Slobu, jetrvu, punca ili golfa na poštansku markicu

Mirzoni

10. rujna 2004.

Slobu, jetrvu, punca ili golfa na poštansku markicu

Amerika je zemlja u kojoj je sve moguće, a odnedavno i osobno kreiranje oficijelnih poštanskih markica na koje za sitne novce možete staviti dedu, punca, jetrvu i zaovu, psa Garija ili Golfa "dvojku". No, kako se na markicama ne bi našle kojekakve neprilične stvari prije tiskanja se provodi stroga kontrola, čini se bezuspješno, jer do sada su na markicama osvanuli Slobodan Milošević, Nicolae Ceaucescu, haljina Monice Lewinsky

Prekidajući svoju dosadašnju tradiciju, američka pošta (US Postal Service) odnedavno je odobrila korištenje novih poštanskih markica koje, vjerovali ili ne, možete kreirati sami. Kalifornijska tvrtka PhotoStamps dobila je ekskluzivna prava od američke pošte da kao pilot projekt testira ovaj novi program. Sam proces kreacije markica vrlo je jednostavan: ulogirate se na njihovu stranicu (www.photostamps.com), upload-ate sliku koju želite ovjekovječiti na markici (fotografije vaše djece, bračnih partnera, ljubavnica, jetrve, zaove, šogora, avlijanera Garija, krave Šarke, Golfa "dvojke"), editirate izgled markice i na kraju podnesete svoju narudžbu. Markice stižu u roku od 4 do 7 radnih dana. Cijena? Prava sitnica! 20 samoljepivih markica s vašim dizajnom košta $16.99. Zbilja sitnica, pogotovo u usporedbi s cijenama regularnih markica - $7.40. No, ne zaboravite uračunati i troškove poštarine. Da bi novokreirane markice stigle u vaše ruke potrebno je platiti dodatnih $2.99.

A sad krenimo na neke "sitne" detalje ove neobične priče. Budući su SAD zemlja puna čudnih, da ne kažem bizarnih, zakona (o tom ćemo nekom drugom prilikom), tako postoji i zakon po kojem se samo osobe mrtve duže od deset godina mogu pronaći na markicama. Ipak našla se rupa u zakonu, jer markice ne tiska američka pošta već PhotoStamp, pa je cijela stvar krenula u osvajanje golemog američkog tržišta. Dizajn i izgled vaših markica mora proći striktnu kontrolu ljudskog oka, a ne kompjutera, kao sto je to inače slučaj s regularnim markicama, naravno, zbog toga da netko ne bi pokušao proizvesti kakvu markicu s nepriličnim sadržajem.

Rezultati prvih nekoliko tjedana prodaje? Amerikanci su oduševljeni ovom idejom, naručuje se sve u šesnaest i do sada je naručeno preko 800 000 markica. A što sa striktnom kontrolom? Ništa! Među nekim od naručenih markica, koje su promakle "oku sokolovu" u PhotoStamp-u (ode pos'o šefe) i našle se na kovertama spremne da proputuju Sjedinjene Države, ako ne i svijet, su i sljedeće:
- čiča Slobo - Slobodan Milošević
- Linda Tripp - špijunirala Clintona prilikom afere sa Monicom Lewinsky
- Ted Kaczynski iz mlađih dana (srednja škole i fakultet) - "Unabomber" koji je preko američke pošte u paketima slao bombe svojim žrtvama
- haljina Monice Lewinsky na kojoj je nađena Clintonova DNA
- Nicolae Ceausescu

Ostatak možete pogledati na ovih sedam znakova: XOXOXOX.

Predstavnici kompanije PhotoStamps još uvijek se nisu obratili javnosti sa svojim komentarom. Iza osoba koje su naručile ove markice stoji organizacija "the smoking gun" koja je mišljenja da svatko ne zaslužuje pronaći se na novoj markici. Ista organizacija obećala je da sporne markice neće biti korištene.