Pismo djeda-unuka!

Ivor Car

15. listopada 2003.

Pismo djeda-unuka!

Već dugo vam nismo prenijeli neku glupost, a kako smo svečano obećali da će ovaj tjedan biti tjedan nekulture na Lupigi donosimo vam priču za koju ćete sami morati odlučiti je li ona samo loš vic ili istinita zanimljivost, koju ste već čuli. Riječ je o čovjeku koji se namjerio osloboditi služenja vojnog roka, jer je ujedno i djed i unuk! Ovo je njegovo pismo! Jeste li spremni na kaos?
Štovani gospodine ministre obrane. Dozvolite mi da Vam objasnim svoju situaciju u nadi da ćete moći razriješiti moj slučaj.

Trenutno čekam poziv u redove HV. Imam 23 godine, oženjen sam 47-godišnjom udovicom, koja ima 26-godišnju kći. Sa tom kćeri oženjen je moj otac. Oženivši kći moje žene, moj je otac postao i moj zet. U isto vrijeme, moja je žena tasta mome ocu, a kći moje žene moja je maćeha.

U siječnju žena i ja dobismo sina. To je dijete brat očeve žene, a zet moga oca. U isto vrijeme, to je dijete i moj stric, jer je brat moje maćehe. U svibnju žena mog oca rodila je sina. To je dijete moj brat, jer je sin moga oca. U isto vrijeme, to je dijete i moj unuk, jer je sin ženine kćeri.

Dakle, ja sam brat svoga unuka, a s obzirom da je muž nečije majke i otac toga djeteta, ja sam i otac ženine kćeri, te brat njenog sina. Jasno je, dakle, da sam ja svoj vlastiti djed.

Nadam se da sam sve jasno objasnio. Nadam se, gospodine ministre, da ćete me razriješiti vojničke dužnosti, jer zakon nalaže da sinovi više od dviju generacija (dakle djed, otac i unuk) ne smiju istovremeno služiti vojsku. Hvala vam na razumijevanju.
Odgovor
Ministarstva Odbrane RH uslijedio je nakon dva tjedna. U izvještaju je pisalo:
Osoba je permanentno razriješena vojničke dužnosti, zbog sumnje psihičkih nedostataka i mentalne nestabilnosti koje su posljedica kaotičnih odnosa unutar obitelji.