Peticija podrške Andreju Nikolaidisu

Božidar Alajbegović

17. studenog 2004.

Peticija podrške Andreju Nikolaidisu

Kao što znate, nemamo običaj donositi vijesti o kojima je većina drugih medija već izvijestila. No, ovoga puta napravit ćemo iznimku, pa novicu koja slijedi svakako shvatite kao izraz podrške uredništva ovih stranica. Naime, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis osuđen je na kaznu do šest mjeseci zatvora, zbog ničeg drugog doli iznošenja istine. Opširnije pod

Pisac Andrej Nikolaidis (31), rođen je u Sarajevu, a živi i piše u Ulcinju, na Opštinskom sudu u Podgorici osuđen je na kaznu do šest mjeseci zatvora ili 5.000 eura zbog "klevetanja" Emira Kusturice. Naime, Nikolaidis je izjavio kako je Emir Kusturica surađivao sa Slobodanom Miloševićem, i ta  izjava, prema mišljenju podgoričkih sudaca, teži, kao što rekosmo, 5. 000 eura olitiga 6 mjeseci zatvora.

U zaštitu Nikolaidisa (inače, najpoznatijega po odličnom romanu Mimesis koji je početkom godine doživio i hrvatsko izdanje, u nakladi Duriexa) stali su mnogobrojni pisci, književni kritičari, publicisti, nakladnici ... ukratko, intelektualna krema cjelokupne bivše Jugovine, koji su izrazili solidarnost sa Nikolaidisom potpisavši peticiju, organiziranu od strane bosanskog PEN-a.

Gospođa Ferida Duraković, jedna od organizatora peticije, izvijestila nas je kako je peticiju koja kruži Internetom, negdje do sredine dana 17.11. potpisalo već 97 ljudi.

Među potpisnicima peticije su npr. i Nenad Popović, Mile Stojić, Branko Čegec, Filip David, Dean Duda, Boris Dežulović, Jagna Pogačnik, Renato Baretić, Nadežda Čačinović, Drago Glamuzina, Jasmin Imamović, Miljenko Jergović, Drago Jančar, Julijana Matanović, Seid Serdarević ... i mnogi drugi.

Uredništvo Lupige ovu novicu donosi kao izraz solidarnosti s Andrejom Nikolaidisom, jer poput potpisnika peticije i mi također smatramo da je Nikolaidis nepravedno osuđen, jer je rekao istinu kada je ustvrdio da je Emir Kusturica surađivao sa Miloševićem.