OTIŠ'O SAM DEMOGRAFIJU PROB'O NISAM: Slučaj Japanca u HDZ-u

Nataša Škaričić

23. veljače 2018.

OTIŠ'O SAM DEMOGRAFIJU PROB'O NISAM: Slučaj Japanca u HDZ-u

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota, dao je ostavku usred konferencije za medije ministrice Nade Murganić, nervozno objasnivši da on kao „mladi čovjek Republike Hrvatske“ ne može sudjelovati u neozbiljnim pokušajima spašavanja demografske slike zemlje. Dvije, tri minute snimke tog političkog ispada zaista su spektakularne; skršen spoznajom da Vlada nema ozbiljnu politiku razmnožavanja, hrvatski je čovjek pred kamerama efektno izveo seppuku kao da je rođeni Japanac, dok je Murganićka zažarenih obraza ukočeno zurila u točku pred sebe da ne bi došla u napast da ga iza uha pogodi jednim mawashi-gerijem. 

Shvaćam ponekog gledatelja kojemu je taj prizor bio potresan, kao, eto kako prolaze entuzijastični znanstvenici kad uđu u hrvatsku Vladu i tako dalje, ali – da se ne lažemo – ovo je da se razvališ od smijeha. Prvo, ta istinska iznerviranost mladog HDZ-ovca što ga prekaljeni stranački pokeraši nisu poslušali jer jel'te, on ima doktorat, zatim Murganićkina odlučnost da zadrži dostojanstvo dok je ne pokupi hitna pomoć, pa činjenica da se sve dogodilo zbog demografske politike, nema veze što HDZ ni u jednom od devet života nije imao nijednu politiku, a onda – kao vrhunac – što cijeli taj pronatalitetni, tzv. revitalizacijski elan pršti od neke inhibirane seksualnosti kao preduvjeta da se stanovništvo okoristi boljim vrtićima, smanjenim prirezima, zarezima, prorezima i porezima, agrarnim reformama i ostalim bakračima koji donose djecu umjesto roda. Tako ispada da se ovoj aseptičnoj Vladi, ispranoj kršćanskim dezinficijencima protiv spolnosti svake vrste, okruženoj Ilčićima i Markićkama, sam život osvećuje i da HDZ zapravo vapi za tim da građanke i građani u reproduktivnoj dobi nađu bilo kakvu motivaciju da se kolektivno poševe u toj anti-seksualnoj inkvizicijskoj atmosferi. Kad ono, mladi im hrvatski čovjek, baš onaj koji bi u tome još mogao sudjelovati, zbrisao nasred pozornice. 

Marin Strmota
Pobježe mladi čovjek (SCREENSHOT: YouTube)

Nije to oko demografije tako jednostavno, znam, ali jedino stanje dopola spuštenih gaća može objasniti toliku histeriju koja se razvila oko mjera „revitalizacije“ Hrvatske, za koje svi znamo da ne postoje, niti će postojati, niti mogu postojati, sve dok državu vode zombiji kojima je jedino do revitalizacije svog žiro računa. Tu je realnost pronatalitetna halucinacija prekrila kao gusta magla, tako da je jedan portal povodom Strmotine ostavke objavio naslov „Kako je HDZ-ovac postao heroj? Odbio je sudjelovati u ubojstvu Hrvatske.“ Riječju, mi vjerujemo da se na sastanku famoznog Vijeća za demografsku revitalizaciju odlučivalo između života i smrti Hrvatske i to je sigurno jedina tragedija u Strmotinoj ostavci. 

Što se to tamo dogodilo, a da je tako raspalilo mladog HDZ-ovca, nije problem spekulirati. Svaka poslovno ubrojiva osoba, koja poznaje povijest HDZ-a, zna da tamo ne ulaziš osjetljivih živaca. Sasvim je moguće da mu je netko tko je ranije prepisao nečiji diplomski rad rekao da začepi, da mu je netko bez diplome rekao da začepi, da mu je netko s višom uzaludnom rekao da začepi ili nešto slično po izboru čitatelja, a može i nešto sasvim drugačije, npr. da se Strmota trgnuo iz nekog stanja u kojemu ranije uopće nije znao da je član stranke i Vlade koju ta stranka vodi. 

