno ne radi.

Milovan Šuvakov Nikola Tesla
"Tesla pripada svima nama i ne smemo ga dati" (FOTO: @komsijadusan)

Postoji li uistinu u Srbiji takva društvena klima da netko misli kako je premještanje urne s pepelom Nikole Tesle u Hram Svetog Save nešto na čemu se može politički prosperirati?

- Mislim da ne. Zato je javnost i reagovala negativno. Oni su ovim pokušali da privuku neke male grupe glasača bliske crkvi i strankama koje su blizu cenzusa. Mislim da je to bila loša procena.

Pokušavaju li se sada u inicijativu „Ostavite Teslu na miru“ oportuno ugurati i neke političke opcije suprotnog spektra, ne bi li profitirale na nadolazećim izborima?

- Pokušali su mnogi. Mi se u organizaciji od toga uspešno ograđujemo. Primarno nam je cilj da ovo ostane jedna iskrena građanska inicijativa u kojoj nema mesta stranačkom delovanju.

Je li inicijativa naišla na pozitivnu reakciju javnosti ili se na nju možda gleda kao na ateističku i antisrpsku propagandu, kad već ne želite da Tesla završi između Svetog Save i Karađorđa te da bude dio „Svetosavske svetosti“?

- Mislim da je reakcija javnosti više nego pozitivna. Naravno, u kampanji političari to pokušavaju da prikriju raznim medijskim manipulacijama. Bilo je napada anonimnih pojedinaca na društvenim mrežama, ali to je zanemarivo.

Protesti Beograd
"Teslaćemo se još" (FOTO: Facebook/Ostavite teslu na miru)

Kako je reagirala Crkva nakon što se krenulo s glasnim protivljenjem ovoj ideji?

- Crkva se ne oglašava. Dosta vernika podržava našu inicijativu smatrajući isto tako da ne treba uznemiravati mrtve u predizborne svrhe. Za sada je utisak da je mišljenje u Crkvi podeljeno.

Djelujete u pokretu „Spasimo nauku“, koliko je danas znanost uopće bitna vladajućim strukturama? I dotiču li se nje samo na razini skandala?

- Interesantno je da su se političari dotakli Nikole Tesle, čoveka koji simbolizuje nauku i tehnološki razvoj, dakle upravo onih tema kojih se naši političari nikada ne dotiču. Naša naučna zajednica ima velikih problema. Oko deset hiljada istraživača dobija samo plate i skoro nikakva dodatna sredstva za rad. Postoje i drugi problemi vezani za organizacioni i pravni status zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti. O tome koliki su problemi govori činjenica da smo tokom prošle godine imali protestnu šetnju u kojoj je učestvovalo preko 3.000 naučnika. I pored toga u ovoj kampanji se niko nije dotakao tih tema.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Maja Medić