U svakoj je varijanti njegova gesta razumljiva, ali pobogu, kakvi su mu analitički i znanstveni kapaciteti, kad se uvaljao među glavne krivce raspada sistema? O tome možda više zna veliki poštovatelj njegovog čina i vrhovni demografski propovjednik, sveučilišni profesor demografije Stjepan Šterc, koji je raspalio cijelo to ludilo s organskim metaforama o bijeloj kugi, smrti nacije, itd., zbog kojih bi se cijela četa teoretičara totalitarizma uhvatila za pištolj. 

Provedete li sate guglajući, uvjerit ćete se da Šterc u javnosti zaista više figurira kao desničarska ikona i mentalni fertilizator, nego kao znanstvenik, pošto su mu sva javno obznanjena rješenja na liniji čistog hrvatskog ludila: nakon što je proglasio da smo u stanju post-ratnog rata za opstanak nacije, pozvao na ideološku homogenizaciju i izjavio da je za ukidanje svih „anacionalnih udruga“, uvaženi je profesor pobrojao čak 1,7 milijuna plodnih hrvatskih maternica u zemlji i dijaspori koje imaju „revitalizacijski potencijal“, pa nešto mjesečario oko plaćeničkog majčinstva, kumio da se shvati „da je pitanje iseljavanja Hrvata iz Hrvatske i BiH pitanje nacionalne sigurnosti“ i da „bez hrvatskoga iseljeništva nema demografske revitalizacije Hrvatske, jer bi neka druga populacija mijenjala hrvatski identitet”, osim Ukrajinaca, ali oni nas neće. I tu mu je negdje kraj, raziđimo se u miru. Imao je, doduše, i neke opaske u granicama zdravog razuma, poput izjave da je za podizanje nataliteta potrebna stambena, pravna, financijska i društvena sigurnost, ali to nije daleko od tvrdnje da bi Hrvatska podigla natalitet da je Njemačka, pa se briše iz zapisnika. 

Stjepan Šterc
Marin Strmota je danas Štercov junak (FOTO: Hina/es)

Iz nekih sumanutih, pameti nedohvatljivih razloga – objašnjivih samo time da su svi poludjeli – ratnički se dio Štercove retorike, očišćen od maternica, fertilizatora, iseljenika iz Mississaguae i plaćenih rodilja, svima primio i tako je depopulacija i demografska obnova postala jedna je od najmorbidnijih i najbezumnijih političkih tema kvasajuće desnice, gora čak i od sporadičnih busanja u pravo na život od začeća. U prvom redu, zato što je dobila politički legitimitet, pa čak i zasebnu administraciju, u koju je napokon sjeo i naš junak, mladi bivši tajnik. I sad je taj mladi tajnik, znanstvenik, hrvatski čovjek, trebao sjediti u Vladi koja, samo za jedan primjer, izvodi drugu veliku pljačku s Agrokorom, ali to će to velikodušno kompenzirati nekom od mjera demografske politike. Npr. povećanjem rodiljnih naknada sa smiješnog na slično smiješan iznos s ciljem povećanja broja novorođene djece. Naravno, stvari su mnogo gore od Agrokora, jer ta pljačka nije devijacija, nego jedina autentična politika HDZ-a, od osnutka države do dana današnjega. 

Stoga je širenje ideje da će nekim posebnim mjerama ista Vlada sanirati štetu koju sama proizvodi, rezultat slaboumnosti ili neviđeno snažnog pucketanja one stvari za inteligenciju javnosti, jednako kao što bi bilo da te netko uporno džepari i zagovara povećanje broja novčanica u tvom džepu, s ciljem da uvijek imaš nešto što se može maznuti. Umjesto da u tome nastavi sudjelovati, Marin Strmota je danas Štercov junak – dakle, junak kreatora cijele te perverzne situacije - jer su mu „interesi Hrvatske bili iznad osobnih“. Možda to jest tako iz trećeg pokušaja, ali evidentno je da barem dva puta osobni interesi nisu bili zanemareni, kada je ulazio u HDZ i kada je ulazio u ovakvu Vladu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